2010. október 11.

Na, ezt nem gondoltam... - mondta a bácsi a repülőn

Először is minden OV-izmussal kapcsolatos aggodalmam ellenére helyeslem a vörösiszapkatasztrófa kezelésének módját és az utóbbi intézkedéseket. Látszik, hogy szerencsére miniszterelnökünk nem felejtette el kormányozni tudását, vezetői képességei megkülönböztetik Gyurcsánytól, akit csak a hatalom érdekelt, a kormányzás soha.

De vegyük észre, hogy - ne vegyétek cinizmusnak - OV-nak "szerencséje" is van az esettel, mert a kezébe adott egy lehetőséget az oligarchák cégeinek állami ellenőrzés alá vonására, ami ki tudja, mire lesz még jó!
Vessük ezt össze az orosz eseményekkel, ahol szintén volt állami vagyont bagóért zűrösen maguknak privatizáló oligarchákat lehetett móresre tanítani, most nem belemenve (de a jövőben itt terveim szerint igen...), hogy mennyire a maga ura Putyin és mennyire volt porhintés a SZU "összeomlása".
A mai napig a kétharmados orbánista rezsim minden példátlan hatalma, kényelmes szavazógépe, sőt alkotmánymódosítógépe ellenére a hazai oligarchákkal azért nagyon is számolnia kellett a Nemzeti Együttműködés Urának.
Most az erőviszonyok, játékszabályok, a pakliban levő lehetőségek egy kicsit megváltoztak OV javára, ami viszont az oligarcha oldalon is keményebbé teheti a játékstílust. Most már nagyon is praktikus okból kell a királyi magánhadsereg, mert a ma milliárdos, holnap talán börtönlakó perspektívájú nagykutyák esetleg nem haboznak moszkvai bolti eladókkal tárgyalni...

Közben, mint már korábban is említettem, tovább szorul a hurok a Legnagyobb Vadak nyakán, most éppen Demszky kerül egyre közelebb a terítékhez.A Gyurcsány-csapatba tartozó MAL vezér letartóztatásával együtt ez a hír is egyre jobban megvilágítja, mire is célzott OV a "Sitt Urak, sitt!" megjegyzéssel a parlamentben.
Ez nagyon nem tűnik véletlenek sorozatának, bár a mostani törvénymódosításhoz alkalmat adó balesetért OV-t gyanúsítani, mint közben egy Mandiner-fórumon tette az egyik kommentelő, szerintem marhaság. Egyszerűen a tragédia hihetetlen módon elősegítette egy olyan eszköz kézbevételét a miniszterelnök számára, amire talán még ő se gondolt, mint a bácsi a repülőn arra, hogy ez még a nyakába is folyik. OV-t sokkal előnyösebb helyzetben érte a váratlan lehetőség (még egyszer: engem is megrendít az áldozatok sorsa), mert ő ugyan gondolta, hogy rács mögé akarja juttatni a Gyurcsánnyal fémjelzett oligarcha-kör nemegy tagját, de azt talán nem gondolta, hogy ehhez ilyen hamar ilyen további lehetőség kerülhet a kezébe.
Hogy egyből felfogta, mire lehet ez még jó, azt jelzi a szakértők által fanyalgással fogadott technikai megoldás, hogy a dolog a honvédelmi törvénybe lett besuvasztva. Szerintem nem véletlenül, itt nem a jogszabálygyártás eleganciája számított...

Oligarchák mindig voltak és lesznek, a társadalom hierarchikus, de most adódik egy jó eszköz egy részük személyében való lecseréléséhez, az OV-hez nem, vagy nem eléggé lojális ligában, illetve a saját tábor oligarchái felé is egy hasznos fegyelmezőeszközt kapott a kezébe. Nem olvastam a törvényt, hogy ez csak katasztrófákra alkalmazható, vagy kiterjeszthető majd másra is, de a mancs az ajtóban van.

