2012. január 6.

ÁRAMSZÜNET

Az alábbi egy olasz cikk fordítása:

Teljes mértékben kiszolgáltattuk magunkat a technikai civilizáció perverz logikájának. Ha csak egy héten át szünetelne az elektromos áram, csatatérré változnának mindennapjaink – mindössze egy hónap után városaink hadi temetőnek és tábori kórháznak tűnnének, egy év után világunkból csak hamu, füst, és romhalmaz maradna!


A Világ történetében eddig sohasem fenyegetett ilyen eshetőség. Mindez sokat elmond az emberi butaságról. A mai embert megbabonázta és rabszolgává tette a haladáseszme, az olcsóenergia. Épp ésszel elképzelhetetlen mértékben szolgáltattuk ki magunkat egy eszköznek, mely segítségével kondicionálhatnak, szolgasorba taszíthatnak valamennyiünket, amely, vagy inkább amelynek várható hiánya Damoklész kardjaként függ a fejünk felett.

Ma már nem a tömegpusztító fegyverektől (atom, vegyi, biológiai) kell félnünk, hanem attól az egyre nyilvánvalóbb eshetőségtől, hogy rövid időn belül lekapcsolják az áramot. Az előállított energia költsége, a számlákban megjelenő adók egyre magasabbak, egyre többen esünk ki a rendszerből, kényszerülünk fogyasztáskorlátozásra, önkéntes áramszünetre. És a helyzet egyre romlik. Maholnap az emberek többségének egy választása marad: lekapcsolódni a hálózatról. Ez végre rákényszerít minket a helyes útra, hogy akarva-akaratlan újra értékeljünk a felhasznált energiát, s újra gondoljuk az életvitelünket, a legszükségesebb mértékűre korlátozzuk az energiafelhasználásunkat.

A GLOBÁLIS ÁRAMSZÜNET, melyről korábban csak katasztrófahipotézisek között olvashattunk, ma egy kézzelfogható eshetőség. Ha nem készülünk fel rá, nem marad esélyünk, nem kerülhetjük el a végzetünk. Szükségszerű pusztulásunk a rendszer működésének és összeomlásának logikájából egyaránt következik. Elérkezett tehát a pillanat, hogy leszámoljunk az olcsóenergia táplálta illúziókkal, szakítsunk kényelmes életmódunkkal, és valódi energiát állítsunk elő!

Igen, az olcsóenergia ennek a szerencsétlen évszázadnak a rákfenéje. Áttétei megtámadták a társadalom idegközpontjait, hamuvá égették a maradék tudatosság utolsó pislákoló csonkjait! Az egyetlen megújuló és fenntartható energia belőlünk fakad. Tudomásul kell vennünk, a jövőben nem számíthatunk másra, csak amit két kezünk erejével magunk termetünk magunknak.

Sokan nem hisznek az összeomlás lehetőségében. Mások, fanatikusok, próféciák hívői pedig valamiféle vallásos világvégére várnak.. Kevesen vannak azok a kiábrándult, ám mégis derűs szemlélődők, akik pontosan tudják, liberális, relativista civilizációnk önmagába fog roskadni és világunk a fájdalom, az őrület és a halál káoszába zuhan. Vannak emberek, talán ők alkotják a túlnyomó többséget, akiket zombinak vagy élőhalottnak hívnék. Ők még ma is azt hiszik, földi paradicsomban élnek, mereven ragaszkodnak az olcsóenergia minden torzszüleményéhez, s ezzel ők maguk idézik elő a pusztulást és a káoszt!

Bármilyen nehéz is elképzelni, a civilizációnk zsákutcába jutott. Ilyen körülmények között utópisztikus és egyben őrültség kitartóan tovább menetelni előre. Az egyetlen járható út vissza, a múltunk felé vezet. Csak a mai rendszer, életmód és gondolkodás gyökeres átalakításával mérsékelhetjük az egyre fenyegetőbb összeomlás végletesen tragikus következményeit.

Fordította: Olajos Tibor, "ízesítette": Molnár Géza

------------------------

Megjegyzés: a fenti mondatot: "Ma már nem a tömegpusztító fegyverektől (atom, vegyi, biológiai) kell félnünk," én kénytelen vagyok így módosítani:

"Ma már nem CSAK a tömegpusztító fegyverektől (atom, vegyi, biológiai) kell félnünk" 
Sajnos egy összeomló, energiarabszolgáit elveszítő társadalomnak szembe kel néznie a kettős atomkatasztrófa fenyegetésével, tehát az atomfegyverek (és más tömegpusztító fegyverek) bevetésével, másrészt a leálló és hűtés, szakszerű felügyelet nélkül maradó atomerőművek tömegének "járványos Fukushimává" válásával.
Ezek következményei tehát akkor is sujthatnak, és nagy eséllyel sujtani fognak minket, ha netán most sikerülne lekapcsolódnunk az elektromos hálózatról és a hasonlókról.

De ezzel senkit nem beszélek le a felkészülésről, tegyük meg, ami tőlünk telik!

BCS

1 megjegyzés:

Gloucester írta...

Közelebb van az az áramszünet, mint gondoljuk:
http://www.technet.hu/hir/20111021/kina_elvagta_a_vilagot_az_elektronika_femeitol/