2014. július 18.

A biztonságos tömeges légiközlekedés az olcsó olaj korának velejárója VOLT


A Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj repülőgép katasztrófájának konkrét okozóiról és a célokról egyelőre csak összeesküvéselméleteket szőhetünk, magam is kapásból tudok ilyeneket gyártani. A fedélzeten utazó nyugati, közte kb. kéttucatnyi USA-állampolgár jelenléte felveti egy második "Luzitánia", mint casus belli teremtésének lehetőségét.


Az erőforráskimerülés szempontjából azonban a talán soha ki nem derülő tények ismerete nélkül is levonhatjuk a tanulságot, hogy beigazolódott az olajcsúcs kapcsán köreinkben évek óta emlegettt megállapítás, hogy a globalizációnak elengedhetetlen feltétele volt az olcsó olaj bősége, nemcsak a szállítás és az elautósított, repülgetőssé tett jóléti életforma energiaigénye miatt,hanem a globalizációhóz nélkülözhetetlen, alapvetően jó "globális közbiztonság" miatt is, mert ehhez is kellett az olcsó olaj. Ezt a globális közbiztonságot, melyben az aktuális, elszigetelt válságzónáktól eltekintve a fejlet országok jómódú tömegei nyugodtan repkedhettek, alapvetően a Pax Americana testesítette meg a második világháború óta.

A globalizáció első világháború előtti első felvonásához, amikor az akkor jóval szűkebb létszámú körök még gőzhajókkal közlekedhettek megfelelő biztonságbab a kontinensek között, és melynek politikai kereteit akkor még a "Pax Britannica" biztosította, analóg módon az olcsó szén, tehát szintén egy nem megújuló fosszilis energiahordozó nyújtotta az alapot.

A fosszilis energiarabszolgák kitermelési csúcsán, döntő jelentőséggel az Olajcsúcson évekkel túl vagyunk és sajnos az előrejelzésnek megfelelően a szemünk láttára omlik össze a globalizációhoz nélkülözhetetlen megfelelő szintű globális közbiztonság, közte a repülés biztonsága is. A véres konfliktusok halálzónái a távoli, egzotikus Isten háta mögötti szemétlerakókról Európa peremeire kerültek, sőt, az észak-afrikai, szíriai, iraki, gázai válsággócokkal szemben a donyecki, vagy korábban a kijevi, majdani csataterek a térségnek kijáró megszokott lesajnálás ellenére igazából kontinensünk, civilizációs térségünk belsejében vannak. Az ukrán háborúban való alig burkolt, csak egy hajszál híján közvetlen orosz és amerikai részvétel jelzi, hogy a konfliktus összefügg a maradék erőforrásokért megindult gyilkos hajszával.

A Boldog Békeidők végetértek és soha nem térhetnek vissza.