2007. április 5.

A törökök máris elzárták a gázcsapot!

A Magyar Nemzet Online-ról:

Nabucco: Törökország felfüggesztette a tárgyalásokat
2007. április 5. 11:02

MNO
Törökország felfüggesztette a megbeszéléseket a francia Gaz de France energiavállalattal a Nabucco gázvezeték ügyében. A Bulgargaz, a román Transgaz, a MOL és az OMV korábban már jóváhagyta a félállami Gaz de France részvételét a tervezetben.

A partnerség jövőjéről majd a francia elnökválasztás után döntünk, aszerint, hogy miként alakul a francia politika - mondta a török energiaügyi minisztérium egy, nevének elhallgatását kérő illetékese a Reuters hírügynökségnek.

A török kormány azért neheztel Franciaországra, mert a francia parlament tavaly törvényt fogadott el, amely szerint büntetendő tagadni, hogy az anatóliai örmények tömeges legyilkolása 1915-1917 között népirtás volt.

A Bulgargaz, a román Transgaz, a MOL és az OMV korábban már jóváhagyta a félállami Gaz de France részvételét a tervezetben. Az ugyancsak francia Total magán-olajtársaság bevonásáról kezdett tárgyalások egyelőre megfeneklettek.

Info Rádió, Magyar Rádió
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ennyit arról a fából vaskarikáról, hogy "alternatív gázvezeték kell a kiszolgáltatottság, politikai zsarolhatóság csökkentésére"!
Ha jól értem, a fő aggodalom, hogy a csúnya oroszok elzárhatják a csapot, vagy legalábbis azzal fenyegethetnek, ha valami nekik nemtetszőt teszünk, mondunk, stb., vagy nem úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek. Erre most itt a "megmentő" Nabunkó vezeték, a török testvérek (a híres européer hozzáállásukkal) nem is várnak a vezeték kiépüléséig hogy a csapot zárhassák el, máris zsarolnak, hogy ki vehet részt a megépítésben, méghozzá olyan bohókás dologért, hogy a franciaországi örmény lobbi kiharcolta az egykori örményirtás törvénybeni megörökítését, meg az örmény-holokauszttagadás tilalmát (egy bolond százat csinál, nem kéne tiltatnunk a Muhi csata, a mohácsi vész és Trianon tagadását?)

Ha a törökök már egy ilyen szimbolikus, nulla gyakorlati jelentőségű dologért zsarolnak, akkor jól meg vagyunk mentve a Nabunkóval. Hej, te Nabunkócska, te drága! Nincs királyi út, egérút, nem menekülhetünk a végzet elől!

Az olajcsúcs-gázcsúcs azt hozza, amit hoznia kell: függőséget, kiszolgáltatottságot, amíg le nem mondunk az energiaimport káros szenvedélyéről!

És ez csak egyetlen, még a leg"európaibb" ország a tervezett üdvözítő vezeték mentén, tőle keletebbre egyre latorabb játékosok következnek. Meg egyre instabilabbak. Az egész projekt egy elkeseredett reménytelen kísérlet a menthetetlen mentésére: nem jön össze, végetér a növekedés kora, jön a zsugorodásé, hanyatlásé, jó esetben egy idő után a stagnálásé.