2007. április 5.

A törökök máris elzárták a gázcsapot!

A Magyar Nemzet Online-ról:

Nabucco: Törökország felfüggesztette a tárgyalásokat
2007. április 5. 11:02

MNO
Törökország felfüggesztette a megbeszéléseket a francia Gaz de France energiavállalattal a Nabucco gázvezeték ügyében. A Bulgargaz, a román Transgaz, a MOL és az OMV korábban már jóváhagyta a félállami Gaz de France részvételét a tervezetben.

A partnerség jövőjéről majd a francia elnökválasztás után döntünk, aszerint, hogy miként alakul a francia politika - mondta a török energiaügyi minisztérium egy, nevének elhallgatását kérő illetékese a Reuters hírügynökségnek.

A török kormány azért neheztel Franciaországra, mert a francia parlament tavaly törvényt fogadott el, amely szerint büntetendő tagadni, hogy az anatóliai örmények tömeges legyilkolása 1915-1917 között népirtás volt.

A Bulgargaz, a román Transgaz, a MOL és az OMV korábban már jóváhagyta a félállami Gaz de France részvételét a tervezetben. Az ugyancsak francia Total magán-olajtársaság bevonásáról kezdett tárgyalások egyelőre megfeneklettek.

Info Rádió, Magyar Rádió
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ennyit arról a fából vaskarikáról, hogy "alternatív gázvezeték kell a kiszolgáltatottság, politikai zsarolhatóság csökkentésére"!
Ha jól értem, a fő aggodalom, hogy a csúnya oroszok elzárhatják a csapot, vagy legalábbis azzal fenyegethetnek, ha valami nekik nemtetszőt teszünk, mondunk, stb., vagy nem úgy táncolunk, ahogy ők fütyülnek. Erre most itt a "megmentő" Nabunkó vezeték, a török testvérek (a híres européer hozzáállásukkal) nem is várnak a vezeték kiépüléséig hogy a csapot zárhassák el, máris zsarolnak, hogy ki vehet részt a megépítésben, méghozzá olyan bohókás dologért, hogy a franciaországi örmény lobbi kiharcolta az egykori örményirtás törvénybeni megörökítését, meg az örmény-holokauszttagadás tilalmát (egy bolond százat csinál, nem kéne tiltatnunk a Muhi csata, a mohácsi vész és Trianon tagadását?)

Ha a törökök már egy ilyen szimbolikus, nulla gyakorlati jelentőségű dologért zsarolnak, akkor jól meg vagyunk mentve a Nabunkóval. Hej, te Nabunkócska, te drága! Nincs királyi út, egérút, nem menekülhetünk a végzet elől!

Az olajcsúcs-gázcsúcs azt hozza, amit hoznia kell: függőséget, kiszolgáltatottságot, amíg le nem mondunk az energiaimport káros szenvedélyéről!

És ez csak egyetlen, még a leg"európaibb" ország a tervezett üdvözítő vezeték mentén, tőle keletebbre egyre latorabb játékosok következnek. Meg egyre instabilabbak. Az egész projekt egy elkeseredett reménytelen kísérlet a menthetetlen mentésére: nem jön össze, végetér a növekedés kora, jön a zsugorodásé, hanyatlásé, jó esetben egy idő után a stagnálásé.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

gyurcsany mondjon le!

Névtelen írta...

Két cső még mindig kisebb kiszolgáltatottság mint egy. És az utópia hogy 20-25 éven belül függetleníteni tudjuk magunkat a fosszilis energiahordozóktól, legalábbis Hitleri vagy Sztálini stílusú diktatúra és az ehhez tartozó nyomor és embertelenség nélkül.

Névtelen írta...

Hogy a fenébe van, hogy ilyen országok mint Törökország, stratégiai kérdésekben képesek zsarolni az EU-t, mi meg a legegyszerűbb kérdésekben is simán elfutunk külpolitikában bárki elől?

Ez a törököktől azért pofátlanság, hogy ilyen létkérdésben keresztbe tegyenek nekünk.

Marosi Csilla írta...

