2009. május 19.

Kik keverik a lapokat

sokatmondó cikk:

Index: Bajnai kisfiús mosolya


"Több, egymástól független forrásból is úgy értesültünk, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke februárban egy magánlevelet írt Gyurcsány Ferencnek. Simor ebben arra szólította fel a kormányfőt, hogy haladéktalanul mondjon le."

"Ahogy Bajnai egyre tehetetlenebbnek érezte Gyurcsányt, úgy válhatott egyre fontosabbá Simor András mint igazodási pont, mint a politikai szerepvállalás legitimációja. Simor – ahogy Bajnai erről az Indexnek is beszélt [3] – nemcsak főnöke volt három évig a 90-es években, hanem a mai napig tartó jó viszony van köztük. Ezt volt aki kifejezetten egy apa-fiú kapcsolathoz hasonlította. (Bajnai ezt a hasonlatot az Indexnek visszautasította.)"

"Simor információink szerint jó viszonyban van Oszkó Péter pénzügyminiszterrel is, aki Simor beosztottja volt, majd követte Simort a Deloitte Magyarország nevű könyvvizsgáló élén. Ennek a három embernek a szövetsége, amelyben Simor a legerősebb tekintély, fontos mozgatója a mostani válságkezelésnek. Oszkó a viszonyukat firtató kérdésünkre azt mondta, [4] hogy általában sokat ad Simor véleményére, és vele is egyeztetett, mielőtt elfogadta a pénzügyminiszteri felkérést.
Ötödik a szupercsapatban

Bajnai Gordon a CA-IB-nál lett nagyon fontos ember. Ez a cég a 90-es években meghatározó szerepet kapott a magyar gazdaság alakításában, akkori működésük hatása a mai napig jelentős. Tanácsadóként olyan cégek privatizációjában vett részt, mint a Mol, az OTP, a Richter vagy a Rába. Dolgoztak az első mobiltelefon-hálózatok tenderén és a kereskedelmi tévék és rádiók frekvenciához juttatásán is. A CA-IB hol az állam, hol a vevők tanácsadójaként jelent meg az ország szempontjából döntő fontosságú privatizációk alkalmával."


"A CA-IB-nak fénykorában és feloszlása után is legendás híre volt a magyar üzleti életben. Bajnait Küllői Péter vitte a céghez, aki korábban saját cégénél, az előbb Creditumnak majd Eurocorpnak nevezett tanácsadónál alkalmazta. Küllői cégeinél dolgozott egy ideig Gyurcsány Ferenc is, aki az Altus megalapításának kedvéért váltott. Gyurcsány is megpróbálta új vállalkozásához hívni Bajnait, ő azonban nem ment a későbbi kormányfővel. Bajnai lojalitása Küllői iránt akkoriban megkérdőjelezhetetlen volt.

A CA-IB legfontosabb munkatársai mind fényes karriert futottak be. A csoport öt meghatározó embere a következők voltak: Simor András, az első főnök, a mostani MNB-elnök. Lantos Csaba, aki később az OTP második embere volt, most többek között Heti Válasz tulajdonosa. Nobilis Kristóf, aki ingatlanokból és sajtóból álló cégcsoportok tulajdonosa. Küllői Péter, aki Angliában futott be banki karriert, és hazatérte óta elsősorban jótékonykodással foglalkozik. A csoport ötödik, a nagyok közül legkevesebbet kereső tagja Bajnai Gordon volt."

------------------------------------------------------------------------------


Furcsa, hogy az Index leközli ezt így. Nem is kell a sorok közt olvasni, hogy gyakorlatilag a globalizáció helyi helytartója a nemzeti bank elnöke, hogy a miniszterelnököket sorban ez a kör választja ki, méghozzá a saját helytartói csapatából, amelynek legfőbb feladata a nemzeti vagyon elkótyavetyélése volt privatizáció címszóval.

