2007. január 3.

Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni? - Akkor egyike leszünk a szomorúbbaknak!

Index - Orbán: Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni
Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába, mondta a Magyar Demokratának adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A pártelnök szerint az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

"Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges. Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!".

Azt is mondta, hogy Románia, szemben Magyarországgal, él majd azzal a történelmi lehetőséggel, amit az uniós tagság kínál és képes lesz viharos gyorsasággal növekedni és erősödni. (...)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az jó, hogy Orbán Viktor végre felfogta, "az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik". Felfoghatná azt is, hogy megszálló Vörös Hadsereg híján az oroszoktól való függőségünk annál erősebb, minél több olajat és gázt importálunk tőlük.
Tehát minél tovább erőlteti a FIDESZ a gázártámogatás fennmaradását szociális "jószívűség" (értsd szavazatvadászat) okán, annál inkább elősegíti az oroszoktól való függőségünket. Nem mintha ettől bárhogy is gyorsan meg lehetne szabadulni, de legalább ne fokozzuk, ne akadályozzuk a lehetséges csökkentését.

Magasabb gázár - nagyobb takarékosság, kevesebb gázfogyasztás - kisebb kiszolgáltatottság az oroszoknak.

A közműhálózatok köztulajdonba való visszavétele, vagy egyes nyersanyagkitermeléseké is beleillene az erőforrás-nacionalizmus globális trendjébe, aminek keretében pl. maguk az oroszok is kiakolbólítottak nagy nyugati olajcégeket a területükről, tehát ilyen alapon nálunk is időszerű lesz nemsokára.
Konkrétan a gázvezeték elosztóhálózatot viszont pl. a németek is átadták az oroszoknak (részben), cserébe a hosszú távúellátási biztonságért. E téren én se látok alternatívát, ha egyszer a hazai hálózatban úgyis csak orosz gáz lehet és "diverzifikálásra" semmi esély, akkor mi a fenéért ne lehetne a cső a Gazpromé, ha ez őket megnyugtatja és cserébe hosszú távon vállalják, hogy töltik bele a gázt?

Itt az öncélú kurucos retorika ellentétes saját érdekeinkkel.

De már az újranyitandó szénbányászat, vagy aranybányászat (leendő aranyalapú valuták?) állami kézben tartása megfontolandó, ahogy Paks is csak állami kézben maradhat józan ésszel.

Ideje lenne, hogy politikusaink elolvassanak egy pár geopolitikai elemzést, illetve bevegyék a szótárukba az "Olajcsúcs", "Erőforrásválság" és főleg az "Ipari Civilizáció Alkonya" kifejezéseket és sürgősen felejtsék el a "növekedést", a "versenyképességet" és a hasonló ráolvasási szélhámos blablákat. Geopolitikai realitás, hogy egész Európát az oroszokhoz láncolja energiaigénye és sajnos nem mi diktálunk, mert az energiát nagyon szivesen átveszik a kínaiak is. A Sanghaji Együttműködési Szervezet keretében az oroszok és a kínaiak összefogtak, hogy megdöntsék az USA egyedüli világhatalmi státuszát, ere minden esélyük meg is van, mert az USA már agyaglábú Gólem, belülről szétkorhadt és Irakban leleplezte saját gyengeségét.
Hosszú távon azonban Kína komoly veszélyt jelent az oroszok szibériai és középázsiai erőforrásaira, területeire és az oroszok ezzel maximálisan tisztában vannak. Ilyen veszélyt Európa nem jelent rájuk és a civilizációs hátterük is hozzánk köti őket. Ideje lenne belátni, hogy a nagy veszélyt ma az jelenti, ha valaki az USA befolyási övezetébe tartozik, annak szövetségese, és hagyja magát őrült kalandokba rángatni (lásd a grúz ámokfutást, de kisebb mértékben aggasztó a lengyel kormány vaksága is). Ehhez képest az oroszok nem is tűnnek olyan rossznak.

Megváltoztathatalan adottság, hogy szükségünk van az orosz gázra-olajra, és

ha nem akarunk "a Gazprom legvidámabb barakkja lenni", akkor egyike leszünk a szomorúbbaknak!

Erről a "legvidámabb" státuszról amúgy is lekéstünk, vegyük észre, hogy a németek már rég bebiztosították ezt maguknak - nyilván nem öncélú megalázkodásból, hanem mert végiggondolták, hol az egyetlen szóbajövő energiaforrás a térségben! Lehetne annyi eszünk, hogy megpróbáljuk jutalmul kapni azt, amit mások büntetésből fognak. Vagyis az orosz befolyás erősödése ígyis -úgyis elkerülhetetlen, jobb lenne önként és dalolva, mert így még cserébe el lehetne érni ezt-azt a térség leendő gazdájánál. Ha az oroszok energiakészletei kitartanak egy-két évtizedig, akkor ebben az időszakban ők fogják a civakodó kisállamokkal szabdalt Közép- és Kelet-Európa térségében eljátszani azt a döntőbíró szerepet, amit Hitler Németországa játszott a 30-as években. Az etnikai konfliktusok abszolút gyúanyagot jelentenek majd az Olajcsúcs utáni globális válság, elnyomorodás közepette, amikor a kormányok számára kézenfekvő lehet a dühös földönfutók tömegeinek haragját a szomszédok és a kisebbségek ellen irányítani. Ráadásul szomszédaink felpumpált nagyvárosaiból a panelprolik kényszerű vidékretelepülési hullámai logikusan vehetnek irányt a magyarlakta tömbök termékeny földjei felé, ami háborúkat jósol nekünk. (pl. Pozsony- Csallóköz, Kassa - Felső-Bodrogköz). Nem lenne jobb ilyen helyzetben baráti viszonyt ápolni a térség domináns hatalmával?

A rosszabbik eset, ha az energiakészletek rohamos fogyása miatt az oroszok újkeletű nagylegénysége is kérészéletűnek bizonyul, a legpesszimistább előrejelzések szerint lehet, hogy akár már az idei évtől kezdve sem tudnak teljes mértékben eleget tenni szerződéses gázszállítási kötelezettségeiknek. Csak nehogy visszasírjuk, hogy lehettünk volna a legvidámabb barakk, most meg itt van nekünk egy FŰTETLEN BARAKK!

Ami Románia "fejlődését" illeti, Vektor le van maradva párszáz brossúrával, nem lehet a fejéből kiverni az örök növekedés illúzióján alapuló hamis gazdaságképet, ami világszerte általánosan jellemző a VALÓDI gazdasághoz , fenntarthatósághoz tipikusan tökhülye politikusgárdára, akár jobb, akár baloldaliak. A románoknak az olcsó olaj korának továbbtartása esetén legfeljebb az egyre fenntarthatatlanabb állapotba kerülésre lenne esélye, a termőföldek rohamos beépítésére bevásárlóközpontokkal, autópályákkal, lakóparkokkal, stb. De nyakunkon az Olajcsúcs és ez a szerencséjük, így kiderül, hogy a saját gúnyáját elkészíteni képes, kötényből vető lovaskocsis bácsi a jövő útja, még nem késő az unokát megtanítani a dolgokra, átadni a gyeplőt.

Az energiában gazdag jóléti társadalom hanyatlásával utolsókból lesznek az elsők és e téren Románia pár fokkal jobban áll, mint mi, mert "lemaradt" a szakadék felé vezető úton.

Erről nincs halvány gőze se Orbán Viktornak. Kinek van?