2011. március 19.

Kuroszava előre látta a fukusimai katasztrófát

A Llamedos fórum nyomán:

"Vöröslik a Fuji-hegy"




Ez teljesen megdöbbentő. Akira Kuroszava filmrendező egyik utolsó filmjében, az 1990-es  Dreams - Álmok címűben lényegében megjósolta, prófétálta a fukusimai atomkatasztrófát, (még hat reaktorról is van benne szó, bár lehet, hogy a tipikus japán erőműnek hat reaktora van).
Sőt, a látomás Japán pusztulását is jelenti, de feltételezhetjük, hogy az emberiségét is...

2011. március 18.

A reaktormagok leolvadását a világgazdaság leolvadása követi

Két elemzés szerint is, bár lehet, hogy az első olvasta a másodikat:

Chris Martenson:  Riadó: Zajlik a nukleáris (és gazdasági) Leolvadás

Europe 2020: Globális rendszerválság: 2011 második félév – "leolvad" az USA kincstárjegy piaca

Lehet, hogy Fukuyamának végül igaza lesz és saját hazájában vált "prófétává", bár ő se így képzelte: Japán számára talán "véget ér a történelem"...
Természetesen nemcsak Japán számára, hanem az egész "modern világ" számára.

további fontos olvasnivalók a témában:


“Politikai helyzetével és szokásaival is küzd Japán”

Japán sebezhetősége
Sem a kormány, sem a bürokrácia nem ura a helyzetnek.  "A két évvel ezelőtt hatalomra került Japán Demokrata Párt azt ígérte, hogy véget vet a nyilvánosság ellenőrzésének alá nem vetett bürokraták uralmának, és a saját kezébe veszi az ország kül- és védelmi politikájának az irányítását. Nos, már a jelenlegi katasztrófahelyzet előtt is nyilvánvaló volt, hogy a régi – valóban tarthatatlan – rendszert sikerült működésképtelenné tenni, annak viszont bőven maradt még annyi ereje, hogy működésképtelenné tegye a kormányt.
Itt tartunk most."
Japánnak ez a fajta kiszolgáltatottsága pedig a világgazdaság Titanicjától pár centire levő másik jéghegy, az Arab/Perzsa Öböl térségi konfliktus:
Legalább ennyire fontos (ha nem fontosabb) azonban az ország gazdasági, pontosabban geoökonómiai sebezhetősége. A világ harmadik legnagyobb ipari hatalma (az Egyesült Államok és – néhány hónap óta – Kína után) gyakorlatilag semmilyen stratégiai fontosságú nyersanyaggal nem rendelkezik. Ráadásul az ország energiaellátása szempontjából döntő fontosságú kőolajat Japán kizárólag a Perzsa-öböl térségéből szerzi be, ahol – most éppen a kicsiny Bahreinben – Szaud-Arábia és Irán néz egymással farkasszemet.
Az Öböl táján pedig forrósódik a helyzet:

Irán „minden hatalmát beveti a bahreini nép elnyomásának megállítására”

Hossein Naqavi, iráni törvényhozó a következőket nyilatkozta a Press TV-nek:
„A szaudiak tudhatnák, hogy Teherán minden erejét és katonai hatalmát kénytelen lesz bevetni a Bahrein népe ellen folyó erőszak megállítására.”

2011. március 16.

Apokalipszis - nem csak Japánban

Günter Oettinger az EU energiaügyi biztosa tegnap az Európai Parlament előtti beszédében kijelentette:

"Az apokalipszis egy különösen ideillő szó. Gyakorlatilag minden kikerült a kontroll alól. Nem zárhatom ki a legrosszabbat az elkövetkező órákban és napokban"

A magyar elektronikus hírportálok mai beszámolóikban ugyan megemlítik az energiaügyi biztos nevét és különféle kijelentéseit, de ez a konkrét kifejezés feltűnően hiányzik a híreikből. Nem kérdéses, hogy működik a cenzúra, az agyatlan március 15-i ünnepségek napján, a szabad sajtó nagyobb dicsőségére...

