2007. január 3.

Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni? - Akkor egyike leszünk a szomorúbbaknak!

Index - Orbán: Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni
Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába, mondta a Magyar Demokratának adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

"Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott a Fidesz elnöke.

A pártelnök szerint az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.

"Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges. Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!".

Azt is mondta, hogy Románia, szemben Magyarországgal, él majd azzal a történelmi lehetőséggel, amit az uniós tagság kínál és képes lesz viharos gyorsasággal növekedni és erősödni. (...)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az jó, hogy Orbán Viktor végre felfogta, "az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik". Felfoghatná azt is, hogy megszálló Vörös Hadsereg híján az oroszoktól való függőségünk annál erősebb, minél több olajat és gázt importálunk tőlük.
Tehát minél tovább erőlteti a FIDESZ a gázártámogatás fennmaradását szociális "jószívűség" (értsd szavazatvadászat) okán, annál inkább elősegíti az oroszoktól való függőségünket. Nem mintha ettől bárhogy is gyorsan meg lehetne szabadulni, de legalább ne fokozzuk, ne akadályozzuk a lehetséges csökkentését.

Magasabb gázár - nagyobb takarékosság, kevesebb gázfogyasztás - kisebb kiszolgáltatottság az oroszoknak.

A közműhálózatok köztulajdonba való visszavétele, vagy egyes nyersanyagkitermeléseké is beleillene az erőforrás-nacionalizmus globális trendjébe, aminek keretében pl. maguk az oroszok is kiakolbólítottak nagy nyugati olajcégeket a területükről, tehát ilyen alapon nálunk is időszerű lesz nemsokára.
Konkrétan a gázvezeték elosztóhálózatot viszont pl. a németek is átadták az oroszoknak (részben), cserébe a hosszú távúellátási biztonságért. E téren én se látok alternatívát, ha egyszer a hazai hálózatban úgyis csak orosz gáz lehet és "diverzifikálásra" semmi esély, akkor mi a fenéért ne lehetne a cső a Gazpromé, ha ez őket megnyugtatja és cserébe hosszú távon vállalják, hogy töltik bele a gázt?

Itt az öncélú kurucos retorika ellentétes saját érdekeinkkel.

De már az újranyitandó szénbányászat, vagy aranybányászat (leendő aranyalapú valuták?) állami kézben tartása megfontolandó, ahogy Paks is csak állami kézben maradhat józan ésszel.

Ideje lenne, hogy politikusaink elolvassanak egy pár geopolitikai elemzést, illetve bevegyék a szótárukba az "Olajcsúcs", "Erőforrásválság" és főleg az "Ipari Civilizáció Alkonya" kifejezéseket és sürgősen felejtsék el a "növekedést", a "versenyképességet" és a hasonló ráolvasási szélhámos blablákat. Geopolitikai realitás, hogy egész Európát az oroszokhoz láncolja energiaigénye és sajnos nem mi diktálunk, mert az energiát nagyon szivesen átveszik a kínaiak is. A Sanghaji Együttműködési Szervezet keretében az oroszok és a kínaiak összefogtak, hogy megdöntsék az USA egyedüli világhatalmi státuszát, ere minden esélyük meg is van, mert az USA már agyaglábú Gólem, belülről szétkorhadt és Irakban leleplezte saját gyengeségét.
Hosszú távon azonban Kína komoly veszélyt jelent az oroszok szibériai és középázsiai erőforrásaira, területeire és az oroszok ezzel maximálisan tisztában vannak. Ilyen veszélyt Európa nem jelent rájuk és a civilizációs hátterük is hozzánk köti őket. Ideje lenne belátni, hogy a nagy veszélyt ma az jelenti, ha valaki az USA befolyási övezetébe tartozik, annak szövetségese, és hagyja magát őrült kalandokba rángatni (lásd a grúz ámokfutást, de kisebb mértékben aggasztó a lengyel kormány vaksága is). Ehhez képest az oroszok nem is tűnnek olyan rossznak.

Megváltoztathatalan adottság, hogy szükségünk van az orosz gázra-olajra, és

ha nem akarunk "a Gazprom legvidámabb barakkja lenni", akkor egyike leszünk a szomorúbbaknak!

