2011. március 16.

Apokalipszis - nem csak Japánban

Günter Oettinger az EU energiaügyi biztosa tegnap az Európai Parlament előtti beszédében kijelentette:

"Az apokalipszis egy különösen ideillő szó. Gyakorlatilag minden kikerült a kontroll alól. Nem zárhatom ki a legrosszabbat az elkövetkező órákban és napokban"

A magyar elektronikus hírportálok mai beszámolóikban ugyan megemlítik az energiaügyi biztos nevét és különféle kijelentéseit, de ez a konkrét kifejezés feltűnően hiányzik a híreikből. Nem kérdéses, hogy működik a cenzúra, az agyatlan március 15-i ünnepségek napján, a szabad sajtó nagyobb dicsőségére...

A japán katasztrófa kapcsán egyrészt a világsajtóban is találkozhatunk korunk közgazdasági képzésének tipikus termékeivel, barom drágaöltönyös juppikkal, akik elégedetten latolgatják, mekkora plusznövekedést, konjunktúrát eredményez majd az újjáépítés. Nem ők a gazdasági képzés és világnézet selejtjei, hanem a rendszer selejtes.

Kevésbé elvakult, intelligensebb egyének hazai fórumokon is a ma megszokott sémák szerint gondolkozva hivatkoznak Japán óriási valutatartalékaira, amiből nyilván telik majd az újjáépítésre.

Ezzel szemben a kegyetlen valóság az, hogy:

Japán a katasztrófa előtti állapotába már nem építhető újjá.
Az uralkodó gazdasági paradigma által elvakítottak nem tudják, hogy a pénz csak egy - lényegében szimbolikus - tranzakcióbonyolítási segédeszköz, önmagában semmit nem lehet pénzzel elintézni, csak akkor lehet, ha azt a pénzt elfogadják valami tényleges, belső értékkel rendelkező áruért, erőforrásért, stb. Illetve, ha egyáltalán léteznek ilyen tényleges értékkel rendelkező dolgok, amikre a pénz beváltható.

Bármekkora valutatartalékai is vannak Japánnak, vagy bárkinek, ezek a fiktív eszközök értéküket veszítik, amikor kiderül, hogy pl. nincs elég energia, pl. olaj az újjáépítéshez.
Egyrészt a világ túljutott az olajkitermelés csúcsán és ez visszafordíthatatlan, másrészt a japán katasztrófával egyidejűleg Bahreinben részben a szaudi sereg fegyvereivel elkezdték százasával lelövöldözni az Irán által támogatott siita tüntetőket.
Tehát még a kitermelési plató nagyon szoros olajkitermelése és exportja se igen fog fennmaradni a közeljövőben. Dollárból pedig nem lehet újjáépíteni, oda olaj, szén, acél, cement stb. kellene. Ezek hiányában viszont a világgazdaság nagyon hamar olyan káoszba csúszik (nem használok feltételes módot!!!), aminek örvényéből a káosz miatt elpusztuló termelőkapacitások és infrastruktúra miatt nincs visszaút.

Bevégeztetik...


Ajánlom a témához az alábbi bejegyzéseket:

Ezt viszont most lehozták cenzúra nélkül, lényegében ugyanazt mondja más szavakkal:
"Akihito japán császár: beláthatatlan a helyzet"
Nagyon szokatlan, hogy egy ilyen szakrális király, aki ellentétben a tényleges és szakrális királyi pozícióra egyaránt törő I.Viktorral már egy ősi dinasztia sarjaként az, ilyen , végülis demoralizáló kijelentést tesz.
Ennek csak egyetlen oka lehet, hogy a helyzet tényleg beláthatatlan és ezt végre ki kellett mondani, egy tekintélyesebb vezetőnek (szimbolikus vezetőnek), mint a miniszterelnök, aki tegnap az egyik reaktorrobbanásról csak egy órás késéssel értesült...

 ---------------------
Fukusimában az igazán nagy radioaktív kibocsátás veszélyét a hírek szerint a használt fűtőelemek tározója jelenti. Egyrészt van olyan hír, hogy eredeti kapacitása 4-5-szörösét tartották benne, de a lényeg, hogy a reaktorok robbanása rongálta meg a tározót és annak hűtését.