A japán katasztrófa kapcsán egyrészt a világsajtóban is találkozhatunk korunk közgazdasági képzésének tipikus termékeivel, barom drágaöltönyös juppikkal, akik elégedetten latolgatják, mekkora plusznövekedést, konjunktúrát eredményez majd az újjáépítés. Nem ők a gazdasági képzés és világnézet selejtjei, hanem a rendszer selejtes.

Kevésbé elvakult, intelligensebb egyének hazai fórumokon is a ma megszokott sémák szerint gondolkozva hivatkoznak Japán óriási valutatartalékaira, amiből nyilván telik majd az újjáépítésre.

Ezzel szemben a kegyetlen valóság az, hogy:

Japán a katasztrófa előtti állapotába már nem építhető újjá.
Az uralkodó gazdasági paradigma által elvakítottak nem tudják, hogy a pénz csak egy - lényegében szimbolikus - tranzakcióbonyolítási segédeszköz, önmagában semmit nem lehet pénzzel elintézni, csak akkor lehet, ha azt a pénzt elfogadják valami tényleges, belső értékkel rendelkező áruért, erőforrásért, stb. Illetve, ha egyáltalán léteznek ilyen tényleges értékkel rendelkező dolgok, amikre a pénz beváltható.

Bármekkora valutatartalékai is vannak Japánnak, vagy bárkinek, ezek a fiktív eszközök értéküket veszítik, amikor kiderül, hogy pl. nincs elég energia, pl. olaj az újjáépítéshez.
Egyrészt a világ túljutott az olajkitermelés csúcsán és ez visszafordíthatatlan, másrészt a japán katasztrófával egyidejűleg Bahreinben részben a szaudi sereg fegyvereivel elkezdték százasával lelövöldözni az Irán által támogatott siita tüntetőket.
Tehát még a kitermelési plató nagyon szoros olajkitermelése és exportja se igen fog fennmaradni a közeljövőben. Dollárból pedig nem lehet újjáépíteni, oda olaj, szén, acél, cement stb. kellene. Ezek hiányában viszont a világgazdaság nagyon hamar olyan káoszba csúszik (nem használok feltételes módot!!!), aminek örvényéből a káosz miatt elpusztuló termelőkapacitások és infrastruktúra miatt nincs visszaút.

Bevégeztetik...


Ajánlom a témához az alábbi bejegyzéseket:

Ezt viszont most lehozták cenzúra nélkül, lényegében ugyanazt mondja más szavakkal:
"Akihito japán császár: beláthatatlan a helyzet"
Nagyon szokatlan, hogy egy ilyen szakrális király, aki ellentétben a tényleges és szakrális királyi pozícióra egyaránt törő I.Viktorral már egy ősi dinasztia sarjaként az, ilyen , végülis demoralizáló kijelentést tesz.
Ennek csak egyetlen oka lehet, hogy a helyzet tényleg beláthatatlan és ezt végre ki kellett mondani, egy tekintélyesebb vezetőnek (szimbolikus vezetőnek), mint a miniszterelnök, aki tegnap az egyik reaktorrobbanásról csak egy órás késéssel értesült...

 ---------------------
Fukusimában az igazán nagy radioaktív kibocsátás veszélyét a hírek szerint a használt fűtőelemek tározója jelenti. Egyrészt van olyan hír, hogy eredeti kapacitása 4-5-szörösét tartották benne, de a lényeg, hogy a reaktorok robbanása rongálta meg a tározót és annak hűtését.