Kimondottan vérszegény az a kritika, ami a nemzeti bankot azért bírálja, hogy nincs alárendelve a magyar országgyűlésnek, mert "független", valójában a kormány és az országgyűlés van alárendelve a "nemzeti" bank elnökének, az uzsoracivilizáció helyi helytartójának.

Nem meglepő, hogy a fidesz-közeli Heti Válasz tulaja is e körből kerül ki, nyilvánvaló, hogy a terv szerint a következő választáson a globalizáció elhasználódott "A" csapatát a globalizáció friss "B" csapatának kellene váltania. Ebbe a jól kifőzött globalista levesbe köp bele a Jobbik, még ha bizonyára vannak is benne ügynökök.
így már értjük, miért nem közlik le az elvileg "jobboldali" TV-k sem a Jobbik kampányhirdetését.

Magyarország a magyaroké!!! (volt...)
Lesz is?

2 megjegyzés:

szd írta...

Kimondottan vérszegény az a kritika, ami a nemzeti bankot azért bírálja, hogy nincs alárendelve a magyar országgyűlésnek, mert "független"Valószínűleg a kritika Drábiktól ered, aki szerintem jogosan kritizálja az alkotmányos berendezkedést, amiért a Nemzeti Bank nincs alárendelve a kormánynak. Ő a kormányt említi a könyveiben és nem az országgyűlést, holott szerintem ha már a legitimáció mellett érvelünk, akkor jobb választás az OGY.

Ez a kritika szerintem azért vérszegény, mert egyrészt kétharmaddal kivitelezhető lenne a kormány alá rendelés, amire már lett volna lehetőség a Horn-kormány alatt, vagy lenne lehetőség egy esetleges új kétharmados fideszes többségű OGY esetén. Másrészt több módja is lehet az MNB ellenőrzésének, elvégezhetné az ÁSZ és az OGY, utóbbinak évente beszámolhatna a tevékenységéről. Angela Merkel tovább megy: neokonoktól szokatlan euroszkeptikus módon felveti, hogy a gazdasági válsággal együtt járó protekcionista törekvések erősödése miatt célszerű lenne az EU tagállamoknak pénzügyi alkotmányt kidolgozni. Nesze neked Monetáris Unió... Persze a dolgok gyökeresen más irányban folynak, ma olvastam a Nemzetben, hogy, költséghatékonyságra hivatkozva, az MNB és a PSZÁF összevonására készülnek.

A globalizáció elhasználódott "A" csapatát a globalizáció friss "B" csapatának kellene váltania.Ha a Fideszen belül a neokon szárny - Kósa, Navracsics, Tarlós, Stumpf, akik egyébként sikertelen kísérletet terveztek Orbán pártelnöki székből való eltávolítására (belső infó) - kerül túlsúlyba, akkor el tudom képzelni. Azért jó, hogy a párt kiküldi a neokonjainak egy jelentős részét Brüsszelbe, talán így kevesebb idejük marad itthon az érdemi válságkezelésre...

A Jobbikot a Fidesz magára nézve veszélyesnek tartja, mert szavazatokat von el tőle. A Gallup és a Szonda Ipsos szerint is a Jobbik kerülne be harmadikként az EP-be, nem pedig a bonsai törpepártok. Jelenleg még az SZDSZ-ből kiábrándultak és a fővárosi biciklis szubkultúrák által létrehozott LMP-nek is nagyobb a népszerűsége, mint az MDF-nek vagy az SZDSZ-nek. Szerencsés a Jobbik, mert stabil szavazóbázisa van, amit a válsággal együtt járó etnikai konfliktusok és indulatok éleződése csak növel, talált egy szalonképes magasiskolás arcot a listájának élére, a ferencvárosi időközin pedig kiderült, hogy a Jobbik-szavazók döntő részének nincs másodlagos pártpreferenciája. Hogy miért érdeke az MSZP-nek a Jobbik támogatása? Talán mert nem olyan megalapozatlan a félelme a kétharmadtól és a mentelmi jogok felfüggesztésétől...

Do-Mi írta...

*****