2011. február 23.

2011: leomlik az "Olajdollár-Fal" - az USÁ-t döntő pénzügyi- és olajsokk éri

E blogon már többször idéztem Franck Biancheri szájtjáról. (felfogásukkal, személyükkel szembeni fentartásaimat is megírtam, nem mindenben értek egyet velük, vannak torzulásaik, illetve hiányosságaik*) Előrejelzéseiket egyesek gyakran minősítették tévesnek némely hazai fórumokon.
A jelen események fényében  érdemes felidézni, hogy már 2008 júniusában előre jelezték az észak-afrikai arab államok térségének összeomlását:

Elemzésünk szerint Egyiptomot politikai csapás formájában fogja érni a globális rendszerválság durva szakaszba lépése. A társadalmi instabilitás erősebb lesz, mint a rezsim rendőrállami jellege. Szerintünk ez az ország lesz az utolsó bástya a Maghreb-övezet összeomlása előtt, melyet a mára az egész Közel-Keletet eluraló Amerika-ellenes erők okozta feszültség vált ki. Amennyiben, ahogy mi véljük, Egyiptom nagyon instabillá válik 2009 elejére, Tunéziát, Algériát és Marokkót hamar elmossa a hullám.
A nemzetközi helyzet fokozódásának megfelelően legutóbbi hírlevelük, fizetős elemzéseik ingyenes ismertetői elég tömények és izgalmasak:

Globális rendszerválság / Világméretű geopolitikai felbomlás – 2011 vége: Az "Olajdollár Fal" leomlása  és egy döntő monetáris- és olajsokk az Egyesült Államok számára


Bár nem mondja így, szerinte nem esélyes, hogy a mostani rezsimváltásokat az USA generálta volna, mert a térség rezsimbedőlései következtében "leomlik a petrodollár-fal", ami miatt az idei év végére egy drámai monetáris-olajsokk éri az USÁ-t.

"az 1945 utáni világ szemünk láttára omlik össze az USÁ-val az élen, a nemzetközi közösség minden nap lejjebb bomlik egy kicsit, akárcsak a világ legtöbb országának társadalmi és gazdasági szövete"

A térségbeli szovjet hatalmat védő berlini falhoz hasonlítja az USA "arab falát", vagy "petrodollár-falát", ami a szemünk láttára omlik össze.

"ez a "fal" része volt a szélesebb rendszernek, amit Washington épített fel, hogy fenntartsa (US A dollárban) kivételezett hozzáférését a térség olajforrásaihoz és védelmezze Izrael érdekeit."

"tehát a Müncheni Biztonsági Konferencián a berlini fallal való összehasonlítást alaposabban átgondolva a német kancellár asszony ezzel a kérdéssel fordulhatott volna szomszédjához, Hillary Clinton USA külügyminiszterhez: "Nem gondolja, hogy a jelen események Tunéziában és Egyiptomban korai jelei azon rezsimek bukásának, melyek fennmaradásukhoz Washingtonra vannak utalva? És hogy ez rohamosan összeomlaszthatja a rendszert, amelyet évtizedekkel ezelőtt építettek ki az Egyesült Államok olajellátása céljából? Ezáltal összeomlasztva a globális olajszámlázási rendszert és abban a dollár központi szerepét[7] ? Miközben a müncheni biztonsági konferencia résztvevői hirtelen ráébredhettek volna, hogy végre valami komoly dolgot tárgyalnak meg, [8] , Angela Merkel hozzátehette volna: És mi lesz Izraellel? Nem gondolja, hogy a "fal" leomlása miatt nagyon gyorsan újra kell gondolni az egész térségbeli USA-Izrael politikát [9] ?"

Sajnos a konferencián ez a kérdés nem hangzott el...