Tehát kiderült, hogy a lehető legrosszabb ötlet az atomerőmű területén a reaktorok közvetlen közelében tárolni a kiégett fűtőelemeket.
Pakson is az erőmű területén tárolják őket, nem tudom, mennyire közel a reaktorokhoz.
Az egyik tanulság a hazai óvintézkedésekhez, hogy a használt fűtőelemeket a legrövidebb időn belül át kell helyezni a reaktoroktól távolabbra, és olyan körülmények közé, hogy esetleg egy természeti csapás, vagy terrorakció, stb. miatt kialakuló térségi infrastruktúra-leállás se okozzon katasztrófát.

Most látom az infót, hogy Fukusimában a 40 évnyi kiégett fűtőelemet hét folyadékkal teli tározóban tartottták, ebből hat az egyes reaktorok tetején volt elhelyezve, tehát a robbanás szétszórta őket!!!

Alert: Fukushima Coverup, 40 Years of Spent Nuclear Rods Blown Sky High

A mesékkel ellentétben a "kiégett" fűtőelemek nem olyan dolgok, amiket csak úgy "szárazon" leraknak valami "atombiztos" sóbányába, vagy gránittömbbe, a világ használt fűtőelemhegyeit, ezer tonna számra többnyire az atomerőművek területén tárolják, mint Fukusimában, vagy Pakson és állandó hűtést igényelnek.

Az energiabőségre alapozott modern civilizáció évek óta zajló összeomlása elvezet egy olyan helyzethez, amikor a káoszba süllyedő helyi társadalmak nem lesznek képesek fenntartani ezek szakszerű hűtését, kezelését, őrzését és a kiaszabaduló radioaktív szennyezés óriási területeket tesz majd lakhatatlanná!!!

Erről ír Dmitrij Orlov is fentebb linkelt blogjában.

A "fejlődés", a "jóléti társadalom" néhány utóbbi évtizedének kényelméért irtózatos árat kell fizetnünk, nekünk, ma élőknek, az összeomlás kortársainak és utódainknak...

A francia Energiaügynökség javasolja a  japán atomkatasztrófa 7-es fokozatúvá minősítését a maximum 7-es skálán, arra a szintre, amit eddig csak a csernobili baleset ért el!

2011. március 15.

Nem lesz Csernobil Japánban - mert már van

A mai, március 15-i hírek sajnos igazolták a "magunkfajták" gyanakvását, akik első perctől szépítő kormánypropagandának tekintetük azokat a japán nyilatkozatokat, hogy "volt egy kis hidrogénrobbanás, de a sugárzás szintje nem nőtt jelentősen, nem lehet második Csernobil". (Kb. " a beteg biztos nem halhat meg, csak még a fejét keressük"...)

1986-ban előfelvételisként katonai szolgálatomat töltöttem és a csernobili baleset idején épp a Bakonyban voltunk hadgyakorlaton, két hétig kint laktunk a tüzérségi lőtér mellett barakkokban. Amikor egy nap a lőtéren a lövöldözések szünetében (122 mm-es önjáró tarack irányzója voltam) kihozták a friss Népszabadságot, a címlapján öles betűkkel ez virított:

Már nincs veszély!

Miért, volt??? Kérdezgettük egymást. Ez pár nappal a csernobili katasztrófa után volt, ez volt az első hivatalos információ a balesetről...

A magyar sajtó hazai főszaktekintélyként idézgeti Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézete igazgatója láthatóan a laikus közvéleménynek szánt ismeretterjesztő tájékoztatóit. Nekem eddig ezek inkább olyannak tűnnek, mintha ő is a japán kormányszóvivői iroda szolgálatában állna, talán a szakma tekintélyét igyekszik kétségbeesetten védelmezni ezzel, de ez most veszett fejsze nyele.