Erről a "legvidámabb" státuszról amúgy is lekéstünk, vegyük észre, hogy a németek már rég bebiztosították ezt maguknak - nyilván nem öncélú megalázkodásból, hanem mert végiggondolták, hol az egyetlen szóbajövő energiaforrás a térségben! Lehetne annyi eszünk, hogy megpróbáljuk jutalmul kapni azt, amit mások büntetésből fognak. Vagyis az orosz befolyás erősödése ígyis -úgyis elkerülhetetlen, jobb lenne önként és dalolva, mert így még cserébe el lehetne érni ezt-azt a térség leendő gazdájánál. Ha az oroszok energiakészletei kitartanak egy-két évtizedig, akkor ebben az időszakban ők fogják a civakodó kisállamokkal szabdalt Közép- és Kelet-Európa térségében eljátszani azt a döntőbíró szerepet, amit Hitler Németországa játszott a 30-as években. Az etnikai konfliktusok abszolút gyúanyagot jelentenek majd az Olajcsúcs utáni globális válság, elnyomorodás közepette, amikor a kormányok számára kézenfekvő lehet a dühös földönfutók tömegeinek haragját a szomszédok és a kisebbségek ellen irányítani. Ráadásul szomszédaink felpumpált nagyvárosaiból a panelprolik kényszerű vidékretelepülési hullámai logikusan vehetnek irányt a magyarlakta tömbök termékeny földjei felé, ami háborúkat jósol nekünk. (pl. Pozsony- Csallóköz, Kassa - Felső-Bodrogköz). Nem lenne jobb ilyen helyzetben baráti viszonyt ápolni a térség domináns hatalmával?

A rosszabbik eset, ha az energiakészletek rohamos fogyása miatt az oroszok újkeletű nagylegénysége is kérészéletűnek bizonyul, a legpesszimistább előrejelzések szerint lehet, hogy akár már az idei évtől kezdve sem tudnak teljes mértékben eleget tenni szerződéses gázszállítási kötelezettségeiknek. Csak nehogy visszasírjuk, hogy lehettünk volna a legvidámabb barakk, most meg itt van nekünk egy FŰTETLEN BARAKK!

Ami Románia "fejlődését" illeti, Vektor le van maradva párszáz brossúrával, nem lehet a fejéből kiverni az örök növekedés illúzióján alapuló hamis gazdaságképet, ami világszerte általánosan jellemző a VALÓDI gazdasághoz , fenntarthatósághoz tipikusan tökhülye politikusgárdára, akár jobb, akár baloldaliak. A románoknak az olcsó olaj korának továbbtartása esetén legfeljebb az egyre fenntarthatatlanabb állapotba kerülésre lenne esélye, a termőföldek rohamos beépítésére bevásárlóközpontokkal, autópályákkal, lakóparkokkal, stb. De nyakunkon az Olajcsúcs és ez a szerencséjük, így kiderül, hogy a saját gúnyáját elkészíteni képes, kötényből vető lovaskocsis bácsi a jövő útja, még nem késő az unokát megtanítani a dolgokra, átadni a gyeplőt.

Az energiában gazdag jóléti társadalom hanyatlásával utolsókból lesznek az elsők és e téren Románia pár fokkal jobban áll, mint mi, mert "lemaradt" a szakadék felé vezető úton.

Erről nincs halvány gőze se Orbán Viktornak. Kinek van?

13 megjegyzés:

VB írta...

OFF leszek, bocs:
Mi a véleményed arról, hogy a kanadaiak (Falcon nevezetű cég) gázt fognak kitermelni az Alföldön?
(ez nem kamu!)
Mégpedig igen-igen sok gázt.
Van erről közelebbi információd?
Üdv,

Bobkó Csaba írta...

