2009. május 27.

Meneküljön, aki tud!

Az alábbi is az újhelyi városi honlap vitafórumán való Robin Hood-kodásom része.

A városi honlap hírrovatában szerepelt:

"Az önkormányzat küzd a munkahelyek megtartásáért
Az elmúlt 1-2 évben azt tapasztalta a város önkormányzata, hogy sok lakos elköltözött Sátoraljaújhelyből közelebbi vagy távolabbi településekre de úgy, hogy a munkahelyüket megtartották Sátoraljaújhelyen.

Szamosvölgyi Péter polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez mindenkinek joga és lehetősége, de a város erőn felüli küzdelmet folytat a munkahelyek fenntartásáért. A polgármester hozzátette, hogy annak, aki elköltözik, annak a személye utáni normatív támogatás nem jön be Sátoraljaújhelyre, hanem az új település önkormányzata kapja. Szamosvölgyi Péter hangsúlyozta, hogy neki Sátoraljaújhely város polgármestereként a sátoraljaújhelyiek érdekeit kell képviselnie.

A csökkenő normatíva ugyanakkor veszélyt is jelenthet, mert ez kevesebb munkahelyet, kevesebb fejlesztését okozhat. Ezek miatt a polgármester arra kéri a költözni szándékozókat, hogy fontolják meg, hogy az új munkahelyük az új településen legyen, mert ezzel a pénzt viszi oda és egy munkahelyet vesz el az újhelyiektől."


Esetleg pályázhatna a város a Verbőczy Program keretében a bitang, rebellis kiköltözők röghöz kötéséért!

Az egész ügy nagyon jól megvilágítja, hogy egész gazdaságunk, berendezkedésünk a feje tetején áll, a farok csóválja a kutyát. A polgármesteri bejelentés hihetetlen szellemi színvonalat tükröző és abszurd humort képviselő jellegén túl nyilvánvaló, hogy az egész város és térség gazdaságát lényegében az állami újraelosztási szektor tartja életben. Még egyszer, eltekintve attól, hogy okos környékbeli polgármesterek ezek után hasonló felhívást adhatnának ki az esetleg náluk dolgozó újhelyi lakosokhoz, hogy takarodjanak "haza" munkahelyet keresni, el lehet gondolkodni azon, hogy egyrészt egykor a gazdaság alulról felfelé épült fel és nem valami "fejkvótából" meg hasonló égimannnákból kellett megélni vidéken, másrészt, hogy mi lesz, ha nem hull majd többé a manna. (államcsőd, globális pénzügyi összeomlás, bármi.)
Józan ésszel ilyen kilátások mellett éppen biztatni kellene az embereket, hogy fontolják meg minél nagyobb számban az elnéptelenedett, kiürült, cigányok martalékául odahagyott falvakba való visszatelepülést (ahonnan nagyszüleik, szüleik, vagy ők esetleg eljöttek), kitelepülést, ahol kialakíthatnak egy egyelőre kétlaki életformát. Tehát ha lehet, megtartva eddigi munkahelyüket (amíg létezik...), közben pedig elkezdve valamilyen kertészkedést, földművelést, állattartást. Idővel a mai városi munkahelyek zöme megszűnik, a modern fogyasztói társadalom halálra van ítélve. A polgármester emlékeztet nyújorki kollégájára, aki a WTC tornyok katasztrófája idején "nyugtatta" a bentlevőket, maradjanak ott, a tűzoltók majd értük mennek. Aki nem hallgatott rá, egész magasról is időben legyalogolhatott, máig él, aki hallgatott a jótanácsra, annak ma emlékműve van.

Időnként jobb nem a polgármesterre hallgatni...

Nincsenek megjegyzések: