2006. október 26.

A csörgősipka előjoga - „Energiamezők Magyarországon”

Most, hogy már sokadik ismerősömtől, barátomtól kapom meg a Matula „Energiamezők Magyarországon” c. kis remekét, ráadásul olyan kommentárral, amelyből kiderül, hogy nem is naívnak ismert emberek halálkomolyan veszik, úgy tűnik, a téma megér egy misét (azazhogy egy rövid bejegyzést a blogba).

Tehát először is, a Matula egy szatirikus netmagazin, elég ocsmány, mosdatlanszájú, pimasz, de párszor elég jókat röhögtem már rajta én is. Pedig nem vagyok baloldali, amelynek politikusait mintha inkább csak alibiből gúnyolnák időnként. Az „Energiamezők...” természetesen szintén csak tréfa, méghozzá az összeesküvéselmélet-paródia műfajban.

A híreket , eseményeket összekombináló szerzőnek azonban igen jók a képességei és nem kizárt, hogy a jó tréfa közben úgy 90%-ban eltalálta szarva közt a tőgyét. Bizonyos elemek garantáltan igazak. Hogy Putyin komoly gázvezetékeket és elosztótározót tervez M.o-ra az nyilvános sajtóhír. Hogy Orbán nem akar kormányozni, pedig az ölébe hullana, ha akarná, azt látjuk, stb. stb. Ami a politika cirkusz jellegét és háttérből megrendezettségét illeti a málészájú "nép" számára, az egyre kevésbé tűnik tréfának. Az energia stratégiai fontosságát és egyre inkább döntő mozgatórugó szerepét a napi világpolitikai, európai és magyar eseményekben is egész jól kapizsgálja a szerző, miközben a „fősodratú” hazai médiában ez a kérdés teljesen elsikkad, elképesztően agyon van hallgatva.

Lehet, hogy a Matula komolyabb hírforrás, mint az MTI, vagy a Népszabadság!

Ez pedig nem véletlen. A múltban, legalábbis a legenda szerint a király udvarában csak a bolondnak volt szabad megmondania az igazságot. Ezt teszi most a Matula, szerintem nem tudatosan, csak ösztönösen. Egy bolond világban a „bolondnak” van a legtöbb esze!

---------------------------------------------------------------------------------------------

p.s.: időközben az index "leleplezte" a Matula cikkét: Sokan megvilágosodtak a kurva nagy gáztároló sztorijától . Kicsit sótlanul, alábecsülve az energiakérdések központi szerepét a napi politikában. Persze az Index, akármilyen vacak is, "mainstream", tehát ő nem mondhatja ki az igazat. Még paródiában sem.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jónapot kívánok! Csaba, a Matulát én nem ismerem (Homoki Szabó Attila által jegyzett írást kaptam), a szöveg viszont ijesztően (a 90 % részedről is ennek elismerése)hasonlít a jelenleg már "forgatás" alatt álló akciófilm egyik lehetséges és nagyon is reális forgatókönyvére. Ami biztos, hogy (ismét!) nekünk szánták a statiszta szerepet.
Tapasztalatom és álláspontom szerint, ha csak a film világát nézzük is, jó néhány alkotó (szándékosan, vagy ösztönösen), ha úgy tetszik csörgősipka alól üzen a nézőknek: vegyék észre, hol élnek és mi vár(hat) rájuk!
Vegyük észre, a történet rólunk szól, a kamera minket (is) pásztáz, tőlünk is függ tehát, hogyan folytatódik!
Roy

Bobkó Csaba írta...

Kösz a hozzászólást, egyetértek. Mivel én is így látom, hogy tőlünk is függ, hogy folytatódik a "film", én például ezért hoztam létre ezt a blogot és honlapomat. Én így terjesztem az Olajcsúcs-információkat, aki komolyan veszi, tegyen annak megfelelően, készüljön, ahogy tud.