2007. április 13.

Ültess krumplit!

MNO: Elfogyott a búza, leállhatnak a malmok, de kenyér lesz

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=405318&rvt=5&PHPSESSID=476e905a696d846eb5ca87a8825df85c&pass=2

"Egyes malomipari cégeknek várhatóan le kell állniuk a búzaőrléssel a nyári aratásig hátralévő hónapokban, mivel elapadtak a hazai szabad árukészletek, írja a Világgazdaság. A szakemberek szerint attól azonban nem kell tartani, hogy veszélybe kerülne a kenyérellátás.
A tavalyi betakarítás óta hatalmasat változott a magyar búzapiac: míg a korábbi években az itthoni raktárakban 2 millió tonnás uniós intervenciós mennyiség halmozódott fel a túltermelés miatt, most az ágazat minimális átmenő készlettel vág majd neki az aratással induló új szezonnak.

Nincs szó ugyanakkor arról, hogy a mai helyzet a betakarításig veszélyeztetné a hazai kenyérellátást, mondta a lapnak Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke.
A szabad árukészletek rohamos csökkenését elsősorban az okozta, hogy a 4,5 millió tonnás tavalyi búzatermés időjárási okokból kisebb volt a korábbi évek terméseredményeinél, miközben jelentősen nőtt a nemzetközi kereslet.

Vermes András, az Agrograin Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: az elmúlt év nyara óta rekordmennyiségű, 2,9 millió tonna búza hagyta el az országot. A fizikai piacról főként a lengyel, az olasz, a román és a bosnyák megrendelők vásároltak, míg az EU-s intervenciós készletek a hazai piac mellett tengerentúli országokban találtak gazdára. A brüsszeli döntések nyomán a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által korábban felvásárolt 2 millió tonnás uniós intervenciós búzamennyiség is minimálisra szűkült.
(vg.hu)"
---------------------------------------------------------------------------------

Hova lettek azok az "eladhatatlan készletek", amikre futószalagon alapították a bioüzemanyaggyártó üzemeket? Csak nem mégis azoknak lesz igaza, akik szerint a "kaja-csúcs" együttjár az Olajcsúccsal? Hasonló hírek járnak az USA kukoricájáról, nálunk krumpliárduplázódásról is cikkeznek.

Újhely határában tavaly karácsony óta üzemel a TESCO, a polgármester elvtárs ennek örömére le is záratná a főutcát ("sétálóutca"), hagy dögöljenek meg az ottani hazai tulajdonú boltok, lényeg, hogy a multi karvaly hízzon. Nem kell ragozni, mivel jár a folyamat: míg a hazai sarki kisbolt elvileg vehet árut akár környékbeli kistermelőktől is, addig a TESCO-félék nagyban vásárolnak távoli beszállítóktól, többszáz, de gyakran többezer kilométeres ellátási láncokkal helyetttesítve a korábbi max. 20-30 km-eseket. Természetesen mindent kamionnal szállítva.

A környékbeli kistermelők fel is hagynak a termeléssel, mert nem versenyképesek a nagyüzemekkel, amik a TESCO-kba szállítanak. A falvak lakosainak egyre kisebb része foglalkozik mezőgazdasággal. Magukon az újhelyi szőlőhegyeken is messziről barnállanak a parlagok, saccra legalább a terület 30%-a. A mai olajcsúcsos helyzetben, amikor borotvaélen vagyunk, csak a világ még nem ébredt rá, elég egy első dominó kidőlése, pl. egy Irán elleni USA-izraeli támadás és az olajár az égbeszökik, a kamionos ellátási láncok akadozni, szakadozni kezdenek, mi meg éhezhetünk az üres TESCO-k mellett, bámulva az orrunk előtti parlagokat, amiket elfelejtettünk felásózni, szántani, bevetni, mert ott a TESCO.
A katasztrófa közelebb van, mint gondoltuk.

Ültess krumplit a kertedbe a pázsit helyére!

Még nem késő.