2008. június 13.

Orbán Viktor képben van!

A legutóbbi bejegyzés állítása: "Az idei a fordulat éve a válság tudatosításában" teljesen beigazolódott és óhajom: "Bár az ellenzéknek is lenne ennyi esze", szerencsésen túl is teljesítődött Orbán Viktor tegnapi beszéde során!

A jövő nemcsak elkezdődött, de öles léptekkel halad is tovább, Orbán Viktornak nemcsak annyi esze volt, mint Gyurcsány Ferencnek, hanem úgy tűnik, sokkal több is.
A beszéd kemény, lényegre törő és csak a tömegdemokráciában elengedhetetlen mértékben van növekedési demagógiába csomagolva:


"A helyzet lényege két szóban összefoglalva így hangzik: nincs idő! Mondjuk ki egyenesen: a világ egy új globális gazdasági átalakulás küszöbén áll, sőt, belépett annak előszobájába. A nyakunkba szakadó gyors átalakulást az energia, a nyersanyagok és az élelmiszerek árrobbanása jelzi. Nem reménykedhetünk abban, hogy mindez átmeneti lesz, nem reménykedhetünk abban, hogy visszaáll a régi rend" - szögezte le a Fidesz elnöke, majd kijelentette: a kérdés csak az, hogy milyen gyorsan, milyen hullámokat vetve halad az átalakulás. A kőolaj ára hat év alatt hatszorosára nőtt, az utóbbi egy évben megkétszereződött, a földgáz ára vágtat, a szállítási és termelési költséget elszabadultak, az élelmiszerárak felszöktek - sorolta Orbán Viktor."

"El kell indulnunk minél hamarabb a megerősödés útján, egyébként el fognak sodorni bennünket a hatalmas mértékű világpiaci változások. Ha még időben nekilátunk, felkészülhetünk rá, s talán felkészülhetünk annyira, hogy legyen reális esélyünk komolyabb károk nélkül átvészelni a nehéz időszakot, sőt, a változásokból adódó új lehetőségek némelyikét is talán a magunk javára fordíthatjuk."

Sajnos most nincs időm alaposabban elemezni a beszédet, mert két napra elutazok, de a szöveg magáért beszél. Felfogta, képben van, kész a feladatra, hogy téynleg akár a hétvégén átvegye a tűzoltóparancsnok posztját. Biztos vagyok benne, hogy már nem töri a fejét valamilyen szakértői kormányfőn, most már saját kezébe készül venni a vészprogram irányjtását.

Bevallom őszintén, annyi Fidesz- és Orbán-ostorozás után megkönnyebbülés újra bizakodni benne!

A válságot nem lehet egyénileg túlélni, csak kollektív túlélés lehetséges, az állami szint nélkülözhetetlen a válságkezeléshez. Annak esélye, hogy erre tudatosan készülő vezető kerülhet az ország élére, most már igen nagy.
Erre vágytam régóta, ez most teljesült.

Ettől még jön a "világvége", de ez olyan, mint fegyverrel a kézben fogadni az ellenséget. Na jó, egyelőre csak ott tartunk, hogy valaki megígérte, hoz fegyvert a csata kezdetéig...

2 nap múlva visszatérek, addig is hogy látjátok ti, kedves olvasók? (Mind a 3-an... :-) )

17 megjegyzés:

Névtelen írta...

Itt a háromból az egyik:) Meghallgattam a beszédet én is és éppúgy örültem, mint te. Viszont biztos, hogy nem lesznek előrehozott választások, így az ország két évet veszít. De nem veszíthet két évet, csapdába estünk. Nem is tudom, miben lehetne reménykedni. Ha visszaérkeztél, írj majd erről, pls.

Bobkó Csaba írta...

Szia tita,

Hol dolgozol te, hogy ilyen határozottan tudod, hogy nem lesznek előrehozott választások?
A hírek szerint a Gyurcsány házaspár vidéken vesz termőföldet, gazdálkodni készülnek...
Abban lehet reménykedni, hogy amikor olyan fázisába érkezik a globális összeomlás (tartok tőle, ez az idén lesz!), hogy a vak is észreveszi, hogy miről van szó és hogy most menteni kell a menthetőt, akkor majd a tömeg fogja követelni a nemzeti egységkormányt, gondolom, előtte azért le lehet zavarni gyorsan egy választást a tárcákaránya miatt, meg ilyenek. A szadi szerintem nem jut be a parlamentbe.

Abban bízok, hogy van még a szétvert gazdaságunkban annyi tehetetlenségi erő, hogy a válság e fokán még nem döglünk éhen. Bár egyáltalán nem biztos. Amint van észnél levő kormány, sok mindent lehet tenni.

Addig is egyénileg spájzolj be sok tartós kaját most, amíg nincs felvásárlási pánik.

Névtelen írta...

Szia Csaba, jó, hogy megjöttél. Nincsenek bennfenntes infóim, ha erre gondolsz. Csak ezt találom logikisnak, bár neked drukkolok (meg magunknak) szeretném, ha előrehozott választások lennének. Viszont hogyan? A módját nem látom. SZDSZ-nek, MSZP-nek nem érdeke. Sőt. Akkor?

