2009. március 17.

Retteg a Wall Street - jobb, ha mi is félünk, akkor talán nem fogunk megijedni

The Wall Street Journal:

http://online.wsj.com/article/SB123689292159011723.html?ref=patrick.net

Erre a Depressszióra nincs gyógyszer
Hat hónappal az összeomlás után: a félelelem pandémiája

"A depresszióellenes gyógyszerek és nyugtatók széles körben fogynak. New York-ban általánossá vált a fogyasztásuk 9/11 után. Ez azóta is folytatódik és az az elméletem, hogy hozzájárultak a 2000-es évek szárnyaló, szélsőségesen felelőtlen Wall Street-jéhez. Keressük a bukás okait és sok van, de bennem motoszkál a gondolat, hogy vajon a befektetési bankárok által szedett Xanax, Zoloft és Klonopin csökkentette-e a normális, indokolt nyugtalanságot, vagy segítette-e összetéveszteni a kockázattól való megfontolt aggodalmat az alaptalan, féktelen félelemmel. Talán a Wall Street el volt szállva és nem vette észre. Talán ez a magyarázat a Bear Stearns, Merrill, és Citi eseteire.
A fegyvereladások tovább nőnek. Az FBI's bűnözési háttér ellenőrző rendszere februárban 23%-os növekedést jelzett a múlt év hasonló időszakához képest, 29%-osat januárban 24%-osat decemberben és 42%-osat novemberben, amikor 1,5 milliós rekordszámú háttérellenőrzést végeztek. Igen, az emberek félnek, hogy Obama elnök el fogja venni a fegyvereiket, amikhez ragaszkodnak, de a The Wall Street Journal Piacfigyelője által "fegyvervásárlási extázis"-nak nevezett jelenség egy legalább ilyen fontos tényezője az egyik fegyvergyártó weboldalán megfogalmazott szlogen: "a Smith & Wesson a védelem támogatója." Az emberek félnek.

Kiveszik a pénzüket a bankból egy hosszantartó nehéz időszakra készülve. Egy floridai barátom mondta, hogy egy helyi bank szerdán kifogyott a százdolláros bankókból, mert egy ember az előző napon kivett 90 ezer dollárt. Öt hete, amikor megkérdeztem egy wall streeti titánt, mit tegyen, aki biztonságos jövőt akar magának, megdöbbentően konkrét és végső tanácsot adott. Azt mondta, mindenkinek meg kell próbálnia szerezni egy saját házat, mindegy, hogy kicsit, vagy nagyot, de ehhez tartoznia kell valamekkora földnek, és meg kell tanulnia ezt a földet művelni. Szintén ajánlotta az aranyérméket, mint például az American Eagle. Másnap megnéztem az USA pénzverde weboldalát, de a magas kereslet miatt hathetes várakozási idő volt. (Most néztem meg újra: a sasos aranyérmék gyártása "ideiglenesen szünetel a befektetési aranytömbök iránti példátlan kereslet miatt".)

A Manhattan-ben nőni látszik a katolikus temlomok látogatottsága. Mindenki egyetért, hogy ez így van, bár az egyházmegye azt mondja, hogy csak ősszel lesznek adataik. De igen, mondja Joseph Zwilling kommunikációs igazgató, "a különféle papoktól hallottak alapján" a templomok padjai teltebbek. A Szent Patrick templom plébánosa mondta neki, hogy Hamvazószerda "az eddigi legtömegesebb" volt, 60,000 ember jött hamuért. Az én helyi templomomnál egy déli misén a héten 40-en voltak, miközben általában egy tucatnyian szoktak lenni és az áldozók sora a templom hátuljáig ért. Valami történik. "

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amikor a WSJ ír manhattani világvégehangulatról, meg bedrogozott pénzügyi döntéshozókat vél az észbontóan hülye döntések sorozata mögött (bár szerintem ez csak a közép- és alacsonyabbszintű kádereknél lehet valami rész-ok, a csúcson tudatos gazemberek csaltak utánuk az özönvíz alapon), az már színtiszta armageddonizmus a világ pénzügyi központjában. Megugró templombajárás és fegyvereladás, "wall streeti titán" szerint legyen házunk nagy kerttel, ahol saját kajánkat termeljük?

Emberek, ez nem valami alternatív világvégeváró szekta honlapocskája, ez a Wall Street Journal!!! Autentikus beszámoló a világ pénzügyi központjában dolgozók hangulatáról, akiknek van elég infója ahhoz, hogy fegyvert, nagy kertet és aranyérméket keressenek, ők csak tudják, hogy az általuk az emberiségre szabadított csodás gazdasági rendszernek mennyi van hátra!!!

A WSJ cikkét író hölgy Ronald Reagan beszédírója volt, de ő írta az idősebb Bush hírhedt beszédét is: "olvassák le a számról: nem lesznek új adók", amibe belebukott...
Konzervatív, ha jól értem, katolikus, enyhén szólva nem tartozik szélsőséges egzotikus körökhöz, ha ilyen forrásból verik a geddonista vészharangot, azt tudni kell értékelni.