Nem kérdés, hogy helyeslem, ha Gyurcsány, Demszky és barátaik rács mögé kerülnek, az oligarchákat megtörni képes királyi hatalom létrejöttét is szívbaj nélkül helyeselném, ha tisztán látnám, hogy uralkodónk nemzeti elkötelezettsége makulátlan és a korai Soros-féle kapcsolatok már semmit nem számítanak.
Sok területen teszi diktátorunk a globális összeomlásban a nemzetmentéshez szükséges helyes kezdőlépéseket, gondolkodásának felfedett irányai biztatóak, csak ezt most még nagyon beárnyékolják a gyomorfelforgató személyzeti döntések, (pl. Lázár), a Tom Lantos Intézet provokációja és családi, személyi kapcsolatainak cionistagyanús elemei, vagy ilyenek rémlátomásai.

Azt elég régóta tekintem magától értetődőnek, hogy a "demokrácia" LÁTSZATÁT színháziasan előadó berendezkedés az erőforrásbőség velejárója és annak végeztével törvényszerűen eltűnik.
Tehát a királyság (koronával, vagy anélkül) elkerülhetetlen.

Még egy észrevétel a katasztrófa kapcsán:
Egy, az ártéri gazdálkodásról írt műveiről ismert barátom mindig hangoztatja, hogy az emberi hatásra egyre nagyobb, pl. tiszai árvizeket kizárólag a modern, komplex szervezettségű, erőforrásban bővelkedő társadalom képes a hagyományos folyószabályozás keretei között elhárítani. Ez a lehetőség a komplex társadalom erőforráshiány miatti bukása után (helyesebben annak folyamatában) már nem fog rendelkezésünkre állni. A LATOC fórumán a vörösiszapkatasztrófa topikban mutatott rá nagyon helyesen Northern Farmer, hogy az elhárításon 4000 ember és 300 munkagép dolgozik. Szerinte az összeomlás után semmilyen hasonló akcióra nem lesz már lehetőség, pl. azért sem, mert a ma már csak alig toldott-foldott (példájában montreáli) hidakon az összeomlás után már nem lehet majd eljuttatni a munkagépeket sem, ahogy mást sem egy ilyen katasztrófa színhelyére. A szerencsés túlélők elmenekülnek majd és kész...

A modern infrastruktúra oroszlánrésze az erőforrás-, kiemelten olajbőség korában jött létre és már évek óta nincs elegendő forrás a megfelelő karbantartásához, amit elfed az új létesítmények (pl. autópályák) építése.
Valójában magunk alatt szedjük fel a Bábel Tornya tégláit a felfelé építkezéshez.

Egy alacsonyabb tehchnológiai szinten azonban a hazát, az embereket meg kell menteni, ehhez a királyság, az erős központi hatalom tulajdonképpen nélkülözhetetlen eszköz, csak tudnám már, hogy bízhatunk a mai vezetőnkben, illetve ne látnánk annyi kontraszelektív döntést és annyi ostoba gőgöt, pl. a felvidéki magyar nép leváltására kész Kövér Verőlegény László előadásában, aki nem hajlandó a Híd vezetőivel találkozni. Meg ne tűnne úgy, hogy a "Hányat fialt a koca" esetét eredményező merev parancsuralmi rendszer alakul ki, amiben nem hasznosulhat a  több szem többet lát elve. (helyben a helyi szem)

8 megjegyzés:

Intuitív írta...

A Híd vezetőivel én sem találkoznék (igaz, ők se velem), mert nem tudok jó szemmel nézni egy ilyen keverék pártra. Egy ilyen párt léte csak elősegíti a felvidéki magyarok beolvadását a szlávok közé.. Persze ettől eltekintve a másik pártot sem tartom egy angyalnak, sőt egyik politikai pártot sem (sehol e kerek világon). Szerintem a zsidesz valamilyen szinten az ottani magyar, politikamentes szervezeteket kellene támogassa.

Bobkó Csaba írta...

Elvileg a politikának kell a társadalom érdekeit képviselnie és nem a politikus uraknak kéne a népet igazítania az ő magas elvárásaikhoz. Természetesen ezzel nem vonom kétségbe, hogy szükség van vezetésre, iránymutatásra.

