2014. június 16.

Varsói TV-székház ostromot és Majdant terveznek a lengyel öszödi beszéd nyomán?

Egy év kihagyás után írok újra ide, mert a nemzetközi helyzet láthatóan fokozódik és ez összefüggni látszik a modern társadalom alapját képező olcsó olaj kitermelési csúcsa néhány évvel ezelőtti elérésével, illetve a helyettesítőkkel elért plató sejthető végével.

A szíriai vértenger, Ukrajna destabilizálása, az atomháborúval ijesztgetés mellé most itt az iraki USA-bábrezsim kártyavárkénti összedőlésének kezdete és egy potenciális lengyel Majdan felé mutató jelek. Az olajcsúcs szempontjából fontos, de a tömegmédiumokban nem hangsúlyos hír, hogy Kína boldogan elvállalta az Európának netán "nem kellő" orosz gáz átvételét, gondolom, minden mennyiségben...

A titkosszolgálatok, háttérhatalmi tényezők számára rutinfeladat népfelkelést előállítani, kiprovokálni, amire a magyar öszödi beszéd kiszivárogtatása és pl. a TV-székház ostroma is egy jó példát nyújtott, persze a relatíve kicsiben végrehajtott változatra. A kívánt és elért eredmény az Orbán-rezsim hatalomba segítése lehetett. Történelmileg a közelmúltunkból a szolgálatok által elvileg maguk, gazdáik ellen szervezett felkelésekre durvább példa a magyar 56, a lengyeleknél pedig az 1968-as anticionista kampány megmozdulásai, majd a véres 1970-es tengermelléki megmozdulások, amikkel a szolgálatok megbuktatták Gomułkát és Giereket hozták a helyére. És végül a Szolidaritás "legendás", béke-Nobel-díjas vezére, Lech Wałęsa a legújabb kutatások alapján minden kétséget kizárhatóan a szolgálatok kreatúrája és tulajdona volt szőröstül-bőröstül.

A gyaníthatóan Moszkvából finanszírozott hungarista Hídfő.net minapi elemzése egy racionálisnak tűnő magyarázatot ad Orbán legújabb, őrültnek látszó tervére a minisztériumok vidékre szétszórása kapcsán:

"Az Orbán-kormány tisztában van vele, hogy Azarov sorsára jut"
"Rém egyszerű a helyzet: a kormány számára egyértelművé vált, hogy nem kell se jelentős politikai ellenfél, se katonai erő az államhatalom hirtelen megdöntéséhez. A térségben zajló folyamatok arra világítottak rá, hogy a tabuk ilyen téren is ledőltek, bármelyik térségi állam áldozatává válhat az egyik nagyhatalom váratlan huszárvágásának, egy ilyen folyamat pedig kizárólag politikai akaratot és pénzt igényel (a nagyhatalom részéről)."
A kijevi, a mostanitól még a szokott lopások mellett is törvényesebb kormány megdöntéséhez az USA kormányzata alig kétezer zsoldost és néhány száz belső ügynököt mozgósított, az ehhez szükséges pénzt nem sajnálva. Az orosz propaganda hírei szerint a felkelők ukrán, banderista "halálbrigádjainak" tagjait részben lengyel területen képezték ki, természetesen a teljesen atlantista Tusk-kormány támogatásával. Az EU Bizottsága vezetői posztjára a jelenlegi alkudozások során Tusk neve is felmerült jelöltként, Sikorski külügyminiszter  a PiS kormányában honvédelmi miniszter) nevét pedig korábban esélyesként emlegették a NATO főtitkári posztjára. Az utóbbi tipikusan amerikai-izraeli ügynöknek tűnik életrajza alapján, neje az ismert amerikai zsidó publicista, Anne Applebaum.

Az érdekes az ebben, hogy egyrészt a lengyel atlantista kormány elárulta a lengyel nemzeti érdeket, amin nem csodálkozunk, hisz a komprádor kormányok feladata definíció szerint ez. Azonban az USA-NATO vezetés lépsei is határozottan áruló, ügynöki politikának tűnnek, ami szintén nem hihetetlen számomra, de a többség talán nem gondolkozik el ezen. A lengyel árulás egyértelmű, még a hagyományosan oroszfóbiás lengyel politikai elit szempontjából is a legkívánatosabb lett volna a Janukovics-rezsim által képviselt status quo fenntartása. A lengyel kormány által hangoztatott külpolitikai célok között szerepel a(z Oroszországtól) független Ukrajna megőrzése, területi integritásával együtt. Természetesen ez a Majdan előtti ukrán állam végérvényesen a múlténak, visszahozhatatlannak tűnik és ezt épp a Majdan puccsa idézte elő. A lengyel kormányzat olyan puccsot támogatott a szomszédban, amely a geopolitikai viszonyokat Lengyelország számára káros irányba változtatta meg. Azonban a Tusk-kormány nyilvánvaló vaksága és /vagy hazaárulása mellett (én az utóbbira tippelek) összeesküvéselmélet nélkül érthetetlen az USA vezetésének ugyanilyen "vaksága".