Viszont keresztbe tudnak tenni... hiába pofátlanság. És a globális ellátórendszereknek éppen ezért (is) sebezhetők. Az energiahordozó pedig kissé fontosabb cucc, mint a messziről importált gumikacsa. Szoval most milliárdokat ölni ekkora kockázatba, ha már a nem létező gázcsap is elzérható...

Unknown írta...

A nepirtasos torveny csak urugy.

Vajon kinek az erdeke, hogy a franciak kiszoruljanak az epitesbol?

Aki erre megadja a valaszt, az mar tudni fogja azt is ki all nnek a hattereben.

Bobkó Csaba írta...

Kedves Névtelen1:
Egyetértek, mondjon le. Most. Viszont a helyére csak a Fidesz és személyesen Orbán Viktor kerülhet. Elvileg és tapasztalataink alapján ez csak javulást hozhat (rosszabb ugyan még lehet, mint ma, de külső okok miatt, lásd energiaválság), de mutassa már meg valami okos ember OV alternatív kormányprogramját, hogy csinálná ő jobban. Ha van neki ilyen, jól titkolja. Amikor a kormány közutálatnak örvend, kár lenne konkrét programmal előjönni, mert az mindig elijeszthet egyes rétegeket, míg a nagy semmmitmondással learatható a szimpátia, ölébe hullik a hatalom, csak ki kell várni. Kár, hogy ez politikusok taktikája, nem államférfiaké. Ennyit a demokráciáról.

Kedves Névtelen2:
Elvileg igaz, hogy 2 cső job, mint egy. Azonban szerintem itt egy csőnek a 2 verziójáról van szó, lényegében ugyanabból a térségből, orosz érdekszférából hozná a gázt, néhol szinte össze is ér a két nyomvonal a térképen. Nem lesz hosszútávon amerikai katonai jelenlét végig az orosz határok mentén, ami biztosíthatná a Nabuccó "függetlenségét". Ezen kívül nem hiszem, hogy az oroszok, vagy bárki képesek lesznek 25 év múlva gázt exportálni, addig kell behozni és jól felhasználni a maradékot, amíg tart. És onnan, ahonnan egyenlőre biztosan lehet, az oroszoktól. A hazai önellátásra átállás valóban vér, szenvedés, könny közepette fog menni, én a "hadigazdálkodás" szót preferálom, háború nélkül, de esetleg azt se ússzuk majd meg.

Kedves Mesdux:
Egyszerű, MINDENKI észre szokta venni, ha szerencsés véletlen folytán valakik tőle függő helyzetbe kerülnek és nincs olyan Grál-lovag ("érett demokrácia"), amelyik ne élne a lehetőséggel! Orosz, török, amerikai, mind megugráltat, ha tőle kapsz valami nélkülözhetetlent. Utóbbi esetleg akkor is, ha tőled akar elvenni valami neki nélkülözhetetlent, de ezt is így csinálja minden kizsákmányoló birodalom ősidők óta. A mi diplomáciai képességeink sajnos legendásan nulla szintűek, lásd Trianon, vagy mostanában az orbáni oroszellenes offenzíva.

A törökökről és az oroszokkal szembeni alternatív útvonal jellegükről egy dolgot érdemes megfontolni: Az USA láthatóan kész feláldozni régi hű török szövetségesét, hogy az iraki katasztrófa egyetlen részsikerét, az önálló, érthetően USA-barát kurd államot kiterjessze az összes kurdlakta területre (mint megbízható bástyáját a térségben). Ha a törökök komolyan veszik ezt és ez számukra egy lenni vagy nem lenni kérdés, már javában orientálódhatnak más irányba, olyan szövetséges felé, aki ellenezheti az összkurd állam létrehozását, pl. a törökök szövetsége fejében. Ki lehet ilyen új szövetséges? Nekem az oroszok ugranak be! A hálás törökök nyilván ugyanúgy belépnek az orosz gázkartellbe, mint Irán, vagy Algéria. Az oroszok kezében vagyunk gázügyileg! Ha nem tudod legyőzni, csatlakozz hozzá!

Unknown írta...

Mellesleg erosen kerdeses, hogy mire megepul a vezetek lesz-e mit kuldeni rajta.

Kina is nekiallt ezerrel gazeromuvket epiteni, aztan hopp: a megepult eromuvek 2/3-a ALL, mert NINCS eleg gaz.