Konkrétan a felvidéki magyarok esetén nem úgy volt, hogy a magyarok/kettős identitásúak egy percig se akartak ilyen pártot, amely nem a többséggel szembenállásra helyezi a hangsúlyt, hanem az ottani, magyarul is tudó népesség régebbi lelki igényébe sikerült jól beletalálnia Bugáréknak, gondolom, nacionalista szlovák kormányzati pénzzel jól megtámogatva.

Az anyaországi kormányzatnak meg sürgősen el kell felejtenie, hogy ő válogathatja ki, hogy odaát ki a magyar és ki tűnjön a fenébe, mert nem a Fidesznek tetsző pártra szavaz. Itt a határon túli magyarság/részben magyarság/többek között magyarság a kabát és az anyaországi politikus a gomb. Ilyenkor a kormánynak és a csonkaországi nemzetpolitikának kell alkalmazkodnia, józannak és okosnak lennie, nem Hitlerként megparancsolni a sztálingrádi seregnek, hogy egy tapodtat se vissza. A ma megkjmélt sereg holnap még harcolhat a hazáért, bár ez a militarista hasonlat pont nem illik ide, hiszen a kettős identitás arról is szól, hogy az ember élete elsősorban a békés megélhetésről szól, az emberek nem akarnak szent ügyek harcosai lenni. A magyarság megóvható, de nem a kövéri(orbáni) kevélységgel.
Más téren Orbán nem is rosszul teszi a dolgát, és ez most nem bejegyzésem főtémája. Talán egyszer foglalkozni kellene vele, mire is jó a nemzeti identitás.

Nem tartom a Fideszt "zsidesznek", a tagok és káderek többségét nem, a kérdés annyiban merül fel, hogy egyrészt ott vanak a csúcsmamelukok között a gátlástalan cionizmus-szolgák, mint Rogán, vagy Lázár (bár utóbbinál nem vagyok benne biztos, hogy nem magukfajta) és a nagy homály az Orbán-család körül van még e téren.
Természetesen a származás nem perdöntő, sok tisztességes zsidó szerző tanít minket a cionizmus, judaizmus emberellenes voltára, csak ez a család még nagyon nemrég keltett gyanút. OV előtt a bizonyítás lehetősége, hogy a hazát kívánja uralkodásával szolgálni.

Intuitív írta...

tényleg nem ez a bejegyzés fő témája, de én azt látom, hogy pl. a vegyes házasságokból mindig az idegen jön ki jól. Még Csíkszeredában is, ahol kb 80%-os magyar többség van, magyar apának és román anyának román gyereke lesz. Magyar nevű, román gyereke... Szóval ez a látszólagos barátkozás nekünk káros. Ez persze nem azt jelenti, hogy utálom a gyarmatosítókat, csak nem jó annyira összeborulni velük.

Bobkó Csaba írta...

Én külföldön élek, a feleségem lengyel...
Tehát a véleményem nem elfogulatlan.
Egyébként az apám egy kétnyelvű magyar-tót faluban nőtt fel. Nagyanyámmal elég gyakran beszéltek tótul gyerekkoromban, de nem értettem belőle semmit.
Az asszimiláció folyamatait érdmes lenne alaposan végiggondolni. Egy ilyen világvégés blogon talán az egyik fő szempont, hogy a nagy olvasztótégelyek, a nagyvárosok mai formájukban halálra vannak ítélve és az erőszakos állami asszimiláció eszközei, a modern állami közoktatás, az állami nyelvű tömegkommunikáció és az állam óriási foglalkoztató szerepe szintén fenntarthatatlan. Az összeomlást túlélők zöme földműves lesz idővel és földműveseket nem olyan könnyű asszimilálni, illetve ott már az "antik" életrevalósági modellek jönnek elő. (paraszt- sok gyerek -természetes életfelfogás, stb)
A nagy összeomlás megszüntetheti a mai határon túli magyar tömbök nagy részét is, pl. többségi nagyvárosokból kiáramló panelprolik települnek be, de idővel a medence közepén élő magyarság talán újra integrálhatja az egész történelmi magyar területet.
Majd meglátják, akik meg, a mi problémánk most a közvetlen túlélés. Ahhoz érdemes lenne a Híddal is beszélni...