Ugyanis az események eddig teljes mértékben Putyin malmára hajtják a vizet és ez lényegében előre kiszámítható volt! A Krím és a saját propagandájában összefoglalóan "Új-Oroszország" néven emlegetett szakadár területek megszerzésére Putyinnak semmilyen lehetősége, ürügye, casus bellije nem lett volna a vele jó kapcsolatokat ápoló Janukovics-rezsim hatalmon maradása esetén! A "kinek használt" elv alapján a Majdant egyedül az orosz kormány titkosszolgálatainak állt volna érdekében kirobbantani és hétköznapi józan ésszel (ha nem hiszünk az "összeesküvéselméletekben" - de persze mi nem egyben hiszünk) felfoghatatlan módon mégis az orosz kormánnyal szemben ellenséges retorikát hangoztató amerikai kormány robbantotta ki és támogatja...

Magyar szempontból nem mellékes, hogy az események nemsokára akár az orosz-ukrán konfliktushoz hasonló éles összeütközésbe sodorhatják Európa egyetlen energia-nagyhatalmával a Kisantant vezérállamát, Romániát. Realistán nézve sajnos úgy tűnik, hogy a magyar állam és gazdaság semmilyen fokban nem alkalmas arra, hogy ezt a történelmileg ritka és elvileg nagy lehetőségekkel kecsegtető konstellációt ki tudja használni. Abban ugyan emlékeztet a helyzet az 1938-asra, a bécsi döntésekhez vezetőre, hogy a térség egymással ellentétben álló kisállamai mind egy domnináns régióbeli nagyhatalom kegyeit igyekszenek keresni és azt döntőbíróként igénybe venni. Pontosaban nem MIND, hisz ahogy Hitlertől Csehszlovákia, úgy Putyintól Románia vezetése nemigen várhat sok jót. Viszont jellemző, hogy a cseh és szlovák vezetés elhatárolódott a Barack Obama varsói látogatásán elhangzottaktól és feltűnően igyekeztek Moszkvánál jópontot szerezni. Fico esetén ezt indokolhatta az Orbáni külpolitika Brüsszelben kritikákat keltő Moszkva-barát fordulata is. Tehát Moszkva korunk Berlinje. Azonban egyrészt az orbáni külpolitika vegyes külpolitikai jelzéseket ad a "KáGéBéla"-"kém"-botrány bedobásával is, ami nem erősíti megbízhatóságát semmilyen irányba, másrészt az öncélú orbáni hatalmi politika egyik eleme a hadsereg gyenge állapotban tartása, mert egy számmottevő honvédség egy puccs bázisát jelenthetné. Tehát a nemzeti érdek alárendelődik a machiavellista egyéni hatalmi érdeknek.

A hír a luganszki reptéren egymásra lövő ukrán kormányalakulatokról jelzi, hogy akár néhány hónapon belül milyen jelentéktelen erőkkel lehetne kisebbségi területeken potenciálisan szeparatista autonómiákat kierőszakolni ettől az összeomló államtól...

A legújabb lengyel belpolitikai botrány viszont annyira egyértelműen sejteti a moszkvai irányítást, hogy még a lengyel kormánypolitikusok ilyen vádjait is szó szerint vehetjük. A Wprost nevű hetilap (nyilvánvalóan megvásárolható szerkesztősége) publikálta néhány titkos hangfelvétel részleteit vezető lengyel politikusok, tisztviselők kompromittáló beszélgetéseiből. A volt közlekedési miniszter korrupciós ügyei adóhivatali eltusolásánál sokkal érdekesebb a lengyel nemzeti bank elnöke és a belügyminiszter közötti beszélgetés néhány megjelent részlete. Marek Belka jegybankelnök és Bartłomiej Sienkiewicz belügyminiszter, több titkosszolgálat főnöke 2013 júliusában találkozott a varsó-mokotowi "Bagoly és Barátai" étterem VIP-termében, a kormánypárti politikusok (eddig...) kedvenc, diszkrétnek vélt találkahelyén. (feltűnésmentes hátsó parkoló és bejárat)