Franck Biancheri  új könyve: "Világválság:  az út az Azután világába - Európa és a világ a 2010-2020 közötti évtizedben"

"A világ által az utóbbi két év során megtapasztalt pénzügyi és  gazdasági válság  az 1945 után kialakított világrend végét jelzi. 1989-ben összeomlott ennek "szovjet oszlopa", most pedig szemtanúi vagyunk a "nyugati oszlop" gyorsuló lebomlásának, az Egyesült Államokkal a szétesés központjában.
Miután két évtizedig éltünk a "végetért történelem" mítoszában,  melyben a Nyugati Tábor az egész világra van kényszerítve, szinte lehetetlen elképzelni "a világot AZUTÁN",  melyben  a tendenciákat nem Washington, vagy a Wall Street szabja meg, ahol az Anglo-Amerikai nem feltétlenül jelent "modernt" és ahol a dollár már nem király többé. "
A könyv kivonata: "Az évtized első felét nagyrészt a világ geopolitikai széthullása jellemzi "


Hogy ennek az egésznek a fele sem tréfa és az arab rezsimbukások mellett a minapi wisconsini (USA, Közép-Nyugat, hagyományosan stabil, békés vidék!) "lázongások" hírei után már a brit kormány NÉPFELKELÉSTŐL  való félelmei is jelzik!!!

Jövőnk.info: Zavargásokra és általános munkabeszüntetésekre készülnek Londonban

Az arab világban zajló folyamatok, és az euró-zóna megmentésére létrehozott pénzügyi alap újabb megszorításokat vont maga után az angol kormány részéről is, ami egyre fokozódó unió-ellenes hangulatot váltott ki az angliai munkásság körében. (...)

Fokozott rendőri erők védik a kormányhivatalt és további egységeket tartanak készenlétben Londonban, hogy a kormány által a népre kirótt megszorítások elleni tömeges felvonulások ne fokozódhassanak népfelkeléssé.
Nagy-Britannia fő szakszervezetének vezetője példátlan társadalmi harcokra és a „jóléti állam” modelljének összeomlására figyelmeztetett. Az ország rendőrségi vezetői már hónapok óta készülnek a kormány megszorítási intézkedései által kiváltott társadalmi zavarokra, és a hatóságok különös figyelmet fordítanak a fontosabb létesítmények, mint például a metróhálózat és az energiaközpontok védelmére. Szállítási menedzsereket és egyes börtönfőnököket is bevontak az országos akcióba, hogy az esetleges zavargásokat azonnal kezelni tudják. Több ezer börtön, iskola, kórház, vasútállomás, buszgarázs és energialétesítmény munkásait tartják fokozott megfigyelés alatt, különös tekintettel azokra a helyekre, ahol a fegyveres erők körében működő szakszervezetek tagjai bármilyen tevékenységet folytatnak.

* Az egyik fő hiányosság, hogy a Biancheri-csapat úgy tűnik, nem tud az olajcsúcsról, legalábbis soha nem említette. Az USA dominanciájának megszűnése utáni újjjáalakuló világrendben "felemelkedő hatalmakat" vízionál, tehát ez nem "geddonista", "Olduvai-elmélet" talaján álló felfogás, mint az enyém, amelyben az összes létező és potenciális hatalom visszahanyatlik a modern kor alatti szintre és az erőforrásbőségen alapuló komplex, modern társadalom örökre végetér.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez igen!
Kezd szépen kirajzolódni világszerte a hatalom válasza a változásra (amit sokan válságnak hisznek): növelik a terrort.

Eközben az is kirajzolódik, hogy miképpen válhatunk veszteseivé a változásnak: a jövedelem nélkül maradó emberek tömegei lesznek képtelenek a mindennapi alapszükségletek kielégítésére és egyre kevésbé számíthatnak majd a megszokott szociális hálóra.

Hol írtál a GEAB-ról minősítést? Hivatkoztál rájuk eleget, de nem emlékszem ilyesmire.

Üdv
Batka

Névtelen írta...

Köszönöm a kiegészítéseket!
Batka