Névtelen írta...

+1
...mondhatnám, de a Híd ügyében nem értek egyet.
Markáns nemzetpolitika megjelenítésére van szükség, ahogy Erdélyben is készülődik.
Kétségtelenül Felvidék van a leginkább előrehaladott állapotban az asszimiláció terén, de a Híd-féle koncepció behódolás.
Természetesen tenni az asszimiláció ellen kényelmetlen. Ezért szavaztak az asszimiláns választópolgárok a Híd-ra, mert kényelmes alibit kínál nekik.

A magyar nemzetpolitikának nem a kényelmes választói attitűdöt kell kiszolgálnia, hanem a maga útján kell járnia.
Így ezt inkább erényként írom jóvá Orbánéknak. Kövér persze probléma, de együtt kell élni vele.

Kár volt egyébként ezt az utolsó bekezdést hozzáírnod, inkább új posztba mehetett volna, mert elviszi a figyelmet a lényegi részről.
Például arról, hogy még meg sem kezdődött (?) az összeomlás, máris csak az ereje végső megfeszítésével volt képes a Honvédség például helikopteres támogatást nyújtani.
A hét helikopterből egy áll, javításra várva, a többinek egyharmadát (!) foglalta le a katasztrófaelhárítás.
Üdv
Batka

u.i.: Hol van a LATOC-on a vörösiszap-topik?

Bobkó Csaba írta...

Nem találom, a LATOC fórumát új szolgáltatóra vitték át. A lényeg ez volt, meg az, hogy az ottani közönség tudja, sok ilyenre kell felkészülni és az államok egyre kevesebet fognak tudni tenni.

Névtelen írta...

T Urak, kedves Bobko Csaba!

(Elnezest az ekezetek hianya miatt, a vilagnak ezen a pontjan nincs ekezet a billentyuzeten.)

Velemenyed azert erdekes a szamomra, mert nem a hataron belulrol szemleled az esemenyeket, tehat van egyfajta tavolsagtartas es azaltal egy masik perspektivara lehetoseged.

Szamomra is az a kerdes, hogy OV mit szeretne es mi lesz abbol. A politikai es gazdasagi tamogatasert fizetni kell, elsosorban azoknak az oligarhaknak akiket most megregulaznak, vagy szeretnenek. A kerdes a kovetkezo ami valaszra var es ez a valasz donti el majd a Mo viszonyokat, valamint a kulfold viszonyulasat is.

Az oligarhiaval (most a jobb oldalhoz kotodo) valo megegyezes termeszetesen megtortent. Ez a kotodes meggyozodesbol es gazdasagi erdekbol all ossze. A mostani oligarhia a kialakulo gazdasagi vakumot fogja betolteni igy profitot generalni a maga szamara, amibol visszacsurgat annak akitol a lehetoseget kapta, eddig semmi meglepo mert ugye amiota vilad a vilag ez igy van. OV most probal gyeplot dobni a gazdasagi elit nyakaba, mostameg meg nem indult be a teljes vagta es a csiko meg nem kifejlett teliver.
A mostani nagyvallalkozo jeloltek viszont ugyelni probalnak a kenyes egyensulyra, ha tehat regulazo eszkozoket kenyszeritenek rajuk, akkor nalukis gyulnek majd a felvetelek, esetleges kompromittalo levelek, kulhoni szamlakon levo penzek, stb amivel a nemes es korrekt egyuttmukodesben mindenkihasonlo sullyalul le a targyaloasztal melle.

Ha a megallapodas fair es mindket fel kello erot es "bizalmat" erez, akkor rendben mennek a dolgok. A gazdasagi lobby es politikai szereplok szeretik es tamogatjak egymast, egymas celjait. A kiralysag is addig lesz jo a kozember szamara, amig a foldesurak a megfelelo mennyisegu krumplit odaadjak a zsellereknek. Zsellerbol pedig nem lesz foldesur, csak ha elveszi annak lanyat, vagy a kiralylanyt.