Hogy a kormánybuktatási potenciállal rendelkező konzervanyag épp most, az ukrán válság eszkalációja és a lengyel kormány eltökélt USA-barát irányvonala idején került felbontásra, az valóban Moszkva kezét sejteti, bár már láttuk, hogy e játszmákban néha nem egyértelmű, hogy ki kivel van. A felvétel azért nagyon kínos a kormányzó garnitúrára nézve (az elit káromkodásokkal sűrűn fűszerezett primitív beszédstílusa és egyes miniszterek adócsalásain túl), mert egyrészt igazolja, hogy írott malaszt a jegybank függetlensége (túl azon, hogy hazafias szempontból az nem is kívánatos, de ma mégis hivatalos elv). A belügyminiszter Jarosław Kaczyński PiS pártjának győzelmével riogatva  Belka segítségét kérte a költségvetési hiány csökkentéséhez, mert a választások előtt a további megszorítások nem vállalhatók. A jegybankelnök a segítség fejében Jacek Rostowski pénzügyminiszter lecserélését kérte egy nem politikus, technikai jellegű miniszterre. A csere 4 hónappal a beszélgetés után meg is történt. Belka az akadályok sorában említette meg a "kib...ott Pénzügypolitikai Tanácsot", melynek mellesleg jegybankelnökként ő az elnöke...  Szó esett róla, hogy a miniszterelnök fia egy olyan cégnél dolgozik, amely Belka szerint egy nagy pilótajáték. (Az Amber Gold nem sokkal később látványosan csődbement.)

A legkínosabb részlet azonban a több titkosszolgálatot is felügyelő belügyminiszter szájából ez volt:
"A lengyel állam csak elméletileg létezik. Gyakorlatilag nem létezik..."
Elvileg csak a szövegösszefüggésből kiemelve hangzik a részlet ilyen durván, de az összefüggésből máris kiragadják és szalagcímekként közlik a lengyel sajtóban, tehát várhatóan ez lesz aa Gyurcsány-féle öszödi beszéd "kurvaország" botránykifejezésének megfelelője, ami akár barrikádokra harcba hívó szóként is felhasználható.

"Államcsíny" "Belügyminiszter: A lengyel állam gyakorlatilag nem létezik"

A The Wall Street Journal teljesen hamisan egyből igyekezett antiszemita kijelentésnek minősíteni Belka szóhasználatát, amikor Jacek Rostowski eredeti zsidó családi nevét (Rothfeld)  is megemlítette, ez azonban a viszonyok ismeretében teljes képtelenség, hisz az ország vezető posztjait túlnyomó többségében zsidó származású káderek töltik be, például Belka beszélgetőpartnere, Sienkiewicz belügyminiszter ilyen névjegyet hordoz az ábrázatán:

A botrányhős izraeli lengyel belügyminiszter

(Belka származásról nincs tippem.)

A tudatosan időzített szivárogtatási akció céljául sejthetjük az Obama-vezetés mellett a lengyel nemzeti érdekkel szembemenve is elkötelezett Tusk-kormány megbuktatását. Ehhez megintcsak furcsa módon az ellenséget kiszolgálva Tusk egyelőre maga önti az olajat a tűzre azzal, hogy nem lát semmi elítélnivalót a jegybankelnök és a belügyminiszter beszélgetésében. Egyelőre csak Nowak volt közlekedésügyi miniszter lépett ki a Polgári Platformból, Tusk pártjából, hisz ellene most adóellenőrzés várható. (Korábban vagyonbevallásából kifelejtett milliós értékű ajándék karóra miatti botrányba bukott bele.)

A budapesti 2006-os forgatókönyv alkalmazására utal, hogy már tegnap spontán módon, engedély nélkül tüntetésbe kezdett a kormány épülete előtt a Nemzeti Mozgalom, "a lengyel Jobbik" szimpatizánsainak párszáz fős csoportja, amit a rendőrség elég brutálisan, könnygázzal oszlatott fel. A Jobbikkal hivatalos partneri és őszinte baráti viszonyban álló, egyelőre parlamentbe nem jutott ifjú radikális-hazafias párt természetesen újabb tüntetésekre szólít fel, hasonlóan más jobboldali szervvezetekhez és a kormány azonnali lemondását, illetve előrehozott választásokat klövetelő PiS-hez.