Nincs, csak a sajtóból rémlik halványan. Viszont erre már lehetne értelmesen alkalmazni OV felvetését, én a kormány (egy valódi) helyében létrehoznék egy 100%-ban állami céget az ezután megtalálandó olaj- és gázkészletek kiaknázására, a haza javára, ahogy az oroszok, venezuelaiak és mostanában sokan mások teszik. Egy másik állami cég termelhetné ki a szenet az újra megnyitandó bányákban. Simán látnám értelmét egy állami gyógyszeriparnak is. Az Olajcsúccsal lejárt a globalizációs-liberalizációs ámokfutás ideje! Esetleg még ezzel a Falconnal is lehetne tárgyalni a koncesszió visszavásárlásáról. Mellesleg épp a kanadaiak panaszolják mostanában, hogy a NAFTA értelmében akkor is kötelesek a szabadpiacon az USA-nak eladni gázukat-olajukat, ha netán valami fennakadás miatt otthon hiány lépne fel! Ők még az államosításon, vagy a NAFTA felmondásán se törhetik a fejüket, a US Army a 20-as évek óta rendelkezik - rendszeresen frissített! - hadműveleti tervekkel Kanada inváziójára. Gondolom, kiderülhet még, hogy Kanada tömegpusztító fegyvereket rejteget...

VB írta...

http://www.falconoilandgas.com/index.php

főleg:
http://www.falconoilandgas.com/releases/12-21-06.html

VB írta...

a kanadai helyzetről írottak tanulságosak...

BlackVoid írta...

Europa szamara Oroszorszag termeszetes szovetseges. Forditva ugyanugy igaz. Europa elelmiszert es technolgiat tud adni az oroszoknak energiaert cserebe.

Az USA-EU szovetsegen mar mutatkoznak a repedesek, egyszeruen masok az erdekeink.
Kerdes, hogy az Olaj-csucs utan, lesz-e egyaltalan EU. Ha nem, akkor tippem szerint egy Orosz-Nemet-Francia-Torok szovetsegi rendszer fog letrejonni. Ebbol a szovetsegbol Magyarorszag nem maradhat ki.

A nyitas Oroszorszag fele letfontossagu kerdes Magyarorszag szamara is.

BlackVoid írta...

Aggasszto, hogy Kanada fog itt kitermelni. Masreszrol azonban ha beut a krach, akkor allamositas lesz ugyis.

Bobkó Csaba írta...

Nem számítok az EU fennmaradására az Olajcsúcs után. A tendenciák az összetartó erőket gyengítik, a széthúzókat erősítik. Egyrészt a globális gazdasági válságban nem lesz többé pénz, amiből a "fejlett" tagállamok támogatnák a "fejletleneket". Másrészt a hosszú globális ellátási láncok akadozása, szakadozása kikényszeríti a nemzetgazdaságok relokalizációját, a Kínába vándorolt iparágak hazatelepítését, ez pedig protekcionizmussal, bezárkózással, védővámokkal fog járni. A schengeni övezet fennntartása is öngyilkosság lenne a nagy felfordulás, népvándorlás, gazdasági és éghajlati menekültek tömegei közepette, simán lehet még szögesdrót a határokon! Pl. a Vallon-Flamand határra gondolok. Hogy mindeközben hogy alakulnak az egyes európai országok két- és többoldalú viszonyai, milyen szövetségi rendszerek jönnek létre, hogy meg tudják-e akadályozni pl. az európán belüli háborúkat, az a jövő zenéje. Az világos, hogy jópár etnikai ellentétet csak az EU-ba lépés lehettősége tompított mostanáig, pl. a románok, szlovákok addig vettek be magyarokat a kormányba, amíg ezért Brüsszelben jópont járt. A mi helyzetünkben imádkozni kell, hogy az oroszok gáza-olaja kitartson vagy 20 évig és segítsenek itt rendet tartani!
A makói gáz vészhelyzetben természetesen államosítható, de a 6 km-es mélységből erősen kétséges, mi hozható fel, a sajtóhírek 30-tól 3 000 milliárd köbméterig terjedő szórással adják meg a potenciális készletet és ez mindent elárul. OV helyében még egyenlőre várnék a Moszkvával való kekeckedéssel. Persze bár szerencsénk lenne, én nem vagyok a magunk ellendrukkere!

Névtelen írta...

