2009. március 25.

A bankároknak már hegyezik a karókat

Egymás után érkeznek a hírek Amerika után most már Európából is, hogy vége az állami cégvezetők bónuszos, prémiumos álomvilágának, a közvélemény és a kormány nyomására kénytelenek lemondani az idei jutalmakról, sőt a tavalyi prémiumokat is vissza kell fizetniük.

"A jelentések szerint a világ ez idő tájt legpofátlanabb cégének, a 180 milliárd dollárnyi állami segélyből megmentett AIG biztosítótársaságnak a vezetői már megkezdték az öszszességében mintegy 220 millió dollár jutalomnak a visszafizetését, nem mellesleg rekordidőn belül olyan adórendeletet is varrtak a nyakukba, hogy a gatyájuk ráment volna a prémiumra. A Napi Gazdaság viszont arról számolt be, hogy a Magyarországon is érdekelt ING Groep NV, Hollandia legnagyobb pénzügyi szolgáltatója a bank 1200 alkalmazottját szólította fel a tavaly kapott prémiumok visszafizetésére.

Nekik tehát azt az összeget kell visszafizetniük, amit már nemhogy fölvettek, de minden valószínűség szerint el is költöttek vagy ügyesen befektettek. Ezt az pénzt kell most újra előteremteniük a nagy, baromarcú világválság miatt, és szolidaritásból visszautalni oda, ahonnét kapták."
--------------------------------------------------------

Érdekes gondolatokat vet ez a jelenség fel, illetve pár korábbi fantáziálásunkat (armageddonistákét) netán alátámaszthat, vagy esélyüket növeli, mint trendjelző.

Vegyük észre, hogy egyrészt korszakhatár az eddigi "istenek" bukásával, nyilvános és megérdemelt megszégyenülésével (amin nem változtat, hogy perszehogy bűnbaknak is használják őket, de ezek a bakok most elég bűnösek is, ha nem is csak ők).

Ami azonban még sokkal durvább, hogy itt visszamenőleg vetnek ki adót, részben már nyilván elköltött jövedelmekre, ami akárhogy is, de a jogállam alapjait ássa alá! Mindig arra szoktak hivatkozni, hogy egy új törvény, jogszabály nem lehet visszamenőleges hatályú, de ez most nyilván az. Szerintem alapjában véve ez nem is jó dolog, ugyan szükség törvényt bont és jó, hogy most a szarháziknak vissza kell adnia, amiért nem dolgoztak meg, de a jogállamnak még papíron is vége, teljesen egyértelmű, hogy kb. olyan francia forradalmas helyzet van alakulóban, amikor a népharag felülír mindent. (persze, hogy manipulálják a háttérből a népharagot).
Tehát gyakorlatilag beléptünk a szükségmegoldások, ököljog, hadikommunizmus korszakába. Lehet ugyan aranyunk, de jobb nem nyakban hordani, stb.

A visszamenőleges jogalkalmazás nem jósol sok jót pl. a hazai privatizáció nyerteseinek, de az se kizárt, hogy pl. büntetőjogot is lehet majd visszamenőleges hatállyal szigorítani, pl. halálbüntetést kiszabni korábban már enyhébben elítéltekre...

A multik hazai vagyonának kisajátítása se látszik már olyan lehetetlennek, csak meg kell várni, míg tőlünk nyugatabbra elkezdik. A jelek szerint fog ez menni.

Arma Gedeon