Az ifjú értelmiség körében erősebn feljövőben levő fiatal Nemzetiek példaképükhöz, a Jobbikhoz hasonlóan elvi oroszellenes hagyományaik ellenére kezdettől a leghatározottabban támadják a Majdan felforgatóit, kimondottan a lengyelirtó Bandera örököseit, és az Oroszországgal való viszony terén a nemzeti érdek józan, hidegfejű mérlegelését javasolják, vagyis a Jobbikhoz hasonlóan akár az oroszokkal való érdekközösség lehetőségét sem zárják ki Ukrajna és az ottani lengyel kisebbség ügyében.

Egyes ellenzéki erők viszont az ukrán példa nyomán máris "varsói Majdant" sürgetnek. Nyilvánvaló, hogy a belügyminiszter szavaival ellentétben mégiscsak létező lengyel állam sokkal stabilabb képződmény, mint ukrán szomszédja, ezért egy kormánybuktatás nem járna az ország olyan fokú destabilizálásával, mint Ukrajnában.

Hogy a mesterséges botránynak mi lesz a kifutása, azt még nem lehet igazán belátni, de úgy tűnik, részesülünk a régi (ha jól rémlik) kínai jókívánságban: "Adassék meg neked, hogy izgalmas korban élhess!"...

28 megjegyzés:

Névtelen írta...

Haladjunk sorjában:

"Megtett-e mindent az Orbán-kormány annak érdekében, hogy a nép támogatását elnyerje, hogy az embereket ne lehessen pillanatok alatt utcára vinni? Nem tett meg mindent. Munkanélküliség van, nyomor van, és kilátástalanság. Az embereket pillanatok alatt utcára lehet vinni. Ez csak pénz és politikai akarat kérdése. "

Idézet a hivatkozott műből.

Elkéne dönteni végre, hogy pl. az ukrán eseményeknek volt-e tömeg elégedetlenség alapja avagy sem.
Mert kissé fura, a cikk erre a magyar-ukrán feltélezett nyugat által pénzelt párhuzamra épít, mint kizárólagos okra, de az utolsó bekezdésben mindezt zárójelbe teszi a tömegek elégedetlenségére való utalással.

Bobkó Csaba írta...

A Hídfő.net cikkének fő megállapítása szerintem igaz, titkosszolgálati eszközökkel profi módon lehet puccsot, népfelkelést szervezni szinte bárhol. Csak egy elég durva provokáció kell. Nálunk is eleget gyakorlatoznak, cigánygyilkosságok, Gyöngyöspata, öszödi beszéd, stb. Ez egy szakma, ősi tapasztalatokkal. Ukrajnában volt népi elégedetlenség, a helyzet nem volt vidám, azonban egyértelmű, hogy a nép helyzete csak romlott. A korábbi status quo a népnek is jobb volt. BÁRHOL ki lehet vinnni az utcára valamekkora tömeget, megfelelő provokációkkal. Nincs olyan kormány, melyet minden polgár szeret.

Névtelen írta...

Az rendben van, hogy egy elégedetlenségre okot adó helyzetben meg lehet próbálni írányítani az események irányát. Sokan probálták meg ezt a múltban, gondolom a jelen se kivétel. Az, hogy ez a probálkozás mennyire lesz sikeres az egy másik kérdés.

Tehát az ukrajnai tömeghangulat miatt adott volt az ok egy kormányellenes tiltakozásra.
Gondolod, hogy a feltételezett nyugati beavatkozás nélkül ez spontán nem alakulhatott volna ki?

Említetted, hogy a hidfő.net orosz befolyásoltsága nem zárható ki.
Szerinted ez mennyire teszi hitelessé egy nyugatot rossz színbe feltüntető állítást?

Bobkó Csaba írta...

Az ukrajnai helyzetben egyrészt semmilyen lakossági érdek nem fűződött a parlamentárisan megválasztott kormány elzavarsáához és saját államuk szétveréséhez, hisz ez tette lehetővé a beavatkozást az oroszoknak. Másrészt kizártnak tartom, hogy ilyesmi spontán módon kialakulhatna. Beleértve a mindkét irányba lövöldöző orvlövészeket és az álljtólag lengyel táborokban kiképzett utcai harcosokat. (amit a lengyel publicisták egy része is el tud képzelni). Hogy valakit propagandatevékenységért fizetnek, az nem jelenti automatikusan, hogy hazudik. Persze írom itt, hogy több szereplő is olyat tesz, ami elvileg ellenségének hasznákl. Tehát a helyzet elég átláthatatlan és nem szabad naívan rajongani bárkiért. De egy magyar külpolitikának tudnia kellene a magyar közérdeket legjobban képviselő pozíciót felvenni, akár olyannal is együttműködni, akit nem tartunk szentnek.