Osszegezve:

Ay uj Mo gazdasagi rend nem alapulhat mason mint konszenzuson (termeszetesen vannak meg szereplok, orszaghataron belul es kivul akikkel meg kell allapodni es nem a kulhoni magyarokrol van szo), Az kulhoni gazdasagi erok nem mennek bele egy eros allamba, kiralysagba azt tiporni es gancsolni fogjak, szerintem nem is engedik letrejonni. Az ok egyszeru, a modellnek nem szaban peldaertekunek lenni, vagyis nem mukodhet. OV a tervet, barmi legyen is az mnem tudja 4 ev alatt megvalositani, ez a ciklus csak az alapozasra eleg. Nyernie kell meg 1 de inkabb 2 ciklust. Barmilyen jellegu gazdasagi es allamigazgatasi atalakulasnak alcazott allamberendezkedesi atalakulas hoszabb idot vesz igenybe.

Ha ezt Europa engedi, akkor csak azert teszi, hogy kiserleti malaca legyen egy kis es gyenge tarsadalom, jelentos gazdasagi suly nelkul arra, hogy mi lehet a strategiai valasz a kinai redszerre, most hogy az USA elveszti katonai es gazdasagi befolyasat es a BRIC vilagrend jon a kovetkezo evtizedekre.

Orommel olvasnam reflexiod a fentiekre es elnezest, hogy megjegyzesnek hosszu lett a szoveg.

Bobkó Csaba írta...

Az egy hihetetlen történelmi szerencséje OV-nak, hogy ezzel az egyeduralomra törő (de az országnak, nemzetnek épp a mai körülmények között hasznos) alkatával pont elcsípte a modern globális világrend összeomlását. Az erőforráshiány, kiemelten először az olajhiány, aztán minden más olyan gyorsan válhat olyan súlyossá, hogy már simán belefér az én helyzetfelmérésembe, hogy egyrészt egyetlen négyéves ciklus végére se fogunk ráismerni a világra, tehát "Európa" vagy bárki nem fogja megakadályozni az orbáni királyságépítést (úgy értem, ettől még rossz esetben vallhat kudarcot), mert világszerte hasonló tendenciák indulnak be törvényszerűen. A globális birodalom és egyes túl nagy országok szétdarabolódása elkerülhetetlen, nem hiszem, hogy csak az USA hanyatlik le és a BRIC-hatalmak álnek majd, mint hal a vízben. Ha az USA bukik, a fogyasztói szemét exportjából "megerősödött" Kjnára is káosz, éhínség, polgárháború vár, mert történelmi mércével 5 perc "fejlődésért" elvágta maga alatt a fát, pl. ökológiailag. Persze régebb óta pusztul Kína is, valójában ott is az egyetlen nyugati rablókapitalista modell működik legalább az ópiumháborúk óta.

Hogy a földesúr adja a krumplit a zsellérnek, az nem biztos. Egykor is a cselédek, jobbágyok termelték meg a földesúr által megevett krumplit is, de eleve az árutermelő nahgybirtok, a másodiknak nevezett első jobbágyság, a majorságok cselédsége és a zsellértömeg a létrontó, öngyilkos világkapitalizmus hazai formájának (befelé gyarmatosítás) volt a káros következménye.
Nem tudom, hogy mai roncsolt társadalmunk, amelyben már falun is megszűnt az élelelmtermelés, csak ipari nyersanyagtermelés folyik, hogyan térhetne vissza valamilyen önfenntartó gazdálkodási módra, amiben a többség részt vesz az élelemtermelésben.

Ajánlott olvasmány ehhez (sajnos nem a kiúthoz, csak a sötét helyzetképhez):

http://ffek.hu/blog/molnar_geza/tevedesek_vegjateka_i_resz_messzeringo_gyermekkorom_vilaga

http://ffek.hu/blog/molnar_geza/tevesdesek_vegjateka_ii_resz_emberek_es_rendszerek_0

http://ffek.hu/blog/molnar_geza/tevedesek_vegjateka_iii_resz_tevhitek_es_tevedesek