2009. június 19.

Van még jegy a Titanicra???

Az Index Peak Oil fórumán Salvor kolléga véli felfedezni az USA szőrös mancsát az iráni események mögött:

"Irannak sok olaja van, es meg sokkal tobb gaza. Ha a Nyugat ra tudna tenni a kezet (akar csak a kitermelesre, es ezzel az extraprofitra), az biztos fellenditene a kitermelest. De hogy az emberek jobban jarnanak-e, az szerintem erosen kerdeses. Ez a mostani irani felfordulas nagyon hasonlo pl. az ukran vagy gruz esemenyekhez. Ugyanaz a taktika, egy valasztas eredmenyenek megkerdojelezese, akar igazuk van, akar nem. Ez Ukrajnaban es Gruziaban bejott, de nem vagyok benne biztos, hogy az ukran es gruz emberek nem bantak-e meg mar az egeszet. Hasonlo taktikat alkalmaztak Feheroroszorszag eseteben is, de ott nem jott be (lehet, hogy meg mindig kenyszermunkataborban vannak a kulcsemberek). Eppen a hasonlosagok miatt, en eleg valoszinunek tartom, hogy az USA keze az irani esemenyekben is benne van. "

Én maximum a ráerősítést látom esélyesnek az USA részéről, ez inkább spontánul indult. Az nyilvánvaló, hogy az összes "szines forradalom" mögött ott állt az energiahordozókészletek megszerzésének, vagy a szállítási útvonalak biztosításának neokon terve. A korábbi iráni hírek alapján egy elég paradox helyzet állt elő.
Van egy élesen Nyugatellenes rezsim, amely meg akarta védeni népét a nyugatias zülléstől.
Ez a program az én világnézetem szerint ugyan rokonszenves szép terv volt, de mégiscsak utópista idealizmusnak bizonyult, két okból.

Az egyik, hogy legalább a nép városiasodott része inkább zülleni szeretne.
Ne felejtsük el, hogy az ajatollahok tulajdonképpen eltérítették a 79-es forradalmat, annak fő tömegereje a sah idején végbement modernizáció terméke, a teheráni, nyugatorientált, kozmopolitább, liberálisabb érzelmű tömeg volt. A karrierista diákharcosok és a vidéki konzervatívabb ("mucsa") tömegek bizalmát élvező régi papi hierarchia teljesen más irányt adott végül az eseményeknek. Mivel Teherán kozmopolita sziget volt a vidék konzervatív tengerében.
Azóta viszont a globalizáció legnagyobb kiterjeszkedő szakasza ment végbe (hattyúdalként, de ezt még az iráni fiatalok se tudják) internettel, globális faluval, a fogyasztásvallás mindenhol, még Iránban is érzékelhető csábításaival. Az erőforráskorlátokba ütközésről mit sem tudó iráni ifjúság a városokban állítólag orgiákkal lázad a rezsim szemforgatása ellen.

A másik ok, hogy annak rendje-módja szerint a nyugat fertőjétől népét óvni kívánó elit korrumpálódott, saját családtagjai mélyre merülnek a fertőbe. Ilyen az emberi természet, nagyon meglepődtünk volna, ha másképp történik.

Ebben a helyzetben minden USA-akció nélkül is kirobbanhat ilyen elégedetlenség a rezsim ellen, amit aztán az USA és Izrael nyilván megpróbál saját érdekei szerint befolyásolni, de valóban kiszámíthatatlan, hogy nem járnak-e az eredménnyel rosszabbul.

A helyzet paradoxona az én felfogásom szerint az, hogy Khomeininek abban igaza volt, hogy a nyugati fogyasztói társadalom gonosz dolog és az iráni népet ettől érdemes lett volna megóvni. Minimum a multi cégek kizsákmányolásától részben sikerült is.
De pont az iráni fiatalok vágyai és az elzüllött iráni elit nyugatias fogyasztása jelzik, hogy a fogyasztósdi, globalizáció nem valami titkos összeesküvőtársaság műve, hanem amíg van hozzá erőforrás, addig a bennünk lakó vágyak hajtják a folyamatot.
A paradoxon fokozása, hogy szegény ("mi mindig mindenről lekésünk") irániak esetleg épp akkor dönthetik meg (?) a Bűnös Nyugat rendszerétől őket védeni próbáló rezsimjüket, amikor ez a fenntarthatatlan fogyasztói uzsoracivilizáció épp összedől, Nyugaton is.

