2009. április 8.

Év végére utcai harcok?

Példátlanul gyors ütemben zuhant az ipari teljesítmény az év elején

Történelmi visszaesés

"gyárbezárásokkal és rövidített munkaidővel követik a csökkenő keresletet a vállalatok. Az ipar termelése Magyarországon 28,9 százalékkal szűkült februárban a múlt év azonos időszakához képest. A termelési volumen a négy évvel korábbi szint körülire süllyedt. A negatív folyamatok gyorsasága meglepő: még a rendszerváltáskor sem volt ilyen gyors visszaesésre példa."
-----------------------
Ki lehet kalkulálni, hova vezet ez. Gyárbezárások, tömeges munkahelyleépítések - az emberek jövedelme csökken - sokan nem tudják fizetni a hiteleiket - tömegesen elvesztik a fedelet a fejük felől - télen jön a menetrendszerű orosz gázcsapelzárás (mert már csökken a kitermelés, de ezt nem árulták el) -
MI FOG EBBŐL KÖVETKEZNI?

A honvédelmi tárcának van tippje:

Magyarország három Cougar harcjárművet rendelt


* MTI | 2009. április 7.

A magyar Honvédelmi Minisztérium három darab Cougar típusú járművet rendelt az amerikai Force Protection Inc. vállalattól - jelentette be a cég.

"Ezeket felderítési és VÁROSI HARCI MŰVELETEKRE fejlesztettek ki azzal a céllal, hogy megvédje a személyzetet: a jármű golyóálló, aknabiztos, és ellenáll a házi készítésű pokolgépeknek."
----------------------------------------------

Kiemelés tőlem. Azt hiszem, 3 darab kevés lesz. Ezt nem értik a kormányváltást követelő tüntetések szervezői. Most még nincs forradalmi helyzet. Legkésőbb télre lesz.

2009. április 7.

Itt, a tizedik emelet magasságában még nem is olyan vészes...

"Még nagyobb bajban az ipar: újabb negatív csúcs a termelésben

Ismét óriási ipari visszaesést jelentett februárra a KSH. A közel 30 százalékos zsugorodás még a januári zuhanásnál is nagyobb."



El bírjuk képzelni, merre tartunk?

"Bokros Lajos: sokan vettek fel meggondolatlanul devizahitelt

A jelenleginél is nagyobb válsághoz vezetett volna Kelet-Európában, ha a bankrendszerekben nincsenek jelen stratégiai külföldi befektetők, mondta hétfőn Londonban Bokros Lajos."

"Bokros Lajos szerint a külföldi bankok felismerték azt is, hogy Kelet-Európa az egyetlen piac, ahol még növekedhetnek és eredményt realizálhatnak. Sok nyugati bank eredményének 90 százalékát Kelet-Európában éri el, tette hozzá."

"A problémát inkább az okozza, hogy sok olyan, kevéssé hitelképes ügyfél is hitelhez jutott, akiknek "semmilyen valutában" nem kellett volna kölcsönt folyósítani."
"Az MTI kérdésére, miszerint mi a véleménye a Financial Times által hétfőn idézett bizalmas IMF-jelentésről, amely a helyi valuták feladását és az euró bevezetését javasolta a válsággal küszködő kelet-európai országoknak még a tényleges euróövezeti tagság előtt, Bokros Lajos azt mondta: ez irreális elképzelés."
"A londoni gazdasági napilap által idézett IMF-jelentés "kvázi tagságot" javasol a kelet-európai EU-tagállamoknak az euróövezetben, anélkül, hogy az EKB igazgatótanácsában ezek az országok képviselethez jutnának. A Nemzetközi Valutaalap tanulmánya szerint ez lenne a legjobb megoldás a még nem euróövezeti tag EU-országok felhalmozódott devizaadósságának problémájára."

-------------------------

Bokros karvalyügynök elszólta magát, és leleplezi főcímbeli állítását, mert ha igaz, hogy egyes nyugati bankok a zsákmányuk 90%-át nálunk, keleten érik el, akkor nyilván nem nekünk van szükségünk rájuk, hanem fordítva.
A felelőtlen hitelezés tény, de felmerül, ki benne a nagyobb bűnös, a szerencsétlen hülye, aki felvette, vagy a bankok, akik kinyomták e hiteleket és a szép eredmények nyomán mesés bónuszokat vettek fel bankáraik, utánuk az özönvíz alapon.
Végül a Valutaalap javaslata az euróbevezetésről nyílt gyarmatostási szándék, a valutájukat ránkkényszerítenék, a nemzeti pénzpolitika lehetőségét elvennék tőlünk, de az EKB igazgatótanácsában mi benszülöttek persze nem kapnánk szavazati jogot. Ha pedig nem dolgozunk rájuk eleget, gyakrabban kell korbácsolni, vagy csökkenteni a fejadagot...