Nos, kedves felebarátaim! Egyet, kettőt aludtunk és már megint itt a "barakk", mint választási lehetőség. Egyáltalán nem vonzó. Szomorú, hogy Európától csak ennyire futja. Ha már választási lehetőségünk van, akkor, részemről, inkább a vidám, mégpedig két lábon. Az egyik a Teremtőbe vetett hit, a másik, hogy megteszünk minden tőlünk telhetőt az energia póráz lazítására, eltüntetésére. Ki-ki akkora körben kisugározva, amekkorában képes. Nem könnyű, mint ahogy vidámnak lenni sem az, nap-mint-nap szembesülve a valósággal, a folyamatokkal, az emberek tájákozatlanságával, az intézményesített romboló tényezőkkel, az ellenérdekeltek óriási túlsúlyával, az általuk folyamatosan használt eszközök (pl. állandó hazudozás, önzés életre-halálra stb.) számunkra elfogadhatatlan voltával.
Amit a németek csináltak: eladták/odaadták a biztosat (a vezetéket) a bizonytalanért (az ellátás szavatolásáért. Ezt lehet kényszernek nevezni, de lássunk tisztán. Az oroszok bármikor változtathatnak. Na, bumm, és akkor mi van? Tárgyalások lehet, de gáz meg lehet, hogy nem.
Szóval én magam biztos nem megyek önként és dalolva és nem is ezért leszek vidám, ha sikerül egyáltalán.
Amit viszont megteszek: már második éve a saját földemen megtermelt biomassza (kisbálás formában)elégetésével biztosítom a háztartásunk hő- és használati melegvíz igényét, téli időszakban napkollektoros rásegítéssel.
Nyáron a kollektor napi 300 liter 75°-os vizet biztosít, ami egy kisebb cserkésztábornak is elegendő. Dolgozom a tökéletesítésen, a bálás fűtés ugyanis nekem (a feleségemnek sem) nem igazán jó, ehhez ugyanis folyamatosan ott kell lenni és fél-háromnegyed óránként etetni a kazánt. Van ugyan 5 hektár erdőm a biztonság kedvéért, de ez akác sarjerdő, amiből 5-10 év múlva lesz már letermelhető fa (a tisztításból persze addig is valami, de messze nem elég), ha addig el nem lopják. Ennyit a biztonságról. Mindenesetre törekszem és dolgozom, nem is keveset, de ettől csak vidámabb leszek. A lényeg, hogy a lágyszárú növény (most energiafű, amitől egyébként is szabadulni akarok) helyett valami, évente a szükséges mennyiség betakarítását lehetővé tévő, fás kultúrára akarok áttérni ((mostani indulással négy év múlva lehet először letermelni, utána folyamatosan). Keresem az általam elérhető megoldást az elektromos áram saját előállítására is. Bárki, akinek van legalább egy hektár földje, elindulhat erre. Ja, igen, a földet nem eladni kell, hanem szerezni, akinek még nincs. Városi panelben élő felebarátaimnak egyenlőre nincs (olcsó) jó hírem. Javasolhatom viszont, hogy költözzenek vidékre, rengeteg családi ház áll üresen és (még) olcsón a periférikus helyzetű (kis)településeken.
Egészséget kívánok és álljunk szóba egymással a szomszédokban, az utcában, a faluban!
Roy

gamo írta...

Kedves Csaba!
Az alábbi, a blogod témája szempontjából igen érdekes,
megállapításokat lehetett hallani a napokban a rádióban, a Háttér
műsorában (Elhangzott 2007. január 9-én) Varró Lászlótól, a MOL Nyrt.
vezető közgazdászától:

... Angela Merkel, aki fizikusi képesítéssel bír, a maga részéről ezt
demagógiának tartja, bár ezt nem hangoztatja, de ő is tudja, mint
sokan mások, hogy az atomenergia valójában a legbiztonságosabb, az
egyik leggazdaságosabb energiaforrás, tehát arról nem szabad
lemondani.

... Más kérdés, hogy az olajat nem lehet atomenergiával
helyettesíteni, hiszen atomenergiával például nem autózunk.

