2009. április 28.

Disznóság - korpa közt a globalizáció

Kunstler írja, hogy az influenza akkor is milliárdos károkat, káoszt, paranoiát okozhat, ha egyébként vaklárma:

http://www.lifeaftertheoilcrash.net/Archives2009/KunstlerTheJoker.html

"Még ha a mexikói sertésinfluenza vaklármának bizonyulna is, sokmilliárd dolláros nem tervezett kiadásokkal fog járni a megelőzés terén itt az USÁ-ban, megerősítve a téveszmét, hogy országunk végtelen forrásokkal rendelkezik (ugyanaz az eszme, amelyen a pénzügyi mentőcsomagok dáridója alapul). Az a tippem, hogy az eseményekből áradó félelem hatásos paranoiagerjesztő lesz, amely általános intézménybezárásokhoz, rendezvények elmaradásához, hivatalos, vagy önkéntes utazási korlátozásokhoz és a pénzügyi piacokon eladási hullámhoz fog vezetni. És mindez akkor, ha az influenza jelentéktelennek bizonyul."

Igaza lehet, látva a híreket:
---------------------------------------------------------
http://index.hu/kulfold/2009/04/27/mexiko/

"Kihaltak az utcák Mexikóvárosban

A sertésinfluenza miatt a 20 milliós Mexikóvárosban szinte teljesen leállt a közösségi élet: bezártak az éttermek, bárok, mozik és színházak. A katonaság maszkot oszt az embereknek az utcán, a repülőtéren megpróbálják kiszűrni a fertőzött személyeket. A város polgármestere azt mondta: gondolkodnak a tömegközlekedés leállításán.

Mexikóvárosban pánik kitörése fenyeget, miután 24 óra leforgása alatt legalább 5 ember halt meg sertésinfluenzában. A 20 milliós fővárosban az emberek élelmiszert és vizet vásárolnak, és hosszabb otthontartózkodásra rendezkednek be."
----------------------------------------------------------------------------

Érdekes lenne látni a statisztikát, hogy ugyanezen 24 óra leforgása alatt a HÚSZMILLIÓS városban hány ember esett áldozatul közlekedési balesetnek, lövöldözésnek, egyéb betegségeknek.
Ha az egynapi 5 halottért leállítják a tömegközlekedést, az teljesen igazolja Kunstler feltételezését.

Természetesen lehet, hogy ha nem lennének az emberek ennyire megijedve és nem lennének ilyen óvatosak, akkor rohamosan terjedne a kór és ezrével halnának meg, ezt nem tudom. (Kunstler se állítja, hogy ez vaklárma, csak azt, hogy már a vaklárma is sokba kerül és nagy felfordulást okoz.) De egy biztos, az eset rávilágít, hogy milyen sebezhetőek az ilyen esztelenül nagyra nőtt városok, illetve lakosságuk, járvány esetén is, meg a járvány miatti pániktól önmagában is.
Az urbanizáció szélsőségesen túllépett minden ésszerű határon, a korrekciót mindig katasztrofális események kényszerítik ki. Ez még csak az előszele...

Tágabban a globalizáció második világháború utáni gyorsuló hullámának két előfeltétele volt, az erőforrásbőség, kiemelten olcsó olaj és a túlnyomórészt békés, biztonságos világrend, a Pax Americana. Valójában persze a második is az első következménye volt.
Most megszűnik a globalizációt lehetővé tevő két (egy) feltétel, kimerülőben az olaj, az erőforrásbázis és nyilván emiatt rohamosan eltűnik a tömeges utazgatást, termeléskiszervezést, Just In Time ellátóláncokat lehetővé tevő békés, biztonságos légkör. Egyre több a helyi háború, terrortámadás, kalózkodás, illetve a járványok, pandémiák is akadályozzák mindannak a szabad áramlását, amik nélkül nincs globalizáció. Természetesen ez a nagy felbolydulás is az erőforrásválság következménye, ha a torta zsugorodni kezd, a túlnépesedett és a globalizáció, specializáció által kiszolgáltatottá tett világ dühössé, erőszakossá és beteggé is válik. Főleg, ha még direkt gyártják a kórokozókat, de ez persze összeesküvéselmélet.

A fő gond, hogy ha most világszerte azt mondjuk, rendben, zsákutca volt a globalizáció, vissza az önellátó nemzetgazdaságokhoz, hamar rájövünk majd, hogy a rántottából szeretnénk tojást visszalakítani.
A nemrég bezárt pécsi bőrgyár gépeit azonnal eladták Romániába és Pakisztánba.
Ha sokan szeretnének hirtelen földművelésbe kezdeni, kiderül, hogy nem lesz se elég vetőmag, se tenyészállat, se semmi.
Meg nem is szoktuk mi, városi cigányok a szántást.
Azért persze próbáljuk meg.

Ez a sertésinfluenza komoly tesztje lesz, mekkora tartalékok maradtak gazdaságainkban.
Megyek még halkonzervet és rizst, meg védőmaszkot venni, mielőtt mindenki ezt teszi...