Névtelen írta...

"Az ukrajnai helyzetben egyrészt semmilyen lakossági érdek nem fűződött a parlamentárisan megválasztott kormány elzavarsáához "

Korábban azt írtad, hogy volt oka a lakosságnak az elégedetlenségre...
Akkor most melyik állítás mellett állsz ki?

"saját államuk szétveréséhez"
Látva pl. a hadsereg hozzáállását saját hazájuk megvédéséhez, az államhatalom szétverése nem mostanában kezdődött. A demoralizációan, az ezt kiváltó általános elszegényedésban vastagon benne volt az elmúlt évtizedek korrupt oligarcha kormányzása és az külföldi befolyás is
(a nyugat mellett az orosz is).

"azonban egyértelmű, hogy a nép helyzete csak romlott."
A kérdés csak az, hogy a kormányváltás nélkül javult volna a helyzet?
Csak megemlíteném, hogy a kormányváltás előtt is a csőd szélén álltak az elitjüknek köszönhetően. Pedig a hintapolitikát is régóta alkalmazták, de szemmel láthatólag az se segített.

Bobkó Csaba írta...

ELÉGEDETLENSÉGRE bőven volt oka az ukrán lakosságnak, de ez nem jelenti azt, hogy támogatni érdemes egy puccsot. Az elégedetlenség alapja a létező súlyos problémák mellett egy illúziókergető csodavárás is volt, hogy az EU-hoz csatlakozás (amit az EU nem ígért!) egész biztos Kánaánt teremt majd. Az állam valóban szétkorhadt, szétlopták, de ez a puccs más szintre emelte e lepusztulást. Józan ésszel előre lehetett tudni, hogy a lakosság csak rosszabbul jár a puccsal. Nem is kérdezték meg róla.... A puccs nélkül nem javult volna a helyzet, de ilyen rohamnosan nem is romlott volna, pl. nem lettek volna területi és tömeges emberveszteségeik. Az ukrán lakosságot olyanok taszjtották ebbe a katasztrófába, akiknek a nép sorsa semmit nem számít.

Névtelen írta...

"de ez nem jelenti azt, hogy támogatni érdemes egy puccsot."

Azért egy tömegmizgalom nem értelmi, hanem érzelmi alapon szerveződik. Amikor elpattan egy húr, akkor a nép utcára megy. Értelmi alapon pl. Sok felkelés, fotradalom ki se robbant volna, az erőviszonyok miatt. Nagy többségükben bejött a papírforma és leverték őket, de voltak kakukktojások, amik győztek.

"mellett egy illúziókergető csodavárás is volt, hogy az EU-hoz csatlakozás (amit az EU nem ígért!) egész biztos Kánaánt teremt majd."
Ebben lehet valami, de érzelmileg nehéz feldolgozni azt a tömegeknek, hogy a vezetésük sz utolsó percig hitegeti őket az EU aláirással, aztán az aláirás helysuínén mégse ír alá. Ez minkmjm súkyos hitelességi probléma. Az Eu csatlakozás egy hosszú folyamat, ami többek között nyugati normák átvételét is jelenti pl.kisebb korrupció, átláthatóság, kiegyensúlyozittabb költségvetés stb. Valjuk be a jelenlegi ukrán helyzetben egyik sem hátrány.

Bobkó Csaba írta...

El bírom képzelni, hányszor verte azóta Janukovics a fejét a falba a nem aláírás miatt.

Névtelen írta...

"A puccs nélkül nem javult volna a helyzet, de ilyen rohamnosan nem is romlott volna"

Ez egyrészt igaz, a múltból következtetve maradt volna a lassú romlás, aminek a végeredménye ugyanaz lett volna, kormánybuktató tömegmegmozdulás. Csak valószínüleg az akkori rosszabb helyzet miatt, kissé véresebb kiadásban.
A krímet meg a szeparatista törekvéseket meg előre nem lehetett látni, mint ahogyan az államhatalom korhadtsági fokát se.

Mondjuk az életbe nem lépett nyelvtörvény változtatást nem kellett volna meglépni, ez már a szélsőségesek hibája volt. Mert erre hivatkoztak később a szeparatisták.

Bobkó Csaba írta...

Ha igaz, hogy az USA zsoldosokat fogadott, Lengyelországban harciosokat képezett ki és felkelést szervezett, akkor kb. mindegy, hogy Janukovics mit mikor írt alá, vagy nem, lett volna más ürügy, provokáció. Nem a tömegektől indult a kezdeményezés, tömegbázist mindig lehet találni a provokatív titkosszolgálati akciókhoz is. Szerintem Magyarországon is, vagy lengyelországban is, bár egyelőre igen vérszegény tüntetéseket rendez a Nemzeti Mozgalom. Azért két fő vezetőjüket a háromból őrizetbe vették. Mintha ezzel is olajat akarnának önteni a tűzre.

