2009. június 24.

A Birodalom Visszavág

Egy aggasztó, vészjósló hír a LATOC-ról:

New California Law Will Have Severe Impact on LATOC

Kalifornia állam törvényhozása más USA államokéhoz hasonlóan ellehetetleníti a független internetes hírforrásokat a reklámbevételeik megszüntetésével. Az új szabályozás elvileg csak az adózás változását jelenti, de olyan hercehurcás, hogy gyakorlatilag megöli a tevékenységet. Tehát pl. Matt Savinar szájtján nem lesz már többé lehetőség tartóskaját, vagy világvége-könyveket rendelni. Ha megszűnik az ezen alapuló megélhetése, nem biztos, hogy lesz módja üzemeltetni a hírszolgáltatást, fórumot, amiknek köszönhetően (és az övéhez hasonló sok független netes forrásnak köszönhetően, amiket zömmel hasonlóan érinthet a dolog) a világ sok eldugott pontján képben lehettünk olyan témák esetén, amiket a fősodor média elhallgat, vagy elhazudik.
Nemcsak az erőforrásválság témáról van szó.

Savinar szerint mivel az új szabályozástól az állam bevételei nemigen fognak nőni és ez előre látható, a cél csakis az internetes alternatív nyilvánosság kiirtása lehet.
Úgy látszik, megbízható infótáplálékunk jó részétől már azelőtt megfoszthatnak minket a Globalizáció Urai, hogy az internet műszaki hátttérinfrastruktúrája ellehetetlenülne energiahiány, vagy hasonló okok miatt.
Egy tipikus visszarendeződési kísérlet a globális hatalom részéről, bár remélem, hogy ez már az egyik hattyúdaluk.
Az ilyenek miatt várom, hogy jöjjön már az összeomlás. Ha rajtuk múlna, ezek tényleg csipet ültetnének az agyunkba.