Összeomlás ilyen hirtelen? Valahogy nem tudom elképzelni. Lassabb folyamatnak gondolom. Egy éve olvaslak benneteket a Peak Oilben, képben vagyok. Várom a blogotokat.

Névtelen írta...

Ismered?
http://www.budapestklub.hu/

Bobkó Csaba írta...

Mit értesz az alatt, hogy "szociknak" nem érdeke? Melyik szociknak? A kevésbé exponált, vagy mezei kédereknek és vidéki szavazóknak esetleg érdeke. Sok minden fog a feje tetejére vagy éppen a talpára állni a válság miatt, pár korábbi tabu megszűnik, régi ellenségképek tevődhetnek félre túlélési ösztönből kifolyólag.

Az "összeomlás" tart. Természetesen nem állítom, hogy az idén világvége lesz. Arra számítok, hogy ahogy a brit miniszterelnök és Orbán beszél a világválságról, vagy ha bejön az előrejelzés, hogy idén ősszel csődbejutnak a legnagyobb USA nyugdíjalapok ( http://europe2020.org/spip.php?article534&lang=en ), akkor igenis már az idén megvilágosodhat a társadalom, a tömeg, a közvélemény, hogy vége a boldog békeidőknek és túlélési vészprogram kell. Biztos, hogy a megvilágosodás pánikkal jár majd, felvásárlásival, meg sokfélével. Egész üzletágak dőlhetnek be a bizalom elvesztése miatt (nyugdíj, biztosítás, tőkepiacok, sokminden).
Ezt a pánik-okozta sokkot kellene reményeim szerint a rendszer tehetetlenségi tartalékaiból túlélni, amíg nem kezdenek hatni a vészprogram első intézkedései.
Tehát nem az olaj kifogyása miatti bajról írok, hanem a fogyasztói társadalmat magától értetődőnek tekintő hit hirtelen, váratlan megszűnése miatti pánik által okozottról.

Nem kell tudatosan irányítanunk a lélegzésünket, de amint valaki felhívja erre a figyelmet és elkezdjük figyelni, elkezdhetünk akár fuldokolni is...
A példa tökéletlen, mert ott minden helyreáll, ha elfelejtjük a dolgot. Az erőforrásválságot nem lehet elfelejteni.

A Budapest Klubról már beszéltünk. Naív fütyik. Igazuk van a helyzetértékelésben, hogy mi a baj, abszolút naív tojásfejek a kiút javaslatában. Nem a szeretet, az összefogás és a nemzetekfeletti globális megoldások felé megyünk, hanem az ököljog felé.
Ha túl akarjuk élni, koncentráljunk magunkra, olyan ésszerű fokban együttműködve másokkal, amennyire kell és lehet. De legyen kéznél mindig fegyver is. Kollektíven főleg, kell újra sorállományú honvédség, mert nem csupa pacifista vesz minket körül.

A pacifistákat megszünteti a természetes szelekció most várható nagy hulláma.

Van neked e-mail címed? Felkeltette az érdeklődésem a Konzervatórium (nem tökhülyék, de sok szempontból vakok, bennem van egészséges libertáriánizmus, de másképp látom, mint az ottaniak többsége) és a Judapest. (más okból)

Névtelen írta...

Hogy az olvasók száma mennyi, három vagy több, azt a blostatisztika megmondja. Ami biztos, hogy -a hólabda elv szerint- jelentősen nagyobb a társadalmi hatása.

A leírtakkal, mint általában, szinte tökéletesen azonos a vélenyem, úgyhogy most csak az árnyalatokról szólnék.

Orbán valóban bámulatos tanulási potenciállal bír és taktikai érzéke kiváló. Kérdés, hogy ez mire lesz elegendő és lesznek-e elegen, akik követni tudják saját csapatában belül is.
Az előrehozott választás nem magától értetődő, még akkor sem, ha bizonyos szempontból tényleg megoldást jelentene (nekünk, magunkfajtáknak ;).
Kevésbé azért, amit tita ír, inkább a Magyarországot birtokló "hatalmi aktorok" szándékától függ ez. Gyurcsány lemondása bármikor bekövetkezhet, ha úgy látják, hogy előnyösebb (nekik).

Csak egy mondat volt ugyan, de a sorkötelezettségről írottakat nem hagyhatom szó nélkül.
Aligha kivitelezhető ugyanis -jelenleg és még egy jó ideig- a visszaállítása.
Sokkal jobb megoldás lenne, ha a létező szándékokat önkéntes alapon megszerveznék végre. Így például a Magyar Gárdát sem kellene egypár pofonnal hazazavarni, csupán beolvasztani.

Normális, célorientált és problémaérzékeny szervezéssel sokkal jobb eredményt érnének el az önkéntesek, mint a sorozottak.

Üdv,
Batka

Névtelen írta...

Emilem ez, ha tőlem kérdezted: h.szello@gmail.com de a Konzi úgy működik, hogy ha a kommentelőknél a nickre klikkelsz, már írhatod is az e-mailt. Pontosabban az egész blog.hu így működik.

