2008. június 5.

A Jövő Elkezdődött! - Gyurcsány a válsággal kampányol!

Kétséget kizáróan bebizonyosodott legutóbbi sejtésem, hogy a miniszterelnök teljes mértékben tisztában van a Peak Oil kérdéskörével és ezzel elő is jön a nyilvánosság előtt, egyelőre szőrmentén, előremenekülési útvonalként használva mai sanyarú politikai helyzetéből:

Gyurcsány: "Magyarország Európa leggazdagabb országává válhat"

A felvezető:
"Gyurcsány Ferenc a Magyar Agrárkamara XXI. küldöttgyűlésén elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság sikerágazat, amely példát mutathat az egész magyar gazdaság számára. Soha az elmúlt évtizedekben nem állt ennyi fejlesztési forrás az ágazat rendelkezésére, mint most. A miniszterelnök véleménye szerint hazánk kiváló minőségű vizeinek köszönhetően az elkövetkezendő évtizedekben Európa egyik nagyhatalmává válhat."

A lényeget idézem:

"EZEKNEK AZ ÉVTIZEDEKNEK A GAZDAGSÁGÁT NEM EGY RÉGIÓ ÉS NEM EGY ORSZÁG SZÁMÁRA AZ OLAJ ÉS A GÁZ HOZTA MEG, DE NAGYON SOK JEL VAN ARRA, HOGY PÁR ÉVTIZEDEN BELÜL A LEGFONTOSABB NEMZETI ERŐFORRÁS A TISZTA, JÓ MINŐSÉGŰ, JELENTŐS MENNYISÉGBEN RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ VíZ. Magyarország e tekintetben Európa egyik leggazdagabb országává válhat."

Nem kérdés, hogy lépéselőnybe került A Fidesz vezetőjével szemben és hogy van annyi esze (ill. ez politikusnál elég evidens), hogy a válságról pozitív csomagolásban beszél, tehát nem azzal indít, hogy emberek, pár év múlva nem autózhattok majd, hanem a magyar szemmel POTENCIÁLISAN pozitív oldalát emeli ki, miszerint felértékelődik olyasmi, ami nekünk van. Kimondottan ügyes, (bár nem sokáig alkalmazható, csak kezdetként, de ezt nyilván ő is tudja) hogy a nemsokára rettenetes fázisba jutó Nagy Válságot ilyen pozitív bulvárcímmel dobja be, hogy Európa leggazdagabb országává válhatunk! (Ennek igazságtartalma kicsi, de nem e bejegyzés tárgya a dolog veszélyeit elemezni, pl. elsivatagosodás, a jó mezőgazdasági potenciál katonai megvédésére való mai alkalmatlanságunk, stb., erről később)

Vegyük észre, hogy szerinte a jövő a mezőgazdaságalapú civilizáció! Mintha csak magam írtam volna... :-)

Ez egyelőre egy szakmai fórumon hangzott el, de a mai felgyorsult politikai helyzetben nyilván heteken vagy napokon belül a nép előtt is jön. Először zártabb körben tesztelte az új üzenetet.
Semmi progresszió, semmi reform (a globalizációba való jobb illeszkedésünk érdekében), ez a "víznagyhatalom leszünk" üzenet egy az egyben az erőforrásnacionalizmus jegyében mondatott.

A kormányfő fejében megtörtént a paradigmaváltás!

Bár az ellenzéknek is lenne ennyi esze. Nyilván firtatni fogják a hitelességet, miért váltott megint, de ettől rosszabbat tesznek (magukkal és az országgal), ha demagóg módon kétségbe vonják majd válságügyi üzeneteit.

Az idei a fordulat éve a válság tudatosításában.