2008. november 18.

Az USA lesz a Gazprom legvidámabb barakkja???

Az alábbit vendégszerzőként küldtem a Jobbklikknek, remélem, leközlik.
Igaz, ennek esélye némileg csökkent, miután kizártak onnan...
-------------------------------------------------------------------

Gratulálok, fideszes külpol-csapat, kiemelten Németh Zsolt elvtárs!
A legutóbbi klikkbejegyzésben (A Gazprom Amerikába kacsintgat) belengetett orosz terv zseniális, bár egyébként bizonyára kivitelezhetetlen.
Amennyiben meg tudnák valósítani, és ehhez az USA egyértelműen partner lenne, tekintettel az összeomlás előtt álló hazai földgázkitermelésükre, a hazai atlantisták bambán bámulhatnának kifelé a fejükből.
Ugyanis az oroszoknak ezzel sikerülne szembeállítania Európát Amerikával (az USÁ-val), az USA egy csapásra beszüntetné retorikáját az oroszok energia-erőpolitikájáról, abbahagyná az uszítást a Nabucco-ügyben és igyekezne minél több importgázt elhappolni nyugat-európai "szövetségeseitől".
így jár az, aki a nemzeti érdeket pillanatnyi, hetente változó külső nagyhatalmi manőverek feltétlen kiszolgálásának rendeli alá.
Mint Szakasvili legjobb hazai tanítványa, akinek csatlósországát kifacsart citromként dobták el az amik, amint teljesítette tesztbábui feladatát. Kidugták a póznán, mint egy kalapot, az ellenség rálőtt, eltalálta, kidugója belátta, hogy nem érdemes kimásznia lövészárkából, kész. A grúzok meg építsék újjá Gorit és társait, ha jónak látják.

A gond az, hogy a világgazdasági összeomlás olyan rohamosan halad előre és olyan fokban rombolja le az oroszok mindenféle képességét, pénzügyit, logisztikait, mindent, (az USÁ-hoz és Kínához hasonlóan) hogy valószínűleg már egyik hatalom se képes semmi nagyszabásút építeni, se Déli és Északi Áramlatot, se sok gázcseppfolyósító üzemet, meg ehhez való kikötőket mindkét parton, se rakétapajzsot, semmit.

Igaz, ettől még Németh Zsolt éppúgy menekülni lesz kénytelen az országból, hiszen az orosz gázcsapok amerikai export nélkül is kiürülnek pár éven belül. Mint a viccbeli lengyel egér a szükségállapot idején a borotvapenge felett a torkával, amikor jobbra és balra ingatja a fejét:
se kolbász, se szalonna...
Ha exportál a Gazprom gázt az USÁ-ba, azért hülye országháborítók az atlantistáink, ha nem exportál, akkor azért...

Nekünk mindenképpen egy fűtetlen barakk marad, vidámság nélkül.

Arma Gedeon, alias Bobkó Csaba

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

mit bantod a jobbklikket , rohadt komcsi.

Bobkó Csaba írta...

Ez most tréfa? Mert akkor röhögök...

Névtelen írta...

Nem trefa komcsikam!
Lengyeleknel kell osztani az eszt nem itt.
Magyar vagy-e?

Bobkó Csaba írta...

Vagy elkezdesz érvelni, mi a komcsi az álláspontomban, vagy tanulok Klikktől és kimoderállak.
Nekem az atlantisták a komcsik, úgy várják az ukázt DC-ből, mint egykor az akkori komcsik Moszkvából.

sat. írta...

Kedves Csaba!
Valóba' zavarost írám le az 1. bényomásim Rúlad, mer' azok es.
De mindenképp illúzió a nyersanyagok kimerülésétül várni az embörök kibékülésit. Ellenkezőleg!
A bürokraták mög existenciálpolitikusok meg csak éledzik az ellentéteket a régi uralkodási módszereknek megfelelőn /divide..). De ettül független is:
A szomszédink egyelőre arra szoktaták, hogy könnyebb elvenni mástul, amit lehet. Mög egyébkint is elég általános hozzáállás e má' a nomadizáló kortul kezdve.
A többi stimmt.
További eredményes geopolitizálást a huzatos Köz-Euba'!
Idvezlettel
sat.

Névtelen írta...

Üdvözlet!

Néha olvasgatom az Index Peak Oil fórumát, onnan jöttem (ott nem akarok megnyilvánulni).
Lehetőségem lenne Indiában munkát vállalni. Meggazdagodni nem fogok belőle, de az a többezer éves kultúra nagyon vonzó a számomra. Életem nagy lehetőségének tartom. Azonban folyamatosan ott motoszkál a fejemben az a téma, melynek apropójából írok. Az olaj fogyásával járó következmények a kellemes éghajlatú Indiát hogyan érinthetik? Erről még senki sem beszélt (vagy csak épp nem olvastam).
Nekem valahogy az az érzésem, hogy ez az egész alaposan túl van reagálva. Hiszen mi kell ahhoz, hogy éljünk? Kizárólag csak kaja. Minden más csak a fogyasztói világ illúziója, hogy én csak akkor lehetek boldog, ha van egy nagy autóm, saját házam, nívós helyeken nyaralok, étteremben ebédelek, stb. stb. Az boldogság szerintem kizárólag az emberi kapcsolataink minőségének függvénye (leegyszerűsítve).
Humanitárius munkáról lenne szó, és nem urbanizált területen. Ezért azt sem hiszem, hogy messziről jött emberként bárki rosszallását is kiváltanám.
Van esetleg valami, amit rosszul (vagy nem) látok? Minden gondolatnak nagyon örülnék, melyeket előre is nagyon köszönök.

