2011. február 4.

Az euró idei összeomlására számít a kormány???

250 milliárdos biztonsági puffert akar Matolcsy

Javaslatot tett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az idei költségvetésben a kormány hozzon létre stabilitási tartalékalapot, amely súlyos külső kockázatok megjelenése esetén megvédi a büdzsét az európai pénzügyi rendszer hullámveréseitől. Elképzelhető, hogy a kormányfő döntése még pénteken megszületik a javaslatról - tett hozzá Matolcsy, aki ezt brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be.
A tartalékalapba helyezett összeg csak a kockázatok tényleges bekövetkezte esetén költhető el, egyébként az év végére újra felhasználható az államháztartási törvényben szereplő célokra - fejtette ki a költségvetésért felelős tárcavezető.
Mint mondta, meglátása szerint az alapban jelentős összegnek kell lennie, ezért a bruttó hazai össztermék, a GDP egy százaléka körüli összeget, 250 milliárd forintot javasol félretenni. Jelezte azt is, hogy az alap forrása az érvényes költségvetés: az összeg a jelenlegi büdzséfejezetekből származna, más forrásokban a kormány nem gondolkodik.

Közben belföldön is gyűlnek a rossz hírek, az idei év valóban egy töréspont lehet:

Elfogyhat a hazai búza az aratásig

"a Pékszövetség elnöke a Népszabadságnak. A szervezetnél attól tartanak: elfogyhat a búza, s akkor egyre több malom nem tudja majd kiszolgálni a sütödéket. Az új búzából készült lisztre pedig legkorábban augusztusban számíthatnak. Megoldás lehet a problémára a búzaimport, amely esetén 35-40 százalékos lisztáremelkedésre kell felkészülni. A kenyér így 400 forintba is kerülhet majd."


Sürgősen ki kellene vonni a búza- és lisztkereskedelmet a teljesen szabályozatlan szabadpiaci szférából, mert jgy gondolom nem kevés búza kiment exportra, miközben belföldön nem marad elég a következő aratásig.

A leggyengébb láncszem-régiók elpattanni készülnek:

"Borsod-Abaúj-Zemplén megye az összeomlás szélén áll, az encsi kistérség településvezetői éhséglázadásoktól félnek."

Biztos, hogy ilyenkor kell királyi palotát terveznie Orbán Viktornak???