2007. szeptember 17.

Megtörik a jég? A NAPI Online röviden ismerteti az Olajcsúcs-"elméletet"

A NAPI Online mai cikke : "Az igazi katasztrófa még csak most jön?" címmel közöl egy rövid cikket, érdemes szó szerint idemásolni:

----------------------------------------------------------------------------------------

Az igazi katasztrófa még csak most jön?

Nincsenek még sokan, de egyre nő a számuk azoknak a szakembereknek, akik a jelenlegi két és félszeresére ugró olajárra számítanak.

A közeljövőben eléri csúcsát az olajkitermelés bolygónkon, amit gyors visszaesés, s mivel az élelmiszer-termelés jelentős részben az olajból nyert műtrágyákra épül, egyes országokban éhinségek fognak követni – jósolja a szakértők kicsi, de egyre bővülő tábora. Vannak olyan vélemények, hogy a jelenlegi 80 dollár/hordós szintről néhány éven belül 200 dollárra ugorhat a fekete arany ára.


Miközben az egyik ismert szakértő szervezet, az Energiainformációs Ügynökség (EIA) azt jósolja, hogy 2030-ra 118 millió hordó/napra ugrik a termelés a mai 85 millióról, a katasztrófára számító szakértők szerint a kitermelés igazából, már 2005-ben elérte csúcsát, a feltárt olajkincs nagysága pedig 1964-ben. Véleményét egyebek mellett azzal támasztja alá, hogy a 48 legnagyobb olajtermelő ország közül 33-ban csökken a kitermelés. Az EIA becsléseinek alapjául szolgáló közel-keleti, tartalékok szerintük szisztematikusan túlbecsültek. Az ottani országok döntően állami kézben lévő cégeinek adatait ugyanis nem lehet ellenőrizni. Mindezek alapján 2030-ra 30 millió hordó/napra eshet a világ olajtermelése.

Az optimisták szerint rengeteg olaj van még a föld alatt, csak az eddigi árakon nem érte meg kitermelni ezt a tartalékot. Egyrészt nagy mennyiségű olaj kerülhet ki a meglévő mezőkről, mert a cégek eddig a tartalékok 30-40 százalékát hátrahagyva léptek tovább új helyek kitermelésére. Emellett számos feltáratlan hely is van. Az optimisták felhívják a figyelmet arra, hogy az olajkorszak végét jósolták 1914-ben, 1939-ben és 1951 is, amikor a háború után felfutó kereslet látszott elszakadni a kínálattal, majd a 70-es években, az olajválságok idején.

Tény ugyanakkor, hogy az elmúlt 10 évben nyolcszorosára nőtt a nyersolaj ára, és abban mindenki egyetért, hogy a harmadik világ kereslete - amely kiegészíti a fejlett országok igényeit - óriási nyomással nehezedik a piacra.

Komócsin Sándor

------------------------------------------------------------------------------

Láthatóan megtört a jég, hogy néhány korábbi, eldugottsajtóbeli megjelenés után a napi gazdasági sajtó is szükségesnek látja, hogy ismertesse olvasóival az olajcsúcs"elméletet"! A sajtóban kötelező kiegyensúlyozó ellenvélemény (ami az adott esetben optimista a vészhírrel szemben), nem a cikk végkicsengése, a szerző inkább pesszimizmust sugall!

Milyen fokban gyorsulnak az események, ha már idáig elértünk, hogy a sajtó fontos dolgokról ad hírt?!

Lehet, hogy pár napon belül a politikusok is vért, szenvedést, könnyet fognak ígérni a megszokott gazdasági növekedés-ígéret helyett?

Mindenesetre az egyéni felkészülésre nem maradt sok idő, amikor már tömeges hír, mi készül, nem lehet messze a boltok megrohamozása se konzervekért...