Bobkó Csaba írta...

Kedves sat., én az erőforráskimerüléstől nem az emberek kibékülését várom. Attól első körben, meg a másodikban és harmadikban majd jól egymás torkának esünk.
Amit hosszabb távon feltételezek, az a modern, állami bürokráciák által képviselt nacionalizmus eltűnése, ezen bürokráciák töredékükre zsugorodásával együtt. Továbbá a modern nacionalizmus és az asszimiláció legfontosabb színterei a városok, amik szintén nagyon össze fognak zsugorodni. Emberek ettől még ölhetik egymást a jövőben is, de némileg más okokból, más minta szerint.

Bobkó Csaba írta...

Kedves Tamás,
jól látod a lényeget, valóban a kaja. Nos, szerintem és sokak szerint ezzel lesz a baj, Indiában is és Magyarországon is. Mára az élelelem előálljtása olyan fokban függ egyrészt az eltűnőben levő erőforrásoktól, másrészt a modern komplex társadalomszerkezettől, de mondhatnám a pénzügyi rendszert, a hiteleket is, hogy nemsokára drámai éhínségek lesznek. India a maga túlnépesedettségével e pillanatban már kerülendő szerintem, de Mo-on is dráma lesz.
Egy tipp: próbálj Lengyelországban állást szerezni... :-)

Névtelen írta...

Köszönöm a választ! De miért lenne gond a kaja? Azt látom, hogy avokádót már nem sokáig ehetünk. Viszont:

1. 100 évvel ezelőtti módszerekkel is megtermelhető egy ember kajaszükséglete 350 nm2-en (BlackVoid)
2. Indiában a megművelt terület nagysága: 558,080 nkm2. Lakosság: 1,147,995,904 fő. (CIA factbook)
3. Ebből következik, hogy egy emberre cca. 450 nm2 megművelt terület jut jelen pillanatban, és ez még simán növelhető.
4. Hol itt a gond?

Lengyelországba menni? Nekem szimpatikus ország. :) Nem lenne kifogásom ellene, de az a baj, hogy olyan végzettségem van (informatika), amit nem szeretek (ráadásul ennek a szakmának is vannak szintjei, és az enyém 12 egy tucat). Mindenképpen valami teljesen mást szeretnék csinálni. De máshoz nem értek. Egy európai országban ez a kettő így együtt már igen jelentős hátrány...

Bobkó Csaba írta...

Lehet, hogy BlackVoid képes erre, drukkolok, hogy idővel nekem is sikerüljön, de a mai magyarok többsége elmebetegnek nézne a felvetésre is és aggódok az adaptálódóképességük miatt. Az indiaiak zöme szerényebb élethez van szokva, lehet, hogy őket kell kevésbé félteni.
De a mai rendszerről az önellátóra az átmenet a pokoli nehéz. Ha hirtelen kell, honnan jut majd mindenkinek vetőmag, vagy akár ásó is? Vagy kerítésdrót a kiosztandó kiskertek megvédéséhez (de ahhoz puskás őr is kell...)

Névtelen írta...

Nem kell mindenkinek földműveléssel foglalkoznia. Ez a szám egy átlagérték, x ember eltartásához y földterület kell, és mint látható, ez a feltétel még Indiában is bőven teljesül.
Az persze jó kérdés, hogy mivel fog foglalkozni sok ember, ha megszűnnek a munkahelyek. De ez is csak illúzió szerintem, hogy mindenkinek dolgoznia kell. Nagyon sok olyan munkahely van már most is, ami csak látszattevékenység, nagyon sok a teddideviddodahaddhűljön alkalmazott.

Élhetnénk a művészeteknek, a kultúrának. Ehhez a feltételek bőven adottak, csak az kéne hozzá, hogy ne az anyagi javak halmozása legyen az életcélunk. Nagyon sok erőforrást pocsékolunk, annak nagy hányada egyből közönséges szemét lesz.

sat. írta...

Kedves Csaba!
Nem szívest terhelem Tita jegyzetelőjit az adriai Titanik ürügyén kialakuló eszme-cserénkkel vagy vitánkkal, úgyhogy esetleg folytathatjuk az autonomista jegyzetelőmbe' is, ha válaszolni akarsz. Kösz.
Minden jóut kívánva idvez öl
Tibi
http://nacielm.blogspot.com/