Névtelen írta...

Sok dologban egyetértek veletek, leginkább BSM-mel, ő is azt mondja, hogy nem lesz hirtelen halál. Lassabb lesz az átmenet de hogy lesz bazmeg, abban én is biztos vagyok. De csak jó pár év múlva, úgy érzem. Olvasok, figyelek, ennyit tehetek. Semmi mást. A környezetemben mindenki a homokba dugja a fejét és hárít. Tök hiába tartalékolnék élelmiszert, akinek fegyvere van, gyorsan elvenné tőlem. Úgy működhetne ez a dolog, ha nem gondolkodásra képtelen pártkatonák élnének körülöttem. Bahh....az utcánkban mindenki ballib és balszoc vagy minek nevezik magukat a maszoposok. Kivéve engem. Szép kilátások.

Névtelen írta...

Kedves tita,
legalább egy dologban egészen biztosan előnyösebb helyzetben vagy, mint a gondolkodásra képtelen tömegek: nem ér sokkszerűen a bekövetkező változás. Így nagyobb esélyed van alkalmazkodni.

Az élelmiszerkészletet már csak kényelmi szempontból is javaslom fölhalmozni, mert egy rövidebb, pár hetes hiányt így nevetve át lehet vészelni. Ekkora készlet (ami a minimum!) ráadásul cca. 10e Ft-ból kihozható!

Üdv,
Batka

Bobkó Csaba írta...

Kedves Batka, a honvédelem teljes spektrumú újjászervezésére van szükség. Másra jó a sorállományú honvédség és másra az önkéntes Nemzetőrség, amelynek tagjai legegyszerűbben eleve sorkatona korukban szerezhetik meg a katonai kiképzést.
A honvédegységek az ország bármely pontjára átvezényelhetők, a Nemzetőrség egységei területvédelmi és belső rendfenntartási célúak, tehát normál esetben maradnak a helyükön. Egyes tagjaik persze háború esetén behívhatók honvédnek.
Nem szakmám, de így képzelem.

Bobkó Csaba írta...

Orbán Viktor évadzáró beszéde teljes terjedelmében itt nézhető meg:

http://tdyweb.wbteam.com/FideszEvadzaro.htm

Sajnos elsőnek Rogán beszél, aki a jövő csodájaként egy korszerű magasgarázzsal dicsekszik el.

Ha valaki meglelné az Orbán-beszéd átiratát, szívesen elemezném. A lényeg jó, vannak benne hülyeségek, némi virágnyelv, némi választási demagógia, de mindent egybevetve bátran elkezdett beszélni. A Fidesz azóta se meri kommunikálni a közvéleménynek, miről is beszélt elnöke. Gondolom, nem kell már erre se sokat várni, a válság fokozódik, ez a leghatásosabb ébresztő.

Névtelen írta...

Hát azért én ennyire nem vagyok borúlátó, mint kis menyasszonyom:) ... ami az olajat illeti; az exponenciális feltörésnek időnként vége szakad -- most is, a nyár 120-130 $-al fog végigmenni, majd ősszel...akkor lesz nagyobb ismét.

Jelenleg ezt jelzem előre:
ÉV ár (átlag)
---------------------------------------------------------------
2008/2 155
2009 206
2010 248
2011 307 (3%-os hiánnyal; 5% hiánnyal 345

H. Zs. FFEK

Bobkó Csaba írta...

Úgy érted, az amerikai elnökválasztásig tart az olajárcsökkenés?

Névtelen írta...

Ez könnyen meglehet, de ha valóban az a helyzet, hogy a spekuláció minden erőt bevetve csak időlegesen tudja leszorítani az árakat, akkor hamarosan ismét a fundamentális trend érvényesül. Elnökválasztás ide vagy oda, ettől még olaj nem lesz több, tankolni meg "kell".
Üdv,
Batka

Névtelen írta...

"Úgy érted, az amerikai elnökválasztásig tart az olajárcsökkenés?"

Ezt az elvtárs mondta nem én..:)

Az ősz mindig egy fogyasztástöbblettel jár, és az idén először sem elég olaj, sem finomítókapacitás nem tűnik elégnek betömni. A nyár uborkaszezon, bár az árváltozások FFT trafós (ez az eltérések nagyságának mérése) elemzése alapján azt mondom, ha a mostani drágulás nem trend-szintű, hanem ingadozás, akkor meg lennék lepve, ha még egy hétig tartana. Ha trend, akkor is őszig.

Névtelen írta...

Nem vagyok már képben... :))

Drágulás, fenét... esés, áresés. Szóval egy hétnél nem hiszem, hogy tovább tart, HA ingadozás. Ha trend, akkor elmehet nyár végéig is így, alacsonyan.

Névtelen írta...

orbán szempontjából csak egy kérdés van: nem romlik-e annyira a helyzet Mo-on, hogy még a választások előtt szükségállapotot kelljen bevezetni. ezesetben ugyanis esszerűen nem kerülne hatalomra, választás híján. csaba, egyébként kösz a tárgyilagos, éleslátású postokat. hiányoztak amíg ma rá nem találtam a blogodra.

rasta