... Kőolajat ma egy modern gazdaságban, így Magyarországon is
gyakorlatilag egyetlen egy célra használunk: közlekedési üzemanyagra.
Tehát ma Magyarországon nem fűtenek olajjal háztartásokat, eltűntek az
olajkályhák, és nincsenek olajtüzelésű erőművek, tehát bezárták azokat
a régi olajtüzelésű erőműveket, amiket még a 60-as, 70-es években
építettek – mondta Varró László. Ami azért érdekes, mert amíg a
villamosenergia-termelésben egy erőműnek a tüzelőanyagát lehet
helyettesíteni másfajta erőművel, tehát elég sokfajta erőmű van, és
egy villamosenergia-szektorban, hogyha az egyik tüzelőanyag
ellátásával problémák vannak, akkor tipikusan jobban terhelik a többi
erőművet, és menedzselni tudják a helyzetet. A közlekedéssel ezzel
szemben az a helyzet, hogy noha vannak villamosok, meg villamosított
vasútvonalak, praktikusan a közlekedésben rövid távon nem lehet
helyettesíteni a olajat semmivel. Hosszabb távon ezek lehetségesek.

... Jelen pillanatban a dolog úgy néz ki, hogy a világ bizonyított
olajkészletei folyamatosan növekednek 25-30 éve
. Tehát minden évben az
év végén több bizonyított olajkészlet van, mint az év elején, a
kitermelés ellenére, mert több új olajkészletet fedezünk fel, illetve
a meglévő olajkészletek nagyobb mértékben bővülnek az új technológiák
hatására, mint amilyen ütemben kitermeljük őket. Tehát, ha ez a trend
fennmarad, akkor soha nem fog elfogyni. Nyilvánvalóan azért véges
mennyiségű olaj van a föld alatt, de belátható időn belül nem lesz
probléma az olajelfogyással
.

Most akkor hogyan is van ez? mégsem kell annyira aggódni?

Üdv.,

Bobkó Csaba írta...

Kedves GaMo!

Ne ülj fel ilyen hazugságnak. Kis időráfordítással ellenőrizheted a Neten, hogy az utolsó nagy olajmezőket a 60-as években fedezték fel. Több éve tart a felfedezés-deficit, miszerint egy adott évben még annyi új, kitermelhető olajat se tárnak fel, mint amennyi abban az évben elfogyasztásra kerül. Egy teljesen más kérdés a "papír hordóké", miszerint azért, mert az OPEC tagországok között a kimutatott készleteik arányában osztják el a kitermelési kvótákat, járványos volt egy időben PAPíRON nagy készlet-felfedezéseket tenni. Ezért álljtják a komoly olajszakértők, (ASPO, Matt Simmons, stb,), hogy a legtöbb jelentős olajtermelő ország statisztikái egyszerűen megbízhatatlanok és sürgetik az energiakészlet-adatok globális reformját, ahol az egyes országok kötelesek lennének független külső szakértőkkel auditáltatni adataikat. Ez alapvető feltétel a tisztánlátáshoz, pl. a globális olajcsúcs időpontjának előrejelzéséhez. A MOL főszakértője természetesen minderről tud, tehát süketelése nem tévedés, hanem hazugság, a szaudi, kuvaiti, stb. kormányokéhoz hasonló tudatos félrevezetés. Talán pánik kitörését akarja megelőzni, vagy csak rutinból ködösít, mindenesetre az ilyen hozzáállás csak fokozza a bajt a szükséges lépések megtételének, a közvélemény ehhez szükséges felvilágosításának elodázásával.

Névtelen írta...

Gondoljunk bele, milyen megfizetődő dolog lenne elvben kilépni az IMF-ből és ezzel egyidejűleg az Eu-ból? Hihetetlen mennyiségű összegek szabadulnának fel, amíg eddig az államadósságnak csupán a kamataira folytak el sikertelenül. Ezeket a pénzeket vidékfejlesztésre lehetne fordítani, mondjuk fenntarthatóvá tenni a falukat közösségi szélkerekek, kutak, saját energiaszükségleteket kiváltó műszerek legyártására és üzembe helyezésére fordítani...

Persze ez csak egy rózsszín álom, ma nehezen tudnánk elérni, hogy csak úgy szimplán szemet húnyjanak az államadósság felett, lenullázzák az egyenleget, mint ahogy a rendszerváltás után néhány posztkommunista ország esetében történt. De mi van, ha mégis sikerülne? Mivel kéne szembenézni akkor? "csak" kereskedelmi bojkottal, vagy mondjuk a NATO-val?

Do-Mi írta...

Olajválság közeleg?

Do-Mi írta...

Az előző nem ment ! Lássuk igy!

2009. november 18., szerda - kitekinto.hu