Névtelen írta...

A bizonyos utolsó csepp a pohárban.
Az más kérdés, hogy orosz nyomásra nem írt alá, ami így közvetlen kiváltó oka volt az eseményeknek.
Ami rövidtávon haszonnal járt nekik ( a Krím megszerzése), de hosszabb távon a kelet-ukrajnai helyzet inkább árt nekik, mint használ.

Itt el lehet meditálni azon, a krími történések szervezetsége okán, hogy mennyire voltak tudatába a nyomásukra való nem aláírás következményeivel. Hamár az oroszok kapcsán annyira a sakkjátékos analógiát erőltetik, míg az amerikaiknál a pókert.

Névtelen írta...

"Ha igaz, hogy az USA zsoldosokat fogadott, Lengyelországban harciosokat képezett ki és felkelést szervezett, akkor kb. mindegy, hogy Janukovics mit mikor írt alá"

Ha Janukovics aláír és ezzel zöld utat ad a hosszútávú EU közeledésnek, akkor mi értelme lenne a megbuktatásának?

Névtelen írta...

"bár egyelőre igen vérszegény tüntetéseket rendez a Nemzeti Mozgalom. Azért két fő vezetőjüket a háromból őrizetbe vették. Mintha ezzel is olajat akarnának önteni a tűzre."

Gondolom itt a lengyel helyzetre utalsz. Mi értelme lenne az USA részéről megbuktatni egy nato és usa barát kormányt?

Az oroszoknak sokkal több okuk lenne rá, a lehallgatások kiszivárogtatása is rájuk utal.
Lásd pl ukrán analógiákat.

Névtelen írta...

Na akkor pár dolgot még hozzáfűznék a cikkedhez:
"hogy Kína boldogan elvállalta az Európának netán "nem kellő" orosz gáz átvételét, gondolom, minden mennyiségben..."
Egyelőre ez nem a közekjövő realitása. Idő és komoly pénzbefektetést igényel és amikor kész lesz, akkor olcsóbban adják a gázt, mint európának. A Kína felé szállítás az EU negyedét teszi ki, és az egész deal úgy jött össze, hogy az orosz állam lemondott az export vámról. Magyarán ebből nincs költségvetési bevétel, nem úgy mint az EU exportból.
A peak-hez kapcsolódóan meg ha jól emlékszem először a kőolaj, majd a földgáz és legutoljára a szén készletek fognak elfogyni. Az átmenetek nem lesznek könyűek, ha szén beindul, az egy rugás a CO2 szintnek.

Névtelen írta...

Itt egy link az EU export árakról:
http://m.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/erdemes_lefekudni_az_oroszoknak.582695.html
A kínai export ár 350 USD, a beruházási vonzat 60 milliárd USD.

Névtelen írta...

"A "kinek használt" elv alapján a Majdant egyedül az orosz kormány titkosszolgálatainak állt volna érdekében kirobbantani és hétköznapi józan ésszel (ha nem hiszünk az "összeesküvéselméletekben" - de persze mi nem egyben hiszünk) felfoghatatlan módon mégis az orosz kormánnyal szemben ellenséges retorikát hangoztató amerikai kormány robbantotta ki és támogatja..."

Na most ez egy érdekes felvetés.A nyugat által vezetett, szervezett tömegmegmozdulás vádja rendre az orosz vagy az oroszokhoz köthető médiában hangzik el. Elismered azt, hogy az oroszok érdekében állt a kormányváltás kirobbantása.
Azt már megállapítottuk, hogy a Janukovucsra való nyomásgyakorlás is ezt a célt segítette elő közvetett módon. Az orosz előtervezettségre utal a krím elfoglalásának szervezett, zökkenés mentes véghezvitele is. Ez nem kevés orosz titkosszolgálati előkészítésre utal.

Ezek után nem értem, hogy a kézenfekvő megoldás, hogy az oroszok keze is benne van a tömegmegmozdulás befolyásolásában miért nem merül fel benned?

A kinek az érdeke kérdés felvetése és az occam borotvája is e mellett szólna.

USA- nak is volt érdeke a kormány váltásban, az se vitatható.

Ebből az következik, hogy egymástól függetlenül, de mégis egy célért mükődtek együtt a kormányváltás elősegítésében.