5 megjegyzés:

Do-Mi írta...

Sok hülye teóriám van !
Az egyik : A Mennyei Béke terén azért gázoltak tankokkal a tömegbe
(most jelző nélkül!),hogy a "liberalisták" (?)ne gyarmatosithassák Kinát !
Egy másik : A neokon ugyanaz mint a libsi...egy teoria !
Akarok valamit (ugyanazt!) s igazolásképpen elméletet gyártok hozzá...becsomagolom !

Névtelen írta...

Ahogy én tudom és olvastam, Iránban is elég pazarlóan bánnak az emberek az erőforrásokkal. A benzin például nagyon olcsó és ezt rendesen ki is használják, úgyhogy attól, hogy ott nem a Nyugat van nyeregben nem biztos, hogy az erőforrásokkal való bánásmód (annak kihasználása) ésszerűbb, mint más országokban.

Nyilvánvalóan az USA keze benne van az eseményekben. Elég nehéz lenne olyan helyet találni a világban (leszámítva Afrikát), ahol bármiféle forradalmat ne támogatnák, ami a liberalizmus elterjesztését szolgálná.

Én pedig úgy gondolom, hogy a liberalizmus az, ami 2 évszázad alatt idejuttatta a világot. Válságok válságok hátán...
Köszönjük meg neki! :-(


Stgm.

Bobkó Csaba írta...

Kedves Névtelen, igazad van.
Ez is az iráni rezsim marhaságát jelzi, hogy a Nyugat "sátáni" jellege elleni harcot nagyrészt külsőségekre korlátozták (és még abban is kudarcot vallottak), illetve valamilyen fokig a nemzeti önállóságot azért fenntartották, de a világ egészére jellemző gazdasági modellt, a fenntarthatatlan paradigmát meg sem próbálták leváltani. (és nem is sikerült volna)
Persze, hogy ők is pazarolják az olajat, meg más forrásokat, ők is urbanizálódnak, ők is szeretnek fogyasztani.
Ebből csak egy módon lehet "kiszabadulni", ha az eddigi gazdasággi rendszer összeomlik, mert nem tud tovább működni.

Ezt nem fogjuk igazán "felszabadulásként" érzékelni, még ha bizonyos értelemben az is lesz.
Ezt érthetően pusztulásként élik majd meg azok, akik megélik.
Attól többen "meghalják"...

Bobkó Csaba írta...

A világ idejutásának gyökerei régebbiek, mint 2 évszázad és a liberalizmus. A jövőre nem tekintő rablógazdálkodás legalább a mezőgazdaság feltalálása óta zajlik, bár akadtak szerencsés helyek és időszakok, ahol igyekeztek fenntarthatóan gazdálkodni, lásd pl. magyar ártéri gazdálkodás.

Névtelen írta...

[i]Amúgy érezhető, hogy a fenntartható fejlődés egy önellentmondás. Fejlődés - mai fogalmaink szerint - csak akkor lehetséges, ha növekedik a gazdaság, ahhoz meg növelni kell a befektetett energiamennyiséget, amely egy ponton túl nem lehetséges, és ez a pont (olajcsúcs) most van.[/i]


Szerintem nem lenne paradoxon, hogyha ésszerűbben bántunk volna eddig az erőforrásokkal.
Mert az alternatívokkal ellátható lehetne a gazdaság, csak az a baj, hogy ez mostmár csak kárenyhítésnek elegendő.
"Lekéstünk a fejlődésről" - sajnos ez a helyzet...


üdv:
Stgm.