2011. március 3.

Menjen a kormány az anyjába!

Ez nem a blog új hangvétele, én egyszerűen csak szaván fogtam egy "felelős" kormánytagot:
Óriási nagy gáz van az egészségügyben
 “Persze a terv két oldalas, általánosságokat felsorakoztató egészségügyi fejezetéből sem derül ki semmi konkrétum arról, hogyan lehet megmenteni az egészségügyet. A Széll Kálmán program részleteiről Szócska Miklós sem tudott semmit sem mondani, csak annyit, hogy április elsején kezdenek három hónapos egyeztetésbe a gyógyszertámogatások átalakításáról. A cél az állam gyógyszerkiadásainak radikális csökkentése - 2013-ra 120 milliárddal kevesebbet költene erre a célra az állam. Ez igazi bűvészmutatvány lesz, főleg úgy, hogy - Szócska Miklós szavai szerint - eközben a betegeknek nem kell majd többet fizetniük a gyógyszerért.

Az államtitkár őszinteséget ígért, és láthatóan az is volt, amikor nem éppen politikusi megnyilatkozásokat tett arról, hogy „óriási nagy gáz van”, „csak a ködöt szurkáljuk” és „teljesen jogosan küldenek el engem az anyámba”. ”
 A globalizáció leggyengébb láncszemei sorra pattannak el és válnak bedőlt országokká, már európai, görög, ír, magyar stb. láncszemek is hangosan pattognak egy ideje és a kormány olyan nagy horderejű kérdésekkel foglalja el magát, mint pl. a dohányzási tilalom.

Egy államtitkár elég keresetlen szavakkal bevallja, hogy fogalma sincs, mit kéne csinálni, ebből sejthetően a kormánynak sincs.
A Fidesz-hívők erre mindig azzal jönnek, hogy milyen romhalmazt csináltak az elődök nyolc év alatt és hogy üres kasszával mit tehet a kormány.  Nem vitatom, hogy az elődök kártékonyak voltak, de itt arról van szó, hogy közel egy éve kormányon vannak és a terület kormányzati vezetője csak széttárja a kezét a szakmával való találkozón,  komoly elképzelésük nincs, helyette bizarr ötletekkel dobálóznak, pl. hamburgeradó.
Viktor ötletel, erre szelektált párthadserege bólogat és láncban továbbadja lefelé az aktuális kampányjelszót, mint egykor a KISZ-ben és úttörőmozgalomban, azokból se lett aztán soha semmi kézzelfogható. Közben globális vihar előszele fúj, de már kezd háztetőt szaggatni...

Itt nem az Index torzításáról van szó és nem lehet a gyurcsányi trükkel "őszinteségnek" tehát erénynek beállítani, hogy fogalma sincs a kormánynak, mit kéne tennie. Ezt mondta az államtitkár:

"„óriási nagy gáz van”, „csak a ködöt szurkáljuk” és „teljesen jogosan küldenek el engem az anyámba”"

Így beszél az, aki cselekvésre akar mobilizálni egy országot, egy szakmát, aki meggyőzően fel akarja mutatni, hogy érdemes benne bízni, mert határozott elképzelése van, merre akar vezetni? Azt hajtogatták, ha meglesz a kétharmad, ilyet várhatunk tőlük.

Az se érv, hogy nincs pénz, itt nem arról van szó, hogy hogyan tudnák fenntartani a fenntarthatatlant. Ha egy hajó süllyed, a kapitánynak gyorsan és határozottan kell cselekednie, hogy legalább megmentse a legénységet. Ilyenkor nem lehet az előző kapitányt szidni, neki kell vezényelnie a mentőcsónakok vízrebocsátását.

Ez a "kapitány" illetve tisztje széttárja a karját, pedig a hajó süllyed.

Kiút az adósságtörlesztés? Ettől károsabb ötletet nehezen tudnék elképzelni, mint e blogon párszor már kifejtettem, legutóbb is.
A magyar államadósság bakfitty például az USÁ-éhoz képest. Mégse hirdet Obama erőltetett adósságcsökkentési programot. Mert még ő (a báb) is tudja, hogy az adósságok globális szinten VISSZAFIZETHETETLENEK. Természetesen a rendszert nem azzal a céllal alakították ki évszázadok alatt, hogy az adósságok valaha is "vissza legyenek fizetve", ez egy vagyon-átirányítási eszköz, könnyű belátni, de uralkodó dogmarendszerünkben hagyománya van lemucsaizni, illetve leantiszemitázni a "kamatrabszolgaságot" emlegetőket. (nem teljesen faji, etnikai, vallási, stb. kérdés amúgy)

Ebben a perspektívában nem csak a szerencsétlen hülye, alkalmatlan államtitkár szereplése, hanem a kormányfő erőltetett adósságvisszafizetési terve is megfelelően értékelhető, ezeknek fogalma sincs, mit tegyenek.
Itt valóban süllyedő hajó (ország) "legénységét" kellene megmenteni, szó szerint a puszta életünket.
Kaja, fűtés, közbiztonság, ezt kellene spártaian szegényes viszonyok között fenntartani egy jóléti társadalomhoz szokott "legénység" számára.
(ne tessék lázadni, igen, ez JÓLÉT volt, ahhoz képest, ami most jön!)

Mégse tévedtem Orbán Emíliával???