2007. október 31.

The Wall Street Journal: Miért nem feltétlenül áll meg az olaj 100 dollárnál

The Wall Street Journal: Miért nem feltétlenül áll meg az olaj 100 dollárnál

INGYENES ELŐZETES

Neil King Jr. and Guy Chazan

LONDON -- Egy hordó olaj 100 dollárért? Lehet, hogy ez még nem a legrosszabb.

Több vezető olajszakértő, aki tegnap egy évenkénti energiakonferencián találkozott, olyan közeljövőt vázolt fel, amiben a felszökő globális kereslet és a zsugorodó kínálat az olajárat jóval a 100 dolláros hordónkénti szint felé nyomhatja.
Érvelésük szerint a fogyasztó országoknak egyszerűen tudomásul kell majd vennie a tényt, hogy az új olajlelőhelyek kiaknázása egyre nehezebbé és egyre drágábbá válik. Ez az iparág sokéves elégtelen befektetéseivel együtt az új olajkinálat elvonókúrájához vezetett, ami évekig folytatódni fog a növekvő energia(kereslet?) ellenére...
• A TELJES CIKK CSAK ELŐFIZETŐK RÉSZÉRE ÉRHETŐ EL.

-------------------------------------------------------------------------------------

Nem kell sokat hozzáfűzni, a Wall Street Journal a világ vezető gazdasági lapja, miközben az OLAJCSÚCS kifejezés most se fordul elő a hírelőzetesben és sejtésem szerint talán a teljes cikkben sem, mégse lehet tovább kertelni, minden előzetes felkészítés nélkül a képünkbe kénytelen a fősodratú média zúdítani a tényt:

JÓVAL SZÁZ DOLLÁR FELÉ MEHET AZ OLAJÁR, ÉS EZT A FOGYASZTÓK CSAK TUDOMÁSUL VEHETIK!

Azt még most se írja, hogy ez nem "évekig" lesz így, hanem örökre, hogy az olajár elszállása és a kínálat zsugorodása egy megfordíthatatlan és gyorsuló folyamat, hogy max. 10 év alatt az olajexport lényegében eltűnik a világon (a kitermelés ettől lassabban, de a nagy kitermelőországok maguknak fogják tartalékolni, vagy amelyiküket elfoglalja egy nagyhatalom, az magának nyúlja le, a nemzetközi piacokra nem jut belőle)

Azt se írja, hogy erre nem vagyunk felkészülve alternatívákkal, hogy ezzel automatikusan vége a mai növekedéselvű világgazdasági modellnek, hogy ezzel katasztrofális válság kezdődik, aminek százmilliók, milliárdok fognak áldozatul esni. Nem is várhatjuk ezt a WSJ-tól, elvégre most is csak sunnyogva közli a hírt, mert már muszáj, miközben a komoly olajszakértők évek óta verik a vészharangot, hogy a világgazdaság szakadék felé tart. De az értelmesebb olvasók ezt már maguktól is ki tudják következtetni.

Közel a válság nyilvánvalóvá, köztémává válása, ha már ilyen cikkek jelennek meg a WSJ-ban.