2008. szeptember 20.

Fundamentalizmus vezet Vissza a Jövőbe?

Egy szakmai olajcsúcs blogon az egyik szerkesztő olyan hangulatban linkelte azt hiszem, az Index beszámolóját a MOVE "újjáalakulásáról" ("Új Gárda alakult"), amiből kiderült, hogy nagyon is komolyan veszi a kezdeményezést és kb. mielőbbi Dunábalövéstől tart. A szokástól eltérően nem linkelem a szóbanforgó blogot, mert gazdái a témát és a kibontakozott vitát (velem) ott nemkívánatosnak nyilvánították.

A MOVE komolytalanságára elég bizonyíték már az Indexes videó is, meg ez a korábbi riport is, amiből mellesleg az is kiderül, hogy az Index kissé feltupírozta a hírt, hogy bombasztikusabb legyen, hiszen már szeptember 6-án is felvonult ez a maroknyi tojásfejű paprikajancsi.


Ez a fundamentalizmus-jelenség tökéletesen érthető, ha egyébként rosszat is jelez. Világszerte felbukkan, ha egy társadalom, vagy annak jókora csoportjai kudarcot vallanak a "modernizáció"-val, vagy egyszerűen válságba jut az addigi berendezkedés, tipikusan olyan, ami a "fejlődéssel", "haladással", valami korábbi "bűnös régi rend" meghaladásával azonosította magát.

A válság, saját rossz sorsuk miatt elégedetlenkedők fellázadnak a "korszerű", "haladó" status quo ellen és hirtelen a semmiben találva magukat kapaszkodót keresnek. Egy, a RÉGIT elvető, azt szidalmazó, annak meghaladására büszke rendszer ellen lázadva elég kézenfekvően, a helyzet logikájával "a másik táborba átállva", reakciósok lesznek, tehát a rendszer ideológiai ellenségének tekintett RÉGI, ill. most nekik már RÉGI JÓ világ hívei lesznek, ha más nem, legalább külsőségekben. (többnyire másban nem jön össze)


Ezért térnek vissza a nyugatias modernizációban csalódott iszlám tömegek a Koránhoz, sariához, a nyamvadt fejkendőhöz.

Ezért a turul, a szentkorona, az árpádsáv. (Magam se tartom rossz dolognak a hagyomány folytatását, a közösség összetartozását kifejező szimbólumok használatát, de önmagukban ezek biztos nem mentenek meg talizmánként semmitől.)


Egy olyan rezsimben, ahol a PC-terror egyik rutinos eleme a "fasiszta veszéllyel" riogatás, a lázadók hülyébbjeinél kész válaszreakció a MOVE-egyenruha, Gömbös, sőt egyeseknél Szálasi, mint védőszentek előkaparása.

Mindezt a létező fundamentalista reflexet a cinikus hatalom titkosszolgálatai manipulálhatják, olajat önthetnek tüzére, ha nem lenne, maguk találnák ki. De persze van, mert ez logikus jelenség modernizációs válság idején.


A Gömbös és hasonló történelmi figurák kultikus tiszteletére vevők száma szerintem mindig elenyésző marad, azoknak a száma például sokkal nagyobb, akikre minden ilyen röhejes jelenség a fászt hozza és félelmükben kezdik a rendcsinálás radikális eszközeit követelni, ráadásul e közeg jóval magasabban reprezentált a hatalom csúcsai táján.

Az átlagemberek, egzisztenciájukat vesztő (leendő VOLT) középosztálybeliek tömegeiből is frusztrációt, dühöt fog kihozni a válság, a létbizonytalanság, de nem hiszem, hogy bármilyen megváltást remélnének történelmünk legszerencsétlenebb alakjainak kultuszától, vagy olyan külsőségektől, mint mondjuk a darutoll.

Ezzel szemben a fasizmus veszélyével riogatók zömének láthatóan semmi kifogása pl. az In-Kal jelenléte, vagy a magyar rendőrség egyre fokozódó izraeli kapcsolatai (felszerelés, kiképzés) ellen. Már megint felfalni készülnek a bárányok a farkasokat...


Részemről a Vissza a Jövőbe programja nem történelmi szerencsétlenségeink jellegzetes figuráiba, egykori jellegzetes külsőségekbe való erőltetett kapaszkodást jelent, (bár korábban kétségkívül eljátszottam pl. a kakastollas csendőrség gondolatával), hanem a visszatérés kísérletét a korábbi korok fenntarthatóBB gazdálkodási, településszerkezeti modelljéhez, amit akkor elődeink nem azért csináltak fenntarthatóbban, mert "szentek" lettek volna, hanem, mert egy erőforrásszegényebb környezetben történelmileg ilyen alakulhatott ki. Tisztában vagyok vele, hogy ez eléggé a rántottából tojáskészítés programja, a korábbi civilizációs összeomlások példája alapján most sem esélyes a komolyabb népességpusztulás nélküli visszaegyszerűsödés, de jobbat e pillanatban nem tudok javasolni.


A rémképekkel, előítéletekkel teli agyúak csoportjai biztosan fokozni fogják a bajt a káosz idején, szerintem sokkal inkább, mint a naív, külsőségekbe kapaszkodni próbáló "fundamentalisták".