2013. március 28.

Minden euró egyenlő, de egyes eurók még egyenlőbbek!


Ciprus és az Euró válság kiújulása kapcsán még aktuálisabb ez cikk, mint egy évvel ezelőtt a könyv megjelenése idején. A fordító véleménye szerint semmilyen csak virtuális értékkel bíró devizában nem érdemes takarékoskodni, azonban ha mégis Eurót tartogatunk, az készpénzben legyen és X –el kezdődjön a sorozat száma, mindjárt látni fogjuk, hogy banki vészhelyzetben nem mindegy milyen Eurónk van….


FORTEZZA BASTIANI cikke, Olajos Tibor fordítása



S azaz Líra

Giulio Tremonti volt olasz miniszter írt egy könyvet,  „Vészkijárat”, ” Uscita di sicurezza”,  címmel, mely 2012 januárjában jelent meg, ezen könyv 99 oldaláról idézünk:


“Flashback. Visszapillantás. Térjünk vissza a 2010. május 7-10 között eltöltött hétvégére. Előtte május 7-én Brüsszelben tartották az államfők és európai kormányok rendkívüli ülését. Aztán 9 és 10-én egy az Ecofin országok minisztereinek rendkívüli tanácskozását. A 9-e és 10-e közti éjszaka során, mielőtt hajnalban végre egy közös és pozitív megoldást azonosítottunk volna, minden eshetőség felmerült. Volt aki, az euró végét, mint közös pénz vége feltételezte, de ismervén egy kis titkot, a euró bankjegyekre nyomtatott nemzeti azonosító jeleket vizsgálta:
 Z Belgium, X Németország, V Spanyolország, U Franciaország, S az Olaszországnak, R Luxemburg, P Hollandia, stb.
Már korábban arra gondoltak, hogy egy éjszakára bezárják a bankokat, hogy az euró-bankjegyekre, speciális tintával felvigyék a szükséges nemzeti azonosító jeleket. Más szavakkal, legalábbis az első pillanatban, kizárták annak a szükségességét, hogy új nemzeti bankjegyeket kelljen nyomtatni, mivel elegendő lett volna, bár néhány technikai kiegészítéssel, használni a régi euró bankjegyeket, de már többé nem mint közös pénzt, hanem mint nemzeti fizetőeszközt. Aztán, mikor már minden túl későnek látszott, megtaláltuk a helyes utat.”

Ezt a teljesen megdöbbentő hírt nem egy paranoiás blogger írja, akit megfertőzött az összeesküvés elmélet. Hanem Giulio Tremonti,  volt olasz pénzügy miniszter, egy olyan ember aki nem csak hosszú időn át ott volt az „indító gombok szobájában”, hanem a gombokat meg is nyomta, miután kezet fogott Merkellel, Sárközyvel, Trichettel és a többiekkel.
Ez is csak a szokásos átverés? Lehetséges, azonban érdemes elgondolkoznunk egy kicsit: Ha ez egy sima túlzás lenne, akkor minden politikai ellenfele megtámadta volna a könyv szerzőjét, bolondnak, hazugnak titulálva. Ezzel szemben semmi. Abszolút csend, hónapokkal a könyv megjelenése óta is süket csend.

Ez a dolog azért döbbentett meg, mert én is felfigyeltem 2010 elejétől kezdve egy furcsa dologra: a bank automatákból kezdtek eltűnni az 50 eurós címletű bankjegyek az X (Németország) P (Hollandia) és U (Franciaország) kódokkal. Hogy-hogy észrevettem ezt? Egyszerű: mivel nem bíztam az euróban, és mivel tudtam, hogy a sorozatszámok előtt van egy betűjel, ami a bankjegy származási országát jelöli, szívesebben költöttem el az olasz bankjegyeket (S), a spanyolt (V) és a görögöt (Y), a stabilabb államokéhoz képest: amennyiben felbomlott volna az euró, kiutazhattam volna Németországba, néhány ezer eurómárkával ( X) és beválthattam volna minden 50 eurómárkát két darab 50 eurólírára (S) megduplázva tehát így a tőkémet, ahhoz képest mintha S kódjelű címletek maradtak volna a zsebemben. 2010 előtt a bank automatákból vegyesen minden jött: S, X, U, Y, E, V, P.  2010 elejétől ellenben csak S, V, és Y euró jött ki. S egyre ritkábbak lettek a 100, 200, és 500 eurós címletek. Főleg az utóbbiak, szinte mind X.


Talán ellenvéleményt lehetne megfogalmazni, hogy mi olaszok csak S jelű bankjegyeket találtunk a zsebünkben, éppen azért mert ezek Olaszországban készültek, és Olaszországban az olasz bankjegyek vannak forgalomban. Helyes.
De akkor, hogy van az, hogy 2010-ig az 50 eurós bankjegyek mind keveredve voltak, és hirtelen csak a PIIGS országoké maradtak? Nem inkább egyre jobban keveredniük kellett volna az idő múlásával, és a növekvő kereskedelmi forgalommal? De főleg, ha így lenne, miért maradtak 2010-ben a 20 eurós bankjegyek mindenféle kóddal, éppen úgy mint a 10 és 5 eurós bankjegyek?
Ezen a ponton elérkezünk 2011-hez. Az augusztusi görög válság után egy újabb furcsa dolog történik. A bank automatákból már szinte kizárólag csak S jelű 50 eurós címletek jönnek ki, (néhány ritka kivételtől eltekintve) de immár a 20 eurós címletetek is egyre gyakrabban S jelűek. A 20 eurósból is eltűnik az U (Franciaország) és az X.


Elérkezünk 2012 végéhez: az 500, 200 és 100 eurós bankjegyeket nem lehet többé látni. Az 50 és 20 eurós címletekből  szinte kizárólag az S jelű forog. Mi van a 10 és 5 euróval? Hogyan lehet eltűntetni a német X és a francia U jelűeket, és helyettesíteni az olasz S-el?
Íme nagy találmány: bejelentik, hogy 2013 márciusától kezdve fokozatosan lecserélik a jelenleg forgalomban levő bankjegyeket újabbakkal, más eltérő rajzolatúra. Találjátok ki, hogy milyen címletekkel kezdik? Az 5 és 10 eurósokkal. Minden világos? Mivel nem tudják úgy eltűntetni, ahogy a többi címlettel tették, ezért beváltásra kényszerítenek, hogy kicseréljék új bankjegyekre, melyek szigorúan mind S jelet kapnak. Egyszerűen zseniális.
Tehát hiábavaló kizárólag X német bankjegyeket gyűjtögetni: mindet lecserélik majd. Vagy lehetséges, hogy az euró akkor esik szét, amikor minden 5 és 10-es címlet S-re lett cserélve, de mielőtt az új 200 és 500 eurót kinyomtatnák, (ezek lesznek utoljára cserélve) ily módon lehetőséget biztosítva a barátok barátainak, hogy a nagy címleteket átváltsák más valutára, vagy közvetlenül az új német márkára.
A pénzérmék egyelőre mind keveredve maradtak, és nem tudok arról, hogy újakat akarnának verni. Tehát két vagy három Dante képét hordozó érmét kell majd felajánlani, hogy kapjunk egy német sast? 


különc birka: "Higgyétek el, az ember és a kutya egyértelműen együttműködnek...
konformista birkák: "Az Isten szerelmére, Józsi, már megint a te összeesküvéselméleteid!