2012. február 3.

MALÉV: megdöglött az egyik első Nagy Kanári a szénbányában


Évek óta riogatunk az összeomlással a mi kis geddonista szubkultúránkban, közben újra meg újra rágódva azon, hogy az Összeomlás vajon inkább esemény, vagy folyamat.
Nyilvánvaló, hogy folyamat, de az is nyilvánvaló, hogy vannak időnként földrengésszerű rövidebb szakaszhatárok, amikor a rendszer látványos elemei dőlnek össze, két ilyen között pedig folytatódik a lassú erózió. A tavalyi év mindenestől tele volt a lassabb bomlás gyorsulásának jeleivel, pl. az eurozóna válságának képében, ami persze valójában attól sokkal átfogóbb dolog.

Ugyanígy a MALÉV leállása is csak látszatra egyetlen cég bukása, hiszen a légiközlekedés a geddonista blogoszférában régóta emlegetett módon az egyik legkorábbi megdöglő kanári a bányában.
 Per pillanat, az előtünk álló hetekre-hónapokra (ha ugyan hónapokra...) a MALÉV összeomlása ugyan még elszigeteltnek tűnhet, ami ugyan kellemetlenül érintheti most a reptéren rekedt utasokat és méginkább a cég dolgozóit, egyes hitelezőit, de a forgalmat átvehetik a konkurens cégek, azonban kicsit hosszabb távon valójában a légikanárik járványos elhullására kell felkészülni:

Az egyik komoly konkurenciának számító Austrian Airlines-nál drasztikus költségcsökkentés és járatbeszüntetés áll a küszöbön, ami új utasokat jelenthet a Malévnek. Egy másik erős versenytárs, a cseh CSA pedig egyre inkább mélyrepülésben van, olyan rossz mutatókkal, amik alapján nem kizárt a közeli csőd.
Akkor pedig már teljesen más helyzet lesz, amikor negy egyetlen légicég dől be, hanem az egész szektor...
Nem tudom elképzelni, hogy a folyamat odáig érésekor továbbra is helyreálljon a két nagyobb válsággóc közötti lassú erózió állapota, ugyanis a légiközlekedés globális csődje gyakorlatilag automatikusan része lenne a globális ellátási láncok szétzilálódásának, ami két héten belül embermilliárdok éhhalálát és erőszakos halálát jelentheti.

Vessük össze ezt azzal, hogy a Baltic Dry Index történelmi mélypontja a tengeri teherszállítás eddigi legalacsonyabb szintjét is jelzi, amióta ebben a formában mérik.

Tehát lehet, hogy küszöbön áll a globális világgazdaság, az interkontinentális ellátási láncok összeomlása, az összeomlás apokaliptikus szintű fokozatának kezdete...

Visszatérve a magyar terepre, a MALÉV bedőlése önmegában még kezelhető, amíg a szektor egésze funkcionál, sőt elvileg egy feneketlen állami pénznyelő kút betömésével még veszteségcsökkentésnek is tekinthetnénk. Azonban ez csak az egyik korai Nagy Kanári, mely megdöglésével jelzi a robbanás közeledtét, képzeljük el, mennyivel kezelhetetlenebb helyzetet okozna a fővárosnak és az egész országnak a BKV szintén lassan, de mostanában már gyorsan és biztosan közeledő csődje, netán fizikai leállása? Az utóbbit gyakorlatilag nem engedheti meg magának a kormányzat, amíg létezik és funkcionál olyan, hogy magyar állam! A legrémisztőbb kilátás, hogy természetesen ez utóbbi, maga az államszervezet is összeomolhat, aminek következménye csakis a lakosság töredékére csökkenése lehetne.
Ehhez képest a kormányzat passzivitása például a BKV ügyében is, ahogy a globális összeomlás túléléséhez szükséges más alapvető ügyekben is szélsőséges, láthatóan fogalmuk sincs róla, mit kéne tenni és közben az utolsó olyan kormánytagokat rúgják ki (Bencsik, Ángyán), akiknek tudottan volt ezekről némi fogalma.

A lovak közt a gyeplő...

8 megjegyzés:

Gloucester írta...

Spanyol Spanair is ide kívánkozik a listába.

Azon tűnődöm, hogy ugye Brüsszel nem engedélyezte az állami segítségnyújtást a MALÉV-nak, ezért kellett bedobni a törülközőt. Ezzel is hosszabbítva picinykét a többi (saját) légitársaságaik élethosszán. Eddig logikus is lenne. De miért oly fontos OV-nak egy nemzeti légitársaság? Ha újat indít ezután (fogalmam sincs, h miből), azt csak pénzkidobásnak tartom. Persze ebből is lehet nyúlni. Legalább erre jó lehet, de a nemzetet mindenképp pofán csapja vele.

Gloucester írta...

Még az kikívánkozik belőlem, hogy előző napokban nagy szájjal kommunikálták, hogy bátran vegyen mindenki MALÉV jegyet, mert el fogják vinni az utasokat. "Magyartól vedd a magyart!"

Bobkó Csaba írta...

Józan eszű emberek évekkel ezelőtt is látták, hogy kár minden fillérért, amit a Malév fenketlen kútjába dobnak. A fidesznyikek állandóan szajkózzák, hogy az elmúltnyolcév, de a jelenlegi kormány is szorgosan lapátolta be a közpénzt a kazánba. Hogy OV-nak mi miért fontos, azt régóta nagyrészt elmebajával magyarázom. A nyugdíjpénztári pénzből való MOL-vásárlás ugyanilyen volt.
Amikor odáig ér a válság, bármilyen stratégiai céget állami felügyelet alá vehet majd minden kormány a világon, amelyik addig nem omlott össze. Addig is a pénzt lehetett volna túlélést elősegítő dologra fordítani. A polgári repülésnek nem sok lehet hátra.

Gloucester írta...

A Himmleres poszthoz is hozzászólhatnál. Biztos volna közölnivalód. :-)

Bobkó Csaba írta...

Igen, de sok benne a sátánizmus... :-)

Gloucester írta...

Ha kihagyhatatlannak érzed azt a részt, akkor írd meg ide a magad Himmler posztját! :-)

Bobkó Csaba írta...

A Kitalált Újkorra tervezem megírni a "Zsidók öltek zsidókat a Cionizmus érdekében" sorozat harmadik részeként. Azonban a témában valóban van több is annál, hogy a durva zsidóüldözések és antiszemita propaganda mögött többnyire zsidó származású körök álltak. Van egy könyv, a "Pink Swastika", amely a nácizmus mögött alapvetően annak vezetői homoszexualitását látja a fő mozgatónak. Ez egy konzervatív zsidó közeg elég tendenciózus terméke, amely talán helyesen mutat rá a Hitler-rezsim egyik fontos vonására, de ezzel többek között a még nagyobb titokról, a rezsim zsidó irányításáról tereli el a figyelmet. A sabbateánus-frankista zsidó szekta "szent bűn" koncepciójában kiemelt helye volt a szexuális perverzióknak. Természetesen e szekta áll a mai globalista elit mögött is, a második világháború "családon belül" zajlott... Orwell ezt világosan látta.

Intuitív írta...

Kedves Csaba!

Túl sok mindennek nézel utána. Mikor van időd élni? :).

Amúgy mi a véleményed a piros pirula projektről?