2011. június 10.

Orbán a makói gázt adta az oroszoknak a MOL-ért cserébe?

Frissítve

A címben természetesen hangsúlyos a kérdőjel...


A MOL részvénycsomagjának a minapi visszavásárlása a kormány részéről az orosz Szurgutnyeftyegaztól (az orbáni államadósságcsökkentési retorikával teljesen szembemenve) felvetette a kérdést, hogy az oroszok mit kérhettek cserébe. Az ugyanis nem valószínű, hogy Orbán Viktor rákényszeríthette volna akaratát az orosz kormányra, megyegyeztek, tehát valamit muszáj volt cserébe megígérni.

Most felmerül egy lehetőség, hogy mi lehetett az ellentételezés, de ha ez a spekulációm netán találat, az kb. annyira lenne logikus, mint a részvénycsomag visszavásárlása az államadósság jókora növelésével a meghirdetett "erőltetett" államadósságcsökkentési politika "keretében"...

Menedzsment Fórum: A szerbeké lesz a legendás makói gáz?

"Tavaly úgy nézett ki, hogy lőttek a sokáig hatalmas magyar gázvagyonként emlegetett makói kitermelésnek, mivel a Mol kiszállt az üzletből. Most azonban az egykori kanadai partner a szerb olajvállalattal írt alá megállapodást, mely vállalta a további fúrások finanszírozását, siker esetén pedig 50 százalékos tulajdonrészt szerez a mezőben."

"A Falcon 2007-ben még hatalmas reményeket fűzött a projekthez. Szabó György, a Falcon igazgatóságának elnöke, a vállalat magyarországi cégének, a TXM Kft.-nek az ügyvezetője például úgy nyilatkozott, hogy Magyarország gázellátása három éven belül - azaz 2010-re - önállóvá válhat az itteni földgáznak köszönhetően. Akkori állítása szerint a térségben talált 1500 milliárd köbméternyi gázvagyon versenytársa lehet a szibériai gázkészletnek."

"Jönnek a szerbek - Vagy az oroszok?
A TXM Kft. csütörtökön szándéknyilatkozatot írt alá a Naftna Industrija Srbije (NIS), j.s.c. Novi Saddal arról, hogy a szerb cég 2012 végéig további három fúrást finanszíroz a makói mezőn, esetleges siker esetén pedig a termelésbe álló kútban 50 százalékos tulajdonrészt szerez. A fúrások befejezése után ha a szerb vállalat nem él jogával, akkor teljes egészében a TXM Kft. tulajdonában maradnak a kutak."

"A mostani szándéknyilatkozatot egyébként még mindkét cég igazgatóságának jóvá kell hagynia, érdekesség, hogy a NIS többségi tulajdonosa az orosz Gazprom, mely ezzel a megállapodással közvetve tulajdonrészt szerezhet a magyar gázmezőben."

Ez bizony "érdekesség" a javából...

Frissítés:

A Le Monde tovább találgat az ügyben:

Le Monde: a metrót, vagy Paksot adtuk a Mol-részvényekért

Az egész ügy kb. Sok Hűhó Semmiért, az ügylet mindkét oldalán.
A magyar állam visszavette a MOLT az oroszoktól "nemzeti tulajdonba" (na, nem az egészet), azt a MOL-t, amely döntő többségben csakis orosz importolajat dolgozhat fel, amíg létezni fog. A Le Monde marhaságot ír itt:
" A sors iróniája, hogy a neoliberális ortodoxia őrzője fogja végül megsegíteni Magyarországot abban, hogy visszaszerezze energetikai szuverenitását"
hiszen attól, hogy a túlnyomórészt orosz olajat feldolgozó MOL egy döntő részvénycsomagja most nem orosz, hanem magyar állami tulajdonban van, még nem szereztünk vissza semmit az energetikai szuverenitásból. Azt az energiaimport megszűnésekor fogjuk visszaszerezni, de nem biztos, hogy a fogyasztáshoz szokott népünk (magamat természetesen  beleértve) ettől boldog lesz. (a modern világ összeomlásától)

Az ügylet másik oldalán álló,eddig felmerült dolgok szintén haszontalanok, vagy esélytelenek, értelmetlenek:
- a makói gáz legnagyob eséllyel felhozhatatlan és felhozása csak halogatná a fenntarthatóbb gazdaságra átállást
- sem új metróra nem lesz szükség, sem a meglevők nemigen lesznek fenntarthatók egy összeomló gazdaságban és társadalomban, talán már 3-4 éven belül, erre a kis időre már minek új járműveket beszerezni
- Pakshima bővítése egy agyrém, de nem igazán tűnik fenyegető veszélynek, öszeomló, káoszba süllyedő, máris minden téren leépülő és kezdődő lázongásokkal terhelt társadalmunk és gazdaságunk már nem képes akkora erőfeszítésre, mint egy új atomerőmű megépítése. A fenyegető és síri veszély a már működő erőmű és (részben) "kiégett" fűtőelemeinek sorsa egy összeomlás közepette.
- ide sorolhatjuk a vétel finanszírozására szolgáló IMF-hitel felhasználását is, nem oszt, nem szoroz, a pilótajáték belátható időn belül összeomlik, a közeljövő perspektívájában nézve a "pénz", amiért vették, értéktelen, de amit vettek rajta, az is...

Tehát a kormány már megint látványos pótcselekvésekkel tölti ki az időt, miközben hagyják az eseményeket sodródni a Niagara felé.

Frissítés2:

A Le Monde jól hallhatta, úgy tűnik, az orsz MOL-alkunak valóban része lehet Paks bővítése:
 Kell az atom Magyarországnak

"Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az atomenergiát kiiktassa a magyar villamos energia rendszerből – közölte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Magyar Villamos Művek keddi sajtótájékoztatóján. Magyarország nem követi tehát Németország példáját, és nem hagy fel az atomenergiával, a növekvő energiaigény miatt viszont mindenképpen bővítik a Paksi Atomerőművet."
 Hogy ezek mit terveznek, az semmit nem változtat fentebb kifejtett tippemen, hogy ez a terv is papíron marad, mint annyi. Mindenesetre páros hét van, a geddon ügyeiben tájékozott és azt stratégiai terveiben figyelembe vevő Orbán Viktor  imázsát megint szögre lehet akasztani...

Úszunk az árral, a gyeplőt a lovak közé dobták, de ezt hangos kurjongatással leplezik, és biztos, ami biztos, a lovak fenekét izzó nyársakkal sütögetik, sőt egymásra uszítják őket...
Orbán első kormányzása idején még valamit fel is mutatott kormányzásképességből, érdekes, hogy most, a történelmi vészhelyzet idejére vált komplett idiótává...