Tegnapi anyagából, ami egy Kanadai konferencián tartózkodó japán főatomfelelős infóin alapult, elég megböbbentő részlet derült ki, amennyiben az információ hiteles. Sajnos teljesen hihetőnek tűnik. Nagyon tanulságos, hogy -ha igaz - milyen jelentéktelen banánhéjon csúszott el a 2-es blokk hűtése, de egy komplex műszaki civilizáció súlyos üzemzavara, hát még összeomlása esetén erre számítani kell:
Helyzetjelentés a japán földrengés atomerőművi következményeiről
"A helyzet bonyolultságát jól szemlélteti a 2. blokk példája: hosszú ideig biztosítani
tudták a 2. reaktor hőtését, annak ellenére, hogy a beépített dízelgenerátorok kiesése után a telephelyre hozott mobil dízelgenerátorok üzeme nem volt stabil. Nemrégiben a hőtırendszer kiesett, mert a mobil dízelgenerátorok tüzelıolaja elfogyott és nem tudták időben biztosítani a dízelolaj-utánpótlást (!). A zóna vízszint a szükséges érték alá csökkent, az üzemanyag hőtése veszélybe került, majd legalább 2 óra idıtartamra a reaktor zóna teljesen szárazon maradt. A 2. reaktor üzemanyaga az eseménysor következtében részlegesen megolvadhatott."
Kicsit azért megdől a nagyon szervezett és fegyelmezett japánok képének túlzó hite is, hiszen az ország a csapás ellenére funkcionál, pont oda nem voltak képesek eljuttatni egy kis üzemanyagot???
Azért nem olyan biztos, hogy ez az infó nem mese, mert például a mai robbanás a Fukusima 1-es eőmű 4. számú reaktorában cáfolja Aszódi egy korábbiinformációját, ami szerint a 4, 5,6-os számú reaktorokkal azért nem történt baj, mert a földrengés idején levoltak állítva karbantartás miatt:

Sajtóközlemény a japán földrengés atomerımővekre gyakorolt hatásáról
A Fukushima-Daiichi atomerımőben összesen 6 reaktorblokk van, ezek közül három
karbantartáson állt a földrengés idején, melyeken nem tudunk problémáról. A három
mőködő reaktor automatikusan leállt, és elindultak az üzemzavari rendszerek.

Ehhez képest először lelrobbant az 1-es reaktor, később a 3-as, aztán a 2-es és ma a 4-es, amiben tűz van. A 4. reaktornak Aszódi információja szerint nyugalomban kellene lennie... Tehát nem lehet komolyan venni SEMMILYEN szakmai tájékoztatást.

Ezt az információt viszont annál komolyabban kell vennünk, és nem sok jót jelez, illetve az atomszakma tekintélyét teljesen és teljes joggal megszünteti:

Állítólag pánikol a japán atomipar
márc. 14. 21:36 Japán

Egy neve elhallgatását kérő atomipari vezető szerint a japán atomipari vezetők "teljesen bepánikoltak", írja a New York Times. A vezető maga nem vesz részt a nehézségek elhárításában, de sok kapcsolattal rendelkezik Japánban. Azt mondta, "teljes a zavar, nem tudják, mit csináljanak". Ezzel egyidejüleg a fukusimai 2-es reaktort újra tengervízzel hűtik. A 2-es reaktor helyzete vasárnap stabil volt, de a 3-as reaktorblokkban történt robbanásban tönkrement három generátor abból az ötből, amelyek a 2-es reaktorblokk hűtését szolgálták. A 2-es reaktornál is robbanásveszély van.(BBC)
Közben kezd a lakosság is pánikolni, Tokióban megrohanták az üzleteket és óriási tömeg vár a városból kimenő vonatokra. Kérdés, hogy a legendásan fegyelmezett japánoknál mikor szakad el a cérna és mikor válik a helyzet olyan kezelhetetlenné, hogy a népharag a hatalom képviselői ellen fordul?

Egy "Olduvai szakadék"  helyi, regionális szinten már most???  Még Duncan is csak 2012-re várta a durvulást...

Frissítés:


Lehet, hogy a sérült reaktorokból kiszabaduló sugárzó anyag eltörpül a megsérült kiégett fűtőelemtározókból kiszabadulni képes mennyiséghez képest???


