2009. április 15.

Olajcsúcs, mint szürke apró hír - buknak az ámokfutó fejlesztések

Az alábbit eredetileg szülővárosom, Sátoraljaújhely városi vitafórumán követtem el. A helyi vezetés szeme fénye mostanában a magas-hegyi kalandparkberuházás, korábban a Magyar Nyelv Múzeuma, meg sok-sok útfelújítás és építés. Minden jöhet, csak nehogy valami gyakorlati haszna legyen...
---------------------------------------------

Itt a vége a 4-es metrónak? Vinnék haza a fúrópajzsot!

"Keddi levelében a 4-es metró alagútját fúró Bamco konzorcium értesítette a BKV-t, hogy hivatalosan is felfüggeszti az építkezést, mert nem látja biztosítottnak, hogy a megrendelő ki tudja fizetni őt. Ezt arra alapozza, hogy a fővárosi önkormányzatnak nincs még mindig elfogadott költségvetése és az ország hitelminősítése is romlott. "
-----------------------------------------------------------------------------
Feltűnő a hasonlóság az országos, a budapesti és az újhelyi kirakatberuházások és a velük fémjelzett ámokfutó gazdaságpolitika elkerülhetetlen bukása között. Természetesen világszerte hasonló a helyzet, ez valamennyire menti a helyi vezetőket, de nem nagy vigasz azoknak a lakosoknak, akik végül elszenvedik majd a következményeket.

A gazdaság régóta a feje tetején áll, talpa már nincs is, azt felszámolták, a világgazdaság pilótajátékának folyamatban levő bukása miatt leállnak a kirakatberuházások, kalandpark nem a város felett, a hegyen lesz, hanem lent a városban és környékén. Kaland lesz az élet nemsokára, csupa veszély, kihívás, izgalom, fogunk-e ma enni, vajon mit, lesz-e mivel fűteni, főzni, jönnek-e a rablógyilkosok.

A fontos kérdésekre nem maradt ideje a vezetőknek, se Budapesten, se Újhelyben, se máshol, mert minden energiájukat lefoglalták a látványberuházások, négyes-ötös-hatos metró, kormányzati negyed, autópályák, kalandpark, nyelvmúzeum, stb.
Ha már "energia", akkor véletlenül bele is botlottunk, miért bukik most a pilótajáték: mert amióta mifelénk nem az emberi munka a legfőbb erőforrás, azóta ez, az energiahordozók jelentették a pilótajátékba bevonható "új belépőket". Ez pedig nem megy tovább, mert mint már a hazai sajtó is hírt ad róla, túl vagyunk az energiakitermelés csúcsán:

-------------------------------------
Felére csökkenti az északi-tengeri mezők élettartamát a recesszió

Ilyen árak mellett már fúrni sem érdemes


"Mindennek oka az, hogy a mostani, hordónként 50 dollár körüli olajár mellett mind az olajtársaságok, mind az őket finanszírozó bankok vonakodnak új mezők termelésbe vételét célzó beruházásoktól - áll a Financial Times hétfői ismertetésében. Független olajipari elemzők szerint a globális nyersolajtermelés már évekkel ezelőtt túljutott csúcspontján.

Az Energy Watch Group nevű szakértői műhely néhány hónapja Londonban kiadott elemzése szerint ez már 2006-ban - az iparági konszenzusnál több évvel korábban - megtörtént, elsősorban a fő kitermelő térségek termelési potenciáljának vártnál koraibb és nagyobb mértékű hanyatlása miatt.

Az Energy Watch Group a továbbiakban a globális termelés drámai zuhanását jósolja: előrejelzése szerint az évtized közepén elért, átlagosan napi 81 millió hordós csúcstermelés után 2020-ban 58 millió, 2030-ban már csak 39 millió hordó - vagyis a csúcsértéknek kevesebb mint a fele - lesz a világ napi nyersolajtermelése."

----------------------------------------

Nem lesz más választásunk, mint megpróbálni a saját kezünkkel dolgozni, ha az energiarabszolgák gyors ütemben kihalnak. De akkor Budapestnek nem négyes metróra, Újhelynek nem kalandparkra lesz szüksége. A helyi gazdaságot kell újjászervezni, helyi alapokra visszaállítani, a legfontosabb szükségletekre (ennivaló, fedél a fej felett, fűtés, közbiztonság) koncentrálni és elzavarni azokat a döntéshozatalból, akik a pilótajátékot szervezték, akik csak a semmirekellő kirakatberuházásokat erőltették, amikor a fejünkre omlik a világ.

Azt mondani sem kell, hogy egy ilyen horderejű hír, hogy évekkel ezelőtt túljutottunk az olajkitermelés csúcsán (és ennek következtében összedől modern civilizációnk...) még csak nem is "kis szines", hanem kis szürke hírecske a hazai sajtóban, főcímnek csak olyan fontos dolog esélyes, hogy pl. "Mégsem gágogott a Fidesz-frakció Bajnai beiktatásán"