Ugye ez a hintapolitika kockázata....
Intő jel minden ilyen politikát folytatni akaró számára.

A kormányváltás megtörténte után az orosz vagy hozzájuk köthető ( pl. Hidfo.net) propaganda minden felelősséget a nyugatra próbált kenni.
Ilyenek hogy nácik, antiszemiták, a félresikerült, de meg nem valósuló nyelvtörvényre való hivatkozás, hogy el akarják nyomni az orosz kisebbséget.
Mindegyik vád megérne egy részletesebb kifejtést, de maradjunk annál, hogy mivel ezen vádak egy propaganda részei, részigazságokat hordozhatnak, de a teljes igazságot biztosan nem.

Bobkó Csaba írta...

Ez egy tipikus dialektikus játszma és nagy naívság a propaganda által harsogott "két tábor" valamelyike mellett lekesen állást foglalni, méghozzá amellett, amelyiknek az ellenfelét jobban utáljuk...

A második világháborúban bizonyjtottan több franciaországi titkosügynökét feladta a brit szolgálat vezetése a németeknek, akik az elfogottakat halálra kínozták. A szinielőadás szerinti szereposztás nem fedi a tényleges viszonyokat, hogy ki kivel van.

Névtelen írta...

"Ez egy tipikus dialektikus játszma és nagy naívság a propaganda által harsogott "két tábor" valamelyike mellett lekesen állást foglalni, méghozzá amellett, amelyiknek az ellenfelét jobban utáljuk..."

Az antalffy blogon, ahonnan a honlapodra tévedtem, pont ezt teszik.
Azért elfogultan oroszbarátok, mert az orosz politika nyugatellenes.
A nyugat bírálata sok szempontból jogos, de ettől még lehetne pártatlanabbul megítélni az ukrajnai történéseket.

Az általad itt kifejtett árnyaltabb hozzáállást ott annyira nem láttam Tőled.

Én az ukrajnai propaganda háború kapcsán kezdtem figyelni arra, hogy egy nyugatot bíráló cikknek van-e orosz háttere.
Addig közel hitelesnek fogadtam el azokat.
Ugyanakkor nagyon érdekes az, hogy az oroszbarátok is mennyire alkalmazzák a kettős mércét amikor a nyugat és amikor az orosz hibákat róják fel.

Ugyanolyan szektás elfogultság figyelhető meg, mint a fanatikus párthívők között. Mondjuk van átfedés e két tábor között.

Névtelen írta...

Valamelyik blogon olvastam(htka?), hogy a hidfo.net és a http://balrad.wordpress.com/ mögött ugyanazok állnak.

A kuruc.info hátterével is hírbe hozták őket....
Erről tudsz valamit?



Vysotsky írta...

A.G.: Nem kapcsolódik közvetlenül a témához, de szerinted a demokráciával alapból baj van, a felépítése miatt, vagy csak rossz kezekben van? Tehát ahogy egy király is lehet jó, vagy rossz.

Névtelen írta...

http://m.vg.hu/cikk/429334

Névtelen írta...

http://www.hidfo.net/2014/06/18/hivatalos-kozlemeny-nincs-semmi-gond

Akkor elemezzük idézet cikk részletét, tán képet kapunk a forrás hitelességéről és pártatlanságáról:

"A gyakorlati helyzet az, hogy a magyarországi tározók nincsenek feltöltve, és nincs is honnan,

Az osztrák gázvezeték tudomásom szerint mükődik, a feltöltés eddig folyamatos volt. Az más kérdés, hogy milyen szintről indult, de az a tulajdonos, a kormány hibája.


A robbanás helyén a vezeték duplázva fut, ergo az EU gászszállítás zavartalan. Ezt a Gazprom és a Naftogas is megerősítette.

Mindenképpen rossz, hogy a biztonsági tartalék csökken, de a sérült vezetékszakasz cseréje időben erősen behatárolható, ergo nem okoz tartós kiesést.

mert valaki - feltehetőleg a Jobb Szektor

Mintha ennél több lehetőség is számításba jöhetne, amit a cikk elfelejtene megemlíteni.
1.)
Az oroszok is utaltak rá, hogy az 1980-as években épült gázvezeték ukrán szakasza nincs karbantartva, tehát simán lehet természetes ok, mint volt 2007-ben.
2.) Figyelmeztetés az oroszoktól, hogy tán a reverz gázszállítást nem kéne erőltetni.
3.)Figyelmeztetés az oroszoktól a Déli áramlat leállítása miatt.