Tehát kiderült, hogy a lehető legrosszabb ötlet az atomerőmű területén a reaktorok közvetlen közelében tárolni a kiégett fűtőelemeket.
Pakson is az erőmű területén tárolják őket, nem tudom, mennyire közel a reaktorokhoz.
Az egyik tanulság a hazai óvintézkedésekhez, hogy a használt fűtőelemeket a legrövidebb időn belül át kell helyezni a reaktoroktól távolabbra, és olyan körülmények közé, hogy esetleg egy természeti csapás, vagy terrorakció, stb. miatt kialakuló térségi infrastruktúra-leállás se okozzon katasztrófát.

Most látom az infót, hogy Fukusimában a 40 évnyi kiégett fűtőelemet hét folyadékkal teli tározóban tartottták, ebből hat az egyes reaktorok tetején volt elhelyezve, tehát a robbanás szétszórta őket!!!

Alert: Fukushima Coverup, 40 Years of Spent Nuclear Rods Blown Sky High

A mesékkel ellentétben a "kiégett" fűtőelemek nem olyan dolgok, amiket csak úgy "szárazon" leraknak valami "atombiztos" sóbányába, vagy gránittömbbe, a világ használt fűtőelemhegyeit, ezer tonna számra többnyire az atomerőművek területén tárolják, mint Fukusimában, vagy Pakson és állandó hűtést igényelnek.

Az energiabőségre alapozott modern civilizáció évek óta zajló összeomlása elvezet egy olyan helyzethez, amikor a káoszba süllyedő helyi társadalmak nem lesznek képesek fenntartani ezek szakszerű hűtését, kezelését, őrzését és a kiaszabaduló radioaktív szennyezés óriási területeket tesz majd lakhatatlanná!!!

Erről ír Dmitrij Orlov is fentebb linkelt blogjában.

A "fejlődés", a "jóléti társadalom" néhány utóbbi évtizedének kényelméért irtózatos árat kell fizetnünk, nekünk, ma élőknek, az összeomlás kortársainak és utódainknak...

A francia Energiaügynökség javasolja a  japán atomkatasztrófa 7-es fokozatúvá minősítését a maximum 7-es skálán, arra a szintre, amit eddig csak a csernobili baleset ért el!

4 megjegyzés:

Intuitív írta...

"(nem használok feltételes módot!!!)"

Akkor biztosra veszed a dolgot! Én még nem merek biztosra venni semmit, mert túl sok tényező szólhat bele.

Szerinted kb. mikor csúszik a világgazdaság káoszba?

Bobkó Csaba írta...

Most...
Az összeomlás nem esemény, hanem folyamat. Már tart.

Intuitív írta...

Akkor másképp kérdezem: szerinted mennyit tart a folyamat? Mennyi időnk van, amíg pl. a nagy üzletláncok csődöt jelentenek(itt Európában)?

Bobkó Csaba írta...

Sajnos fogalmam sincs. Nem bánnám, ha az idén még nem következne be...
Nyilván nem a formális csődjelentés a lényeg, hanem az, amikor nem tudják az alapvető létszükségleti cikkekekt eljuttatni a polcokra. Japánban helyileg etttől a helyzettől per pillanat sok helyen nincsenek messze, de nem tudom, hogy ez mennyire átmeneti állapot.
Ha csak a földrengés következményeivel kellene megkűzdeni, akkor a világ többi, funkcionáló része simán kisegítené Japánt. De most ez egyszerre jött a tavalyról és régebbről halmozódó globális élelmiszertartalék-csökkenéssel és az arab forradalmakkal. Utóbbiak persze összefüggenek a mögöttünk hagyott olajcsúccsal.

Várom, hogy mikor jelentik be az atomerőművet tulajdonló TEPCO-cég állami, katonai irányjtás alá vételét. Igazából a láncüzletek becsődölését (a funkcionálisat) egy most, preventíven végrehajtott állami irányjtással lehetne megpróbálni megelőzni, és persze akkor az egész termelési-elosztási lánccal ugyanezt kellene tenni, kezdve a gazdák vetésterveinek állami jóváhagyásával, de ez most nem esélyes, mert még minden működik. Amikor nem fog, akkor meg már késő lesz...
Félek, menthetetlenek vagyunk, kollektív mentalitásbeli okból.
Basszuskulcs!