Az egész  katasztrófa felvet pár gondolatot modern civilizációnk összeomlásával kapcsolatban:

Az egyik, hogy a japán miniszterelnök két robbanással ezelőtti nyilatkozata, miszerint ez a második világháború óta a legsúlyosabb válság az országban, sajnos felelőtlenül szépítő. A valóságban attól most sokkal rosszabb lesz.

A 20. század két felvonásban lejátszott nagy világháborúja ugyanis a nagyhatalmak és kis csatlósaik között még egy folyamatosan növekvő erőforrástorta (nagyrészt fosszilis, és most látjuk, részben hasadó erőforrások tortája) újrafelosztásáért zajlott. A vesztes hatalmak, a németek és japánok még szörnyű emberi és anyagi veszteségeik elenére is elég hamar újjáépíthették országaikat és lakosaikra töretlenül emelkedő életszínvonal várt még bő fél évszázadnyi időre.
Most semmi hasonlóra nincs esély, az olajcsúcson túl egy rohamosan zsugorodó globális erőforrás"tortából" kellene finanszírozni pl. a japán újjáépítést is.  Ez lehetetlenség.  A modern Japán és a modern világ számára ez a vég kezdete.

Érdemes a dolog történelmi összefüggéseit is áttekinteni. Japán a Tokugawa-korszakban a "nagy Felfedezések" óta globalizálódó világtól való elzárkózást választotta, kb. 300 éven át stagnáló népességszám, alacsony, takarékos (kizárólag BELSŐ) erőforrásigény és a nyugathoz képest vonzóan magas életminőség, civilizációs szint mellett.
Amikor a fosszilis energiahordozókat lerabló nyugati civilizáció hajóágyúkkal "nyitotta meg" ezt a bölcsen, etikusan a szakadék felé tartó versenytől elzárkózó Japánt, azzal automatikusan a külső, majd belső agresszió pályájára lökte az országot. Nem meglepő, hogy az iprai forradalomba erőszakkal bekapcsolt, belső nyersanyagforrásokban szegény, de népes és civilizált országnak törvényszerűen kellett agresszív hódító hatalommá válnia a megnyitás után, hogy a "fejlettek" által diktált erőforrászabáló iparosítási, fogyasztási tempót tarthassa. Második világháborús veresége után pedig a Pax Americana rendszerébe betagozódva a fenntarthatatlan fogyasztói társadalmat csakis a jövő felélésével, többek között az atomerőművek és kiégett fűtőanyagtározóik Damoklész-kardjának népe feje felé függesztésével tudta fenntartani.

A bő fél évszázadnyi "hitelre" (a jövőtől vett hitelre) alapozott fogyasztósdiért a Sors most nyújtotta be a számlát...

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy csak a japánoknak...


A mai, március 15-i miniszterelnöki ünnepi beszéd a japán katasztrófa és az arab harcok hátterével kicsit olyan, mint amikor a római város lakói nem hallják, hogy a barbárok ostromolják a kaput, mert a harci zajt elnyomja a tömeg üvöltése az arénában...

Nézzük csak, kit is ünneplünk márc 15-én: nyilvánvalóan azt a Világerőt, amely világszerte szétzúzta a reakciós, feudális mucsai csökevényeket, a Haladás béklyóit és elhozta a Fejlődést mindenkinek.
Ez az erő és hazai 48-a tette lehetővé, hogy a mucsai földbirtok, nemesé és paraszté egyaránt végre hitellel terhelhető lehessen és pár évtized leforgása alatt jókora részét elvigye a kamatoskamat. (kiválasztott kezekbe)

Ugyanez a maradiságot, fejlődéstől elzárkózást nem tűrő (nálunk "48-as") ERŐ "nyitotta meg" az önkéntes középkorában ("Középkorában" - persze ez ott értelmetlen, nem lévén se antik Rómájuk, se Reneszánszuk) élő Japánt. 2011 március 15-re megbukott a Haladás rendszere, illendő volt azért utoljára megünnepelni...