2007. március 19.

Németh Zsolt az USA túszává szeretné tenni Magyarországot

Két Gondola-cikk napjaink egyik legfigyelemreméltóbb fejleményéről:

Gyurcsány Oroszország túszává teheti Európát? és Az olaj márciusa

A pozitív csak annyi a dologban, hogy végre a Gondolánál és talán a Fidesznél kezdenek az energia-geopolitikának nagy súlyt tulajdonítani. Azonban szerintem tökéletesen félreértik a helyzetet, elvakítja őket két előítéletük: egyrészt a mára irracionálissá vált oroszgyűlölet, másrészt a teljesen indokolt és érthető Gyurcsánygyűlölet. Hiába gondolom én is, hogy - Gyurcsány, Takarodj! - ettől még ebben az egy dologban igaza lehet.

Röviden: a Nabuccó, pontosabban "az oroszok kikerülése", tőlük független alternatív olaj- és gázforrások biztosítása Európa számára abszolút illúzió és képtelenség. A Nabucco által megcélzott Kaszpi-térség, de ugyanígy Kazahsztán és Türkmenisztán mind orosz érdekszféra, nemrég még a SZU integráns része, amely birodalmi peremvidékeket az USA az utóbbi 15 évben megpróbált a saját vazallusi körébe vonni a szines forradalmak gerjesztésével és támaszpontok létrehozásával. Ez két okból lesz kérészéletű, hamvábaholt kísérlet: egyrészt az USA nem kis részben az olajcsúcs miatt gazdaságilag annyira megnyengül nemsokára, hogy nem lesz képes ilyen távoli támaszpontokat fenntartani. (az ingatlanbuborék kipukkanása a végső hanyatlás első jele). Másrészt az oroszok nagyhatalmi státuszát ugyanez a probléma, az olajszűke éppen hogy helyreállította, a bőségesen ömlő energiabevételek révén. Szerintem rövid időn belül visszanyerik az ellenőrzést egykori vazallusaik felett, az USA pedig kiszorul a térségből. (a grúzok máris megrendelhetik a Putyin szobrokat városaik főterére, meg a koporsót nagyeszű mai vezetőiknek).

Ha meg is épülne a Nabucco, az nem alternatívája az orosz energiának!

Irán se jön szóba, az USA-val csak azért dacolhat, mert az oroszok támogatják (meg Kína), ennek fejében nyilván belemegy az oroszok által javasolt gázkartellbe. Ha úgyse menekülünk az orosz energiától (ráadásul nem ők kényszerítik ránk, mi tettük ilyen importenergiafüggővé gazdaságainkat!) akkor jobb önként és dalolva helyből az orosz javaslatot támogatni!

A másik fő kérdés az energiaválság és a nyomában fellépő SZÖRNYŰ VILÁGGAZDASÁGI VÁLSÁG hatása Magyarország és szomszédai viszonyára. Itt csak röviden: a trianoni probléma máig rendezetlensége a legnagyobb hatástalanított akna, egyrészt a határon túli magyarság végső eltűnéséhez vezethet, ha megindul a szomszédoknál a panelmenekültek áradata vidékre, többek között a magyar tömbök termőföldjeire, másrészt az elnyomorodó tömegek dühe levezetésének mindenhol jó eszköze lehet az etnikai ellentétek felszítása. A Kárpát-medencében automatikusan újjáéledhet a Kisantant ellenünk. Az ellenállás, a határon túli magyarok megvédelmezése az újjászervezendő honvédelmen túl megkövetel egy olyan diplomáciát, amelyben az ellenségeink ellenségeivel való barátkozás mellett központi elem a térség új(jáéledt) energiahatalmával, a regionális konfliktusok valószínűleg leendő döntőbírójával, az oroszokkal való jó viszony.

OROSZBARÁT POLITIKÁRA VAGYUNK íTÉLVE!

Németh Zsolt, takarodj! Fidesz, Gondola, Magyarország: Ébresztő! A Szabadság-téri emlékműnek temetőben a helye, de kezdeményezte-e valaki az oroszoknál, hogy ez velük egyetértésben kerüljön oda? Ugathatunk az oroszokra tovább, de ez kezd életveszélyes sporttá válni. Az EU-ért nem adnék egy lyukas garast. Amíg egyáltalán lesz importgáz, az orosz gáz lesz Magyarországon. Igyekezni kell mielőbb leépíteni a gazdaságunk gázigényét (a Fidesznek hétszeres seggberúgás a gázártámogatási demagógiáért), ez azonban nem fog pár év alatt sikerülni, addig is reálpolitikára (azaz oroszbarát politikára) van szükségünk, az EU-ról pedig észre kéne venni, hogy máris döglött. Orosz invázió most nem fenyeget, az EU viszont megszállt minket, javában teszi tönkre mezőgazdaságunkat, szabadítja ránk karvalytőkéjét, pl. a mi adónkból származó szubvenciókkal etetett (negatív energiamérlegű) bioetanolgyártó óriáscégeket, túl a kizsákmányolás egyéb területein. Ki itt az igazi ellenség?