2010. április 26.

(L)egyenruha?

A múltkori bejegyzés kifejtésére még közéteszem ezt, amit még a két forduló között írtam. Azóta egyrészt Vona és Kiss Róbert is finomított:
"A politikus a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, a cél a Magyar Nemzeti Gárda törvényes megalakítása, melyben a Fidesz támogatására számít."

másrészt Orbán is jelezte, hogy a Nyugat felé való szalonképesség jegyében a Jobbikot (eleinte mindenképpen) "szélsőséges" leprásként fogja kezelni, a Gárdát nem fogja tolerálni:
„Akkor tudom felszámolni a félkatonai, törvénytelen szervezeteket, ha megerősítem a rendőrséget.”

Ezt írtam a múlt héten:

A lényeg, hogy még nem tudhatjuk, a Fideszben tartósan a hazafias, vagy a globalista vonal lesz erősebb. Azt viszont tudhatjuk, hogy rövid távon, az elején elhatárolódik a Jobbik "szélsőségességétől", szalonképtelenségétől és ennyiből jól is jön neki, hogy van kontrasztja. (A szép lány csúnya barátnővel mutatkozik, ez esetben a Nyugat szalonképességi szempontjából. Igaz, Viktória sokáig nem akart ilyen barátnőt, de már látja, milyen hasznos)

A Jobbiknak azt kell megfontolnia, hogy némileg változott a helyzet a teljesen, nyíltan nemzetellenes és teljesen dilettáns ballib kormányról (talán kétharmados) Fidesz-kormányra váltással a Gárda megítélése ügyében a meghatározó középrétegek szemében.
Az én véleményem természetesen lehet elitista illetve nyilvánvalóan az, bár a geddonizmust osztják alul, középen és felül levő figurák is, más-más okból. Ezt az egyenruhás bohóckodást azonban nem "értelmiségi" nézőpontból ítélem el, nem érdekel, hogy ilyenek mit gondolnak róla és nem érdekel a bunyót szerető radikális kemény mag véleménye sem, bár felfogom, hogy a Jobbik táborában elég túlreprezentált és azt is belátom, hogy nehéz helyzetekben kellenek a szilaj harcosok.
A döntő itt a széles értelemben vett vidéki magyar középréteg, amely nem ideológiai megfontolásból, hanem elemi hétköznapi, praktikus okból lett híve a Jobbik rendpártiságának és közte a Gárda alulról szerveződő népi önvédelmi szervezete ideájának. (sokan tagjai is, de e réteg túlnyomó része legfeljebb szimpatizált az érzéssel, hogy kell ilyen)
Egyszerű a helyzet, a kormány elhanyagolta feladatát a rendfenntartás terén is, illetve a ballib ideológiák őrültjeinek adott szabad kezet a cigányok elszemtelenítése terén, az egyetlen lehetőség a Gárda-szerű csináld magad önvédelem volt.

Én geddonistaként hosszú távon is nélkülözhetetlennek tartom ezt, de egyrészt némileg másképp kellene csinálni, másrészt attól függően, hogy alakul a bel- és külpolitikai helyzet, vagy pártok felettivé kell tenni, vagy nem. Egy ismert vélemény gondolkodó hazafiak körében, hogy a mai Gárda elsősorban politikai marketingeszköz volt, ez eléggé igaz és ennek is megvolt a maga létjogosultsága.

Tehát a széles középrétegek nem szerelmesek a Gárdába, ha az új kormány észnél lesz és valóban él a kezében levő lehetőséggel, (gyakorlatilag a Jobbik programját megvalósítva, de ezt megköszönni nem fogják) és a rendőrség megerősítésével, törvényi változtatásokkal, a ballib ideológiai ámokfutás radikális beszüntetésével megjavítja a közbiztonságot, akkor - legalább átmenetileg - széles rétegek érdeklődése csökkenhet a Gárda iránt. Ezt kell a Jobbik vezetésének felfognia, hogy a jelen helyzetben nem taktikus erőltetni ezt a Gárda-kérdést, amikor saját potenciális szavazóbázisának jelentős része is érdeklődve, reménnyel telve várja a fideszes rendteremtést. Ebben a helyzetben konfrontációt kelteni a Jobbik részéről a Fidesz ellen a Gárda erőltetésével nem taktikus, mert a Jobbikot szélsőséges bajkeverőknek rágalmazó ballib és Fidesz-közeli propaganda vádjaihoz szálljt látványos(an kiforgatható) érvet, álérvet. Saját szavazói, vagy szimpatizánsai egy része se fogja helyeselni.

Sokkal ésszerűbb lenne (főleg, amennyiben a Fidesz nem lenne tele számunkra elfogadhatatlan globalistákkal) egy informális egyeztetés a két párt között, hogy amennyiben a Fidesz meggyőzően bizonyítja, hogy nem globalista helytartó, hanem a nemzeti érdek képviselője akar lenni, akkor a Jobbik lemond a pártkötődésű gárdáról, azzal a feltétellel, hogy megalakul a pártsemleges önkéntes Nemzetőrség egyrészt területvédelmi, másrészt kisegítő rendfenntartó szereppel. Természetesen ekkor a Fidesznek be kell szüntetnie a támadásokat a jobik ellen, a Jobbik "érdemei elismerése mellett" kell az önkéntes önvédelmi erőnek átkerülnie össznemzeti hatáskörbe. Mindezt nem muszáj nyilvánosan reklámozni, mert a világpolitikai helyzetben a nemzeti hozzáállás még szalonképtelen. Ez tehát az 1. helyzet, amikor a Fideszben a globalisták dísznek vanak, de nem meghatározó a szerepük.

a 2. esetben, amennyiben a Fidesz netalán a globalisták helytartójának bizonyul és lényegében a bukott ballib kormányzat szerepét vinné tovább nemzetiszín pántlikával és némileg jobb szervezéssel (ez esetben tehát veszélyesebb ellenfél lenne!), akkor természetesen a hazafias erőknek nagyon is szüksége lehet fegyveres önvédelmi szervezetre, ekkor azonban ennek teljesen konspiratív, ütőképes földalatti harci szervezetként kell kiépülnie a Hezbollah mintájára. Ebben az esetben a dolog lényegénél fogva nem merülhet fel, hogy a Jobbik elnöke ennek egyenruhájában villogjon az országház épületében! (mivel egyenruha nyilván nem is lenne)

Mivel még nem tudjuk, melyik eset fog végül kialakulni, nem taktikus most kavarni ez ügyben, itt ki kellett volna várni. Semelyik esetben sincs semmilyen értelmes elérendő célja a Jobbiknak bíróság előtt, pl. a döntés visszavonásáért küzdeni, sem a politikai szimbolikus térben "polgári engedetlenséget" játszani. Vagy 1. eset, vagy 2., eset állhat elő, harmadik esetet én nem látok értelmesnek, tehát azt, hogy van egy jogállami, nemzeti kormány, mégis van pártkötődésű gárda, amely nyilvánosan, egyenruhában masíroz. Vagy hogy nyilvánosan masíroz egy olyan szervezet, melynek a helytartó kormányt kellene idővel megdöntenie.

Tehát zavarja le Vona ezt a bevonulást, de igyekezni kéne nem továbbvinni ezt a saját érdekeinkkel (a nemzeti erőkével) ellentétes ürügyteremtést a Jobbik törvénysértőnek minősítéséhez.