- szabotálta az Európai Unióba irányuló gázvezetékek egy részét, vagyis alternatív forrásból kell igen gyorsan gázhoz jutni. A találkozón megjelentekből feltételezhető, hogy ez az alternatív forrás az Egyesült Államok,

Hogyan lehetne az USA rövidtávon alternatív forrás????
"Csak" a szükséges infrastruktúra hiányzik. Több év ennek létrehozása.

- ami egyben azt is megválaszolja, hogy kinek állt érdekében az EU-ba irányuló gázvezetékek szabotálása."

Lásd korábbi felsorolás.

Bobkó Csaba írta...

Beszaratási, EU-idomítási célból valóban kimondottan az oroszok érdeke egy ilyen figyelmeztető robbanás. Nem is zárom ki. Viszont egy eldurvuló háborúban ukrán szélsőségesek is simán viselkedhetnek irracionálisan.

Névtelen írta...

A későbbi ukrán irracionalitás nem zárható ki, bár ezzel egyértelműen maguk alatt vágják a fát, mert az EU-t maguk ellen fordítják.

A cikk elemzésében azonban kimutattam a tárgyi tévedéseket, és a pártos egyoldalú hozzáállást is.
Ezért kell fenntartásokkal kezelni ezt a forrást.
Mondhat igazat, de jól meg kell gondolni, hogy elfogadjuk-e az adott állításait.

Bobkó Csaba írta...

A Hungarista portál messze nem rossz, de egy erős ideológiát képvisael, ami mindig jelent egyfajta elfogultságot. A ma uralkodó polkorrekt kánonhoz képest sokszor üdítően őszinte, de az ideológia miatt vannak vakfoltjaik is és ehhez most még társulhat az anyagi szponzor elvárásainak való megfelelés. Azt helyesen vetette fel valaki korábban, hogy a balrad mögött is látványosan orosz szponzorálás áll. Érdekes dolog, hogy a régi hagyomány szerint több vasat tart a tűzben Moszkva a propaganda terén, a kommunista nosztalgiától egész a hungarizmusig igyekszik lefedni a spektrumot. Tartalmilag mindkét orgánumban sok mindennel egyet tudok érteni, miközben egyikük ideológiájával sem azonosulok.

Bobkó Csaba írta...

Vysotsky, "szerinted a demokráciával alapból baj van, a felépítése miatt, vagy csak rossz kezekben van?"

Szó szerinti demokrácia , "népuralom" soha nem volt és soha nem lesz. Nyilván a népképviseleti, parlamentáris rendszerre gondolsz. Szerintem szükség van rá, nem látom, hogy lehetene valami nyílt diktatúrára cserélni, de nyilvánvaló, hogy a táérsadalom hierarchikusságát, illetve "a vagyon hatalom" elvet nem tudja kiküszöbölni. Egy diktatorikus rezsim, mint Orbáné manipulálja, látszattá teszi a parlamentáris módszereket. Nem szerencsés, mert konntraszelekciót okoz, hányat fialt a koca, stb. Az erőforrásválság, ha nem lenne atomháború (de hogy lehet elkerülni?), nyilván egy újfeudális rendszert építene ki világszerte, nemcsak nálunk. Valamiféle parlamentarizmus még azzal is megfér, talán korlátozott választójoggal. Én nem korlátoznám, de sok ember lesüllyed majd a szolga szintre (sok ma is ott van), mondom, egy atomháború esetén ez már nem érvényes. Ez nagyobb baj a parlamentarizmus eltűnésétől is. Az emberiség eltűnése...

murcielago írta...

Ez a Jacek Rostowski lehet a lengyel politika katalizátora mostanság. Most épp Sikorski fakad ki előtte: "Teljes bullshit ('lószar'), hogy konfrontálódunk Németországgal és Oroszországgal, és majd azt hisszük, hogy minden szuper, mert bekaptuk Amerikának (ezt akár "leszoptuk Amerikát"-nak is lehet fordítani). Balekok, komplett balekok."
Pedig itt Mo.-n már kezdték radikális atlantistának tartani Sikorski-t, a felesége által is beazonosítva. Ráadásul esélyesnek számított EU Bizottság elnökének. Bár ebbe szerintem a németek nem mentek volna bele.

http://kuruc.info/r/4/129499/


Bobkó Csaba írta...

Teljesen indokoltan tartották radikális atlantistának, most csak az derült ki, hogy karrierizmusból volt az, mert a józan eszével ő is tudta, hogy nem ez a nemzeti érdek. Vagyis árulása még nagyobb. Ezután már nem lesz EU-vezető és